Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La reivindicació del Dia Internacional de les Dones es concreta a Rubí en un programa transversal i feminista L’acte central de la commemoració, la tradicional lectura del manifest del 8M, tindrà lloc divendres 6 de març en dues convocatòries: a les 12 h a la plaça de Pere Aguilera i a les 17 h a Torre Bassas https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La reivindicació del Dia Internacional de les Dones es concreta a Rubí en un programa transversal i feminista

L’acte central de la commemoració, la tradicional lectura del manifest del 8M, tindrà lloc divendres 6 de març en dues convocatòries: a les 12 h a la plaça de Pere Aguilera i a les 17 h a Torre Bassas

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell del 8M (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa amb el cartell del 8M (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí reivindicarà la igualtat entre dones i homes durant tot el mes amb una programació amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Es tracta d'una cinquantena de propostes que volen reivindicar, sensibilitzar, fer divulgació i promoure la igualtat entre dones i homes. La programació, que porta per lema 'Les dones pintem molt', es presenta amb un cartell de la il·lustradora rubinenca Rosa Rosselló que recrea quatre referents del feminisme: Frida Kahlo, Rosa Parks, Clara Campoamor i Chimamanda Ngozi Adichie. "El 8 de març és, cada any que passa, un dia més reivindicatiu que festiu, que serveix per exigir la distribució justa dels drets, els beneficis, les obligacions, les oportunitats i els recursos entre dones i homes. El 8M reconeix la lluita contra la subordinació i la discriminació que continuem patint les dones només pel fet de ser dones, en totes les esferes de la vida, i assenyala les desigualtats de gènere com el que són: una injustícia social que ens afecta a totes i tots", ha explicat l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. La reivindicació del 8M respon a un dels compromisos adquirits per l'equip de govern en el Pla de Mandat i recull també el suport unànime al moviment feminista i en defensa dels drets de les dones expressat al Ple municipal del mes de febrer.

L'acte central de la commemoració, la tradicional lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones, tindrà lloc el dia 6 de març en dues convocatòries, totes dues obertes a tota la ciutadania: a les 12 h a la plaça de Pere Aguilera, per facilitar que s'hi pugui sumar la plantilla municipal, i a les 17 h des de Torre Bassas per incidir en el públic més jove. Totes dues lectures aniran a càrrec de l'alcaldessa i de dones rubinenques representants d'entitats locals. "És un programa d'activitats que s'ha treballat des de la sororitat, amb les dones i per a les dones de la ciutat; i implicant una vintena d'entitats. Liderat des del Servei d'Igualtat, però transversal: hi trobareu activitats de cultura, joventut, esports i ciutadania. És un programa que construeix feminisme", ha conclòs la màxima edil.

El programa "s'ha treballat des de la reivindicació, la sororitat i la transversalitat oferint una mirada sobre els temes d'igualtat que acompanyi l'evolució que està fent el feminisme, per això apostem per portar a la ciutat veus femenines i feministes que ens ajudin a sensibilitzar i reivindicar", ha exposat la regidora de polítiques d'Igualtat, Yolanda Ferrer Polo. La regidora s'ha referit a Najat El Hachmi, escriptora que parlarà d'identitat i feminisme a l'Ateneu (18 de març); Yurani Cuéllar, defensora dels drets de les dones camperoles a Colòmbia i l'activista sud-africana, Lucinda Evans, que faran xerrades als instituts en el marc de la iniciativa Ciutats Defensores dels Drets Humans (30 de març i 2 d'abril, respectivament); i a l'escriptora rubinenca Gracia Pérez que impartirà un taller d'iniciació a l'escriptura creativa (13 de març).

La revindicació feminista del 8M a Rubí també inclou fer més visible el talent artístic, intel·lectual i esportiu de les dones de la ciutat. Així, enguany s'incorpora a les activitats al voltant del Dia Internacional de les dones la proposta 'Fem Graff', una intervenció artística a l'espai públic amb la tècnica del grafiti a càrrec de diverses artistes rubinenques que tindrà lloc els dies 14 i 15 de març; i repeteix el festival 'No woman no fest', el 7 de març. El 17 de març, s'ha preparat una jornada de portes obertes a la fàbrica BJC de l'Avda de la Llana per despertar les vocacions industrials i tecnològiques de les dones joves i, l'endemà, Núria Salan, sotsdirectora de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa oferirà una xerrada a la biblioteca (Amics de la UAB). Com cada any, Torre Bassas també ha preparat un programa d'activitats emmarcat en el 8M. La proposta, sota el títol 'Posa't a les meves calces!", inclou una exposició i tallers de twerk, d'estampació de totes bag i de teixir compreses de tela; i un taller drag-king. Finalment, el programa del 8M inclou la primera Cursa de la Dona, emmarcada en el Cross Escolar, i els partits de waterpolo, futbol i bàsquet en modalitat femenina que es disputen durant el mes de març.

En el marc de la roda de premsa de presentació dels actes del 8M, l'alcaldessa ha anunciat que durant aquest mes de març, el Servei d'Igualtat de l'Ajuntament de Rubí farà arribar a tots els centres d'educació secundària de la ciutat un exemplar del llibre Todos deberíamos ser feministas, de Chimamanda Ngozi Adichie. Es tracta d'un assaig de 72 pàgines que recull el pensament de l'autora i les seves reflexions sobre la desigualtat entre dones i homes. Cada mes de març, el consistori vol fer arribar una publicació sobre temàtica feminista que s'incorporarà al fons bibliogràfic dels centres de secundària. "Entenem que educar les noies i els nois en la plena igualtat és un pas indispensable per construir entre totes i tots una societat justa per a tothom. I a través dels llibres volem sumar eines que permetin treballar la igualtat des de les aules. Perquè el feminisme també és coneixement", ha conclòs Martínez. L'alcaldessa també ha volgut destacar que el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l'Ajuntament de Rubí fa 20 anys aquest 2020. Milers de rubinenques han passat en aquest temps per un servei municipal, gratuït i confidencial, que treballa la igualtat d'oportunitats i combat les discriminacions per raons de gènere a través de l'assessorament, l'acollida i l'orientació.