Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus arriba a Rubí amb el lema 'Fem més amb menys' Del 21 al 29 de novembre s’han organitzat una trentena d’activitats a la ciutat amb l’objectiu de sensibilitzar la població per reduir la producció de residus https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus arriba a Rubí amb el lema 'Fem més amb menys'

Del 21 al 29 de novembre s’han organitzat una trentena d’activitats a la ciutat amb l’objectiu de sensibilitzar la població per reduir la producció de residus

Una de les propostes d’aquesta Setmana Europea de la Prevenció de Residus serà l’ activitat 'Residus en circulació' (foto: Localpres).
Una de les propostes d’aquesta Setmana Europea de la Prevenció de Residus serà l’ activitat 'Residus en circulació' (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí se suma un any més a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que aquest any se celebra del 21 al 29 de novembre. Durant aquests dies, a la ciutat s’organitzaran una trentena d’activitats de sensibilització per aconseguir reduir la generació de deixalles.

Enguany, el dia temàtic de la prevenció, que tindrà lloc aquest dissabte, se centra en la desmaterialització, sota el lema Fem més amb menys. I és que l’ús de menys materials es tradueix directament en una menor producció de residus i en una major eficiència en l’ús dels recursos.

Aquest dia, a Rubí es durà a terme La gran acció. Entre les 10 h i les 14 h, la plaça de Catalunya acollirà diverses activitats, com ara una recollida de joguines de segona mà en col·laboració amb Creu Roja, batejada amb el nom Encara podem donar molt de joc!; un tapís col·laboratiu que s’elaborarà a partir de la roba que porti la ciutadania ─aquella que ja no es fa servir─, o l’activitat Residus en circulació, on es podrà canviar un residu dels qualificats com a especials ─els que s’han de portar a la deixalleria─ per un objecte útil.

També s’han organitzat mercats de segona mà: La REfira, amb la presència de botigues que donen segones oportunitats a productes de primera ─Mon Menut, Merceria Mercè Tot Labors, Betel i Me Lo Quedo─; Els encants de La Schola, una activitat que promou la reutilització i que servirà per recaptar diners per a les colònies dels alumnes de l’escola, i el Mercat del Foix, una iniciativa dels alumnes de 1r de Batxillerat d’aquest centre educatiu.

Dissabte també es duran a terme diversos ECOtallers en clau de RE: de reparació de petits electrodomèstics (11 h), de renovació de petits estris vells de fusta (11 h), de creacions amb residus per a infants (11 h), de titelles de mitjó (11.30 h) i el titulat Quinze maneres de reutilitzar una ampolla (12 h). Tots els tallers són gratuïts. Per a participar-hi cal inscriure’s prèviament a través del correu inforesidus@ajrubi.cat o bé trucant al Telèfon Verd 900 130 130 (93 699 98 01 si es truca des d’un mòbil).

Accions durant tota la setmana
Diumenge 22 de novembre tindrà lloc una nova jornada de neteja de l’entorn natural, en aquest cas a Can Tiraires. El punt de sortida per a participar al Clean up day, organitzat per l’entitat Caçadors de Trastets, serà el poliesportiu de Can Rosés a les 10 h. Aquest dia també s’ha organitzat, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, l’activitat Fem un REC pel medi ambient, un taller de rodatge i elaboració d’un curtmetratge ambiental.

L’Ateneu Municipal acollirà el dilluns 23 l’activitat Mou-te amb els quatre elements (17 h), un taller de dansa impulsat per la Diputació per explorar elements com l’aigua, la fusta, el foc i la terra i sentir-se part del medi ambient.

Els dies 24, 25 i 26 s’han programat tres ECOtallers en clau de RE: de creacions amb roba vella (Ateneu), d’entapissat de cadires (Escola Pau Casals) i de guarniments de Nadal reciclats (Escola Pau Casals), respectivament. Totes les propostes tindran lloc a les 18.30 h.

Durant tota aquesta setmana, paral·lelament, se celebrarà la Reparató. Es tracta d’una acció dels tallers i botigues de reparació de la ciutat que permetrà registrar els productes que han evitat que es converteixin en residus gràcies a la seva activitat comercial. La ciutadania pot portar qualsevol objecte que calgui reparar als comerços col·laboradors. Ells anotaran el pes dels productes reparats i, al final de la setmana, faran el càlcul dels quilograms de residus que s’han previngut gràcies a aquestes reparacions.

Del 21 al 29 de novembre s’organitzarà l’activitat #RegalsImmaterials. Per a participar-hi cal visitar el Facebook de RubiNet, on els rubinencs trobaran diferents vals de regals immaterials. També es durà a terme un concurs d’idees i fotografies organitzat pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. La ciutadania pot enviar la seva idea o fotografia amb propostes originals de regals immaterials a Residus Vallès, a través del seu Facebook o Instagram. La foto o idea amb més “M’agrada” guanyarà un sopar per a dues persones al restaurant de la xarxa Recooperem. Acaba’t el plat a casa de la teva elecció.

D’altra banda, les activitats Residus en circulació i Encara podem donar molt de joc!, que s’enceten dissabte, seran vigents fins el 28 de novembre i el 31 de desembre, respectivament. Els objectes es podran portar a la plaça Pearson, d’11.30 h a 13.30 h, i a la plaça de Catalunya, de 16.30 h a 18.30 h. En el cas de la recollida de joguines, del 30 de novembre al 31 de desembre els regals es podran portar a la Deixalleria de Cova Solera o a les deixalleries mòbils.

Per últim, fins el 31 de desembre també estarà operativa la campanya Acaba’t el plat a casa, amb l’objectiu de fer un bon ús alimentari. Els bars i restaurants col·laboradors distribueixen carmanyoles amb l’objectiu que allò que no ens hem pogut acabar al restaurant ens ho puguem menjar després.