Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus promou la cultura de la reutilització, la reparació i l’intercanvi Del 21 al 29 de novembre s’han celebrat diverses activitats a la ciutat, en clara sintonia amb els serveis que s'ofereixen durant tot l'any https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus promou la cultura de la reutilització, la reparació i l’intercanvi

Del 21 al 29 de novembre s’han celebrat diverses activitats a la ciutat, en clara sintonia amb els serveis que s'ofereixen durant tot l'any

El repartiment de bosses de malla prevé l'ús de bosses de plàstic d'un sol ús (foto: Ajuntament de Rubí - Lali Puig).
El repartiment de bosses de malla prevé l'ús de bosses de plàstic d'un sol ús (foto: Ajuntament de Rubí - Lali Puig)

Enguany, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus s’ha hagut d’adaptar a la situació de crisi sanitària derivada de la Covid-19. Tot i no poder organitzar tantes activitats presencials com en altres edicions, les diferents propostes que s’han dut a terme han permès evitar la generació de 90 kg de deixalles a la ciutat. Moltes de les accions realitzades en aquesta ocasió s’han centrat més en campanyes de sensibilització, que tindran una repercussió a mig termini pel que fa a la reducció de residus, com ara l'ús de bosses de malla, que substituiran el gran volum de bosses de plàstic que es fan servir; o bé l'augment de l'abast de la recollida d'oli fruit del repartiment de clakis.

Algunes de les activitats que han tingut un gran èxit han estat dues propostes que s’han incorporat al programa d’aquest any. El Trocatxé, un joc de geocerca per un dels itineraris naturals de la ciutat, ha tingut molt bona acollida. L’activitat, a més, ha quedat registrada per fer-se durant tot l'any. També ha gaudit d’una gran acceptació el joc d'escapament virtual Qui se l'ha menjat?, que es tornarà a realitzar durant el 2021 en format Ecotaller, ja que les places es van exhaurir ràpidament.

Totes dues activitats estan dirigides especialment a un públic familiar i estan estretament vinculades a accions que podem fer a la ciutat de manera continuada. El Trocatxé, per exemple, està relacionat amb la idea de la reutilització a través de l'intercanvi, tal i com es promociona a La Trocalleria cada dissabte. I Qui se l'ha menjat? està centrat en conèixer accions de consum responsable des de casa, mitjançant un recull de recursos que ens poden ajudar a aconseguir prevenir residus. Actualment, hi ha 58 comerços rubinencs que sensibilitzen la ciutadania sobre aquesta qüestió amb els seus productes o serveis.

Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus a les deixalleries s'han recollit 30 kg de joguines de segona mà en el marc de la campanya Encara poden donar molt de joc, que es destinaran a ASAV per a la campanya de Nadal. Aquesta recollida de joguines encara es mantindrà oberta fins al 14 de desembre. 

La Trocalleria es mou ha gestionat 148 intercanvis durant la setmana, gràcies als quals s'ha evitat llençar a les escombraries 57,91 kg de residus. Els objectes que han tingut més sortida en aquests intercanvis han estat la roba i objectes per a la llar. I a les sessions del Dimecres manetes s'han reparat 3 kg d'objectes. 

Aquest any, també s’ha impulsat la campanya Estalvia aigua, estalvia residus per promoure el consum d'aigua de l'aixeta i l'ús d'ampolles reutilitzables per reduir la generació d'envasos de plàstic d'un sol ús i estalviar aigua. Així, s'han instal·lat 6 noves fonts a diferents dependències municipals, arribant a disposar un total de 14 punts d’aigua en una dotzena d’edificis on hi treballa personal de l’Ajuntament, i en virtut d’un conveni signat entre l’Ajuntament i Sorea, s'han repartit 735 ampolles reutilitzables entre els treballadors i treballadores municipals.

Des d’aquest mes de novembre, tots els centres educatius de la ciutat ja funcionen com a punt de recollida de l'oli usat a través del projecte Rubiclak, gestionat per APDIR. Durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus s'han incorporat les sis escoles concertades i els quatre instituts públics. S'han repartit clakis entres les famílies d'aquests centres i també a les famílies de P3 de les escoles públiques, que ja es van incorporar l'any passat. L’alumnat ha treballat durant la setmana els motius pels quals és important recollir l'oli, així com l'itinerari d'aquest residu des que l'utilitzem a casa fins que es converteix en un nou recurs. 

D’altra banda, la campanya Compra sense residus s'ha pogut veure a diferents espais de comunicació de la ciutat i s'han repartit més de 34.000 bosses de malla reutilitzables a les llars rubinenques. A més, s’ha penjat un vídeo tutorial al canal de Youtube de l'Ajuntament de Rubí per aprendre a elaborar-la un mateix. 

La presentació de l'apartat web sobre consum responsable també ha tingut moltes visites al llarg de la setmana. Es tracta d’un espai que recull les oportunitats que tenim a la ciutat per prevenir residus, des que anem a comprar fins que ens desprenem d'algun objecte. Aquells establiments de la ciutat que pensin que podrien estar inclosos en aquest apartat web poden contactar amb ecomercial@ajrubinet.cat i fer la sol·licitud.  

Per últim, des Caçadors de trastets han animat a tota la ciutadania a sortir a la natura de la ciutat i realitzar neteges al medi natural. En aquests moments, en què s’han establert restriccions de mobilitat per contenir l’expansió de la Covid-19, l'entorn natural de la ciutat s'ha convertit en un espai del que gaudeixen més ciutadans i ciutadanes i mantenir-lo net i respectar-lo fa que en puguem gaudir molt més. La proposta d'aquesta entitat suposa una tasca molt important a la ciutat des de fa molts anys, mitjançant la qual centenars de rubinencs i rubinenques han contribuït a cuidar el nostre entorn natural.