Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La reivindicació del 25N a Rubí dona veu a les dones amb el lema ‘Ens van voler cremar i ens vam tornar foc’ La programació inclou la presentació del nou Protocol contra la mutilació genital femenina i una jornada de prevenció de les violències masclistes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La reivindicació del 25N a Rubí dona veu a les dones amb el lema ‘Ens van voler cremar i ens vam tornar foc’

La programació inclou la presentació del nou Protocol contra la mutilació genital femenina i una jornada de prevenció de les violències masclistes

La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa a la sala de premsa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora d’Igualtat i l’alcaldessa a la sala de premsa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Rubí se suma aquest any a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència Masclista, el 25 de novembre, amb el lema Ens van voler cremar i ens vam tornar foc. El missatge recull la lluita de les dones contra el sistema patriarcal que perpetua les violències masclistes. “Des de Rubí recordem que les dones continuem combatent un sistema patriarcal que ens fa víctimes i desiguals. La violència masclista és inadmissible, les desigualtats són inadmissibles perquè fan impossible que les dones puguem viure en llibertat com a ciutadanes de ple dret”, ha dit l’alcaldessa Ana María Martínez Martínez. El lema acompanya el cartell de la il·lustradora rubinenca Nataxa Ruzafa que reprodueix dues dones fortes que s’abracen entre flames, es donen suport i miren endavant sense por.

La màxima edil ha recordat que set dones han estat assassinades aquest any a Catalunya per les seves parelles o exparelles. Fins al mes de juny, la Generalitat de Catalunya comptabilitza 6.533 víctimes per violència masclista en l’àmbit de la parella. En l’àmbit social i comunitari, també fins al juny, el departament d’interior ha atès 1.232 víctimes de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual, d’aquestes 598 són menors d’edat. “Moltes de les propostes del programa del 25N tenen a veure amb les persones joves. Per ells i elles hem de construir una societat igualitària, justa i lliure i estem convençudes que els i les joves han de ser també els i les protagonistes del canvi”, ha explicat la màxima edil.

A Rubí, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha atès entre els mesos de gener i octubre 278 rubinenques, de les quals 123 han accedit per primer cop al servei. La majoria de dones ateses tenen entre 30 i 49 anys, un 71% dels casos tenen a veure amb casos de violència física i més d’un 33%, amb la violència psicològica. Més d’un 14% presenta violències múltiples. El servei detecta que estan emergint més casos de violència sexual, que ja representen un 14% de les atencions al SIAD.

L’Ajuntament de Rubí a través del Servei d’Igualtat ha preparat una programació d’actes amb l’objectiu de treballar per aconseguir un model de convivència igualitari, just i lliure de violències masclistes. L’acte central de la programació, la tradicional lectura del manifest per a l’erradicació de les violències de gènere del 25 novembre (17 h), anirà a càrrec de persones joves. A més de l’acte del 25N, l’alcaldessa ha destacat la presentació del Protocol contra la mutilació genital femenina el pròxim 16 de novembre. El document articularà la resposta dels diferents serveis municipals a l’hora de prevenir i tractar casos de mutilació genital femenina deriva del Protocol per a l’abordatge de la violència masclista a Rubí i concreta el compromís del govern per continuar creant eines per combatre tota mena de violència masclista de la manera més eficient, ràpida i coordinada possible. La màxima edil també s’ha referit a la jornada de prevenció de les violències masclistes (26 novembre), un espai de reflexió en xarxa per prevenir i combatre les violències masclistes. La jornada comptarà amb la presència d’especialistes en violència de gènere en persones joves, representants del centre juvenil d’atenció a les sexualitats i entitats expertes en prevenció que ja treballen als instituts de la ciutat. “Les dades que ens arriben són esgarrifoses. Per nombre de víctimes i per l’augment del negacionisme i de la gent diu que això és una ideologia. En canvi, nosaltres incidim en els i les joves i entrem de ple als instituts” ha argumentat la regidora d’Igualtat, Yolanda Ferrer Polo. Així, de la mà de Drac Màgic, es posa en marxa una mostra de vídeos per la igualtat a les xarxes socials. Els centres educatius que hi vulguin participar impartiran tallers per crear vídeos amb perspectiva de gènere que es mostraran a la ciutadania durant el mes de març, dins de les propostes del 8M. També adreçat a les persones joves, el 23 de novembre, l’alumnat de 3r i 4t ESO assistirà a La Sala al monòleg “No solo duelen los golpes” de l’actriu i activista feminista Pamela Palenciano Jódar. Un espectacle basat en l’experiència personal de la mateixa actriu que promou la reflexió crítica dels i les joves.

Amb la voluntat de no deixar cap dona enrere i mantenir la perspectiva transversal del feminisme, el programa inclou un taller sobre grassofòbia per reflexionar sobre la validesa de tots els cossos (11 de novembre), un taller sobre les violències envers les dones grans (15 de novembre) que vol fer visible una violència que massa sovint es normalitza i es converteix en inabastable i una sessió informativa per a dones d’origen estranger que treballen a la llar i fent cures, per tal que coneguin quins són els seus drets (20 de novembre). “La suma de les discriminacions, multiplica les desigualtats. Per això hem volgut que aquest programa reculli totes les realitats possibles i posi les dones, totes les dones, al centre”, ha conclòs la regidora.