Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Taula de la Diversitat Funcional de Rubí fa balanç de les accions realitzades el 2021 Una trentena de persones vinculades a partits polítics, entitats i serveis de l’àmbit de la diversitat funcional s’han reunit aquest dilluns per analitzar la feina feta i compartir nous projectes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Taula de la Diversitat Funcional de Rubí fa balanç de les accions realitzades el 2021

Una trentena de persones vinculades a partits polítics, entitats i serveis de l’àmbit de la diversitat funcional s’han reunit aquest dilluns per analitzar la feina feta i compartir nous projectes

La reunió de la Taula de la Diversitat Funcional ha tingut lloc a l’edifici Rubí Forma (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La reunió de la Taula de la Diversitat Funcional ha tingut lloc a l’edifici Rubí Forma (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

La Taula de la Diversitat Funcional de Rubí ha celebrat aquest dilluns la seva primera trobada de l'any. La reunió ha comptat amb l’assistència d’una trentena de persones entre membres d'entitats, professionals de serveis que treballen en l'àmbit de la diversitat funcional, representants de grups municipals i personal tècnic de diverses àrees de l'Ajuntament.

La regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo, ha estat l’encarregada de presidir la sessió. En la seva benvinguda a les persones assistents, ha celebrat “la implicació cada cop major dels diferents serveis municipals a l’hora d’incloure la mirada inclusiva en les seves planificacions, i també el coneixement més ampli de tot el treball que està desenvolupant l’Ajuntament en l’àmbit de la diversitat funcional”. La regidora també ha aprofitat la seva intervenció per demanar la col·laboració dels presents en la pròxima renovació del Pla d’atenció integral a les persones amb discapacitat i diversitat funcional, prevista per al 2023. La voluntat de l’Ajuntament és engegar el procés participatiu per a l’elaboració d’aquest document a mitjans d’aquest any.

A la reunió d’aquest dilluns, la Taula de la Diversitat Funcional ha fet repàs de totes les actuacions executades el 2021. Dins d’aquest balanç, s’han donat a conèixer les dades corresponents a l’Oficina d’Atenció a la Diversitat Funcional (OADF). El servei municipal va atendre l’any passat 114 persones: 38 amb discapacitat física, 37 amb discapacitat intel·lectual, 19 amb discapacitat neurològica, 7 amb un transtorn mental i 5 amb discapacitat sensorial. De les 168 demandes ateses per l’OADF, 64 van ser relacionades amb tràmits administratius i sol·licituds, 47 sobre avantatges, 22 per qüestions laborals i formatives, 18 vinculades a la targeta d’aparcament i gual, 18 més pel reconeixement del grau de dependència, 13 sobre recursos de lleure i 6 sobre habitatge. La resta van abordar temàtiques diverses. A més, l’oficina va organitzar dues sessions de grup sobre els avantatges vinculats al grau de discapacitat i sobre la prestació d’atenció social per a persones amb discapacitat (PUA).

Pel que fa a les actuacions realitzades pel Servei de Diversitat Funcional, s’han posat de relleu les accions formatives adreçades a personal municipal, les xerrades de sensibilització obertes a la ciutadania, la formació sobre el model d’atenció en persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, l’organització dels actes del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional, la línia de subvencions i suport a les entitats, les noves contractacions a l’empresa municipal Font del Ferro, la nova edició del programa de capacitació laboral SIOAS, la participació en la Comissió d’Educació Postobligatòria, la creació de passos de vianants inclusius, la incorporació de noves clàusules socials als contractes municipals, l’organització de casals d’estiu inclusius, la creació d’una guia de recursos de la Biblioteca sobre diversitat funcional i la participació al programa d’activitats familiars Efecte E.

   

Projectes en marxa i reptes de futur

La Taula de la Diversitat Funcional també ha abordat aquest dilluns alguns dels projectes en què s’està treballant actualment, com és el cas de la Guia d’accessibilitat en l’organització d’activitats públiques, que es presentarà properament, o de l’app per a persones amb diversitat funcional, que també està en vies d’execució. A més, s’han avançat algunes de les actuacions que es desenvoluparan en un futur proper. En aquest apartat, destaca la revisió, en coordinació amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), dels circuits del Protocol municipal per a l’abordatge de la violència masclista amb l’objectiu de tractar de manera específica les situacions que experimenten les dones amb discapacitat i dissenyar accions preventives adreçades a elles. També s’ha anunciat un projecte d’habitatge compartit per a persones amb diversitat funcional, que es treballarà en col·laboració amb alguna entitat social.

Objectius de Desenvolupament sostenible