Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana Europea de Prevenció de Residus consolida la Trocalleria com a servei d’intercanvi de productes a Rubí Les diferents activitats de reparació, compra de segona mà, intercanvi o reutilització programades durant aquesta setmana han aconseguit un estalvi de 360,77 kg de residus https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Setmana Europea de Prevenció de Residus consolida la Trocalleria com a servei d’intercanvi de productes a Rubí

Les diferents activitats de reparació, compra de segona mà, intercanvi o reutilització programades durant aquesta setmana han aconseguit un estalvi de 360,77 kg de residus

Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus s’han realitzat tallers per a la reutilització de residus (Foto: Localpres).
Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus s’han realitzat tallers per a la reutilització de residus (Foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha celebrat un any més la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, una iniciativa de caràcter europeu per sensibilitzar la població de la necessitat de reduir la generació de deixalles. Per això, del 19 al 27 de novembre, s’han organitzat a la ciutat una trentena d’activitats mediambientals amb el lema Utilitza’n menys, que ha incidit en la reducció d’envasos principalment en les compres domèstiques i que ha permès consolidar el servei de la Trocalleria a la ciutat.

Així, només durant La Gran Acció de dissabte 19, on hi van participar prop d’un miler de persones, es van produir en poc més de tres hores i mitja 35 intercanvis de productes variats, des de roba a petits electrodomèstics o quadres. Aquest servei iniciat com a prova pilot durant l’edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus el 2015 està tenint molt d’èxit entre els rubinencs i les rubinenques, que poden portar objectes que no utilitzen i intercanviar-los amb d’altres persones i allargar així la seva vida útil. Aquest servei funciona de manera estable cada dissabte al matí des de la primavera.

En la mateixa línia, una de les altres activitats que ha tingut més acollida durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus d’enguany han estat els diversos mercats de segona mà que es van organitzar en motiu de La Gran Acció: el Refira’t, amb la presència de parades on es podien trobar articles en molt bon estat per un preu simbòlic, van tenir especial rellevància les AMPA mobilitzant a alumnes, pares i mares de les escoles participants. Així, es van vendre  565 productes d'aquest tipus de les paradetes de les botigues de segona mà, d'artistes, i de les escoles i instituts (J.V.Foix, Schola, Mossèn Cinto Verdaguer, Pau Casals).

Les diferents activitats de reparació, compra de segona mà, intercanvi o reutilització programades durant aquesta setmana han aconseguit un estalvi de 360,77kg de materials que no han esdevingut residus i de residus que s’han retirat del Medi Natural. És a dir, que aquests objectes i materials no han anat a parar al contenidor o a la deixalleria, sinó que han allargat la seva vida útil.

També estan tenint molt bona acollida la recollida de joguines de segona mà en col·laboració amb Creu Roja, batejada amb el nom Encara podem donar molt de joc!, que s’allargarà fins a finals de desembre fent recollida a la Deixalleria de Cova Solera i a les mòbils.

Igualment, durant la Gran Acció, molts ciutadans es van apropar a les exposicions sobre selecció i prevenció d’envasos que explicaven els processos de reciclatge i les alternatives reutilitzables respectivament. Aquest missatge s’ha fet extensiu a les entitats esportives i als centres educatius de la ciutat a través de l’enviament de recomanacions per evitar l’ús d’envasos d’un sol ús i la promoció dels envasos reutilitzables entre les famílies. A més, els més petits van poder gaudir de l’Inflable per a reciclar saltant, de l’Agència Catalana de Residus, que durant tot el matí va acollir grups d’infants participant de l’activitat.

Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus també s’han organitzat dos Ecotallers en clau de Re, una nova jornada de neteja de l’entorn natural on hi van participar unes 70 persones que gràcies a Caçadors de Trastets van recollir 150 kg de deixalles de l’entorn de Ca n’Oriol. 22 persones van participar en la visita al Centre de Tractament de Residus el Vallès Occidental.