Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La proposta d’ordenances fiscals per al 2015 contempla una rebaixa de l’IBI del 12% L’Ajuntament de Rubí ha anunciat que l’any vinent es mantindrà el Pla de mesures anticrisi amb els mateixos objectius que en anys anteriors https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/la-proposta-d2019ordenances-fiscals-per-al-2015-contempla-una-rebaixa-de-l2019ibi-del-12/@@images/image/preview

La proposta d’ordenances fiscals per al 2015 contempla una rebaixa de l’IBI del 12%

L’Ajuntament de Rubí ha anunciat que l’any vinent es mantindrà el Pla de mesures anticrisi amb els mateixos objectius que en anys anteriors

La proposta d’ordenances de l’equip de govern preveu baixar el tipus impositiu de l’IBI al 0,71%.
La proposta d’ordenances de l’equip de govern preveu baixar el tipus impositiu de l’IBI al 0,71%

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha presentat aquest divendres una proposta d’ordenances fiscals per al 2015 que suposa una reducció considerable de la pressió fiscal per als rubinencs i les rubinenques. García també ha donat a conèixer la proposta de pressupost ordinari per a l’any vinent, similar al d’aquest exercici –amb l’objectiu de mantenir els serveis a la ciutadania–, i ha anunciat que es reeditarà el Pla de mesures anticrisi amb els mateixos objectius que en anys anteriors.

L’alcaldessa ha explicat que l’equip de govern continua donant compliment als objectius fixats per a la legislatura, que passen per la reactivació econòmica, el manteniment de la cohesió social i la qualitat de l’espai públic. En aquest sentit, es manté una coherència des de l’inici del mandat: “Encara estem vivint una situació de crisi econòmica molt important a la ciutat, a Espanya i a Catalunya, on moltes famílies estan a l’atur o s’ha ressentit la seva situació econòmica fins i tot tenint feina. Des de l’Ajuntament de Rubí continuarem treballant en les línies mestres que hem seguit fins ara”.  

La bona gestió que ha fet l’Ajuntament permet presentar unes ordenances fiscals amb una reducció lineal del 12% en l’IBI residencial. Això significa que una casa d’uns 90 m2 ubicada al centre de la ciutat veurà reduït el seu rebut en uns 70 euros (115 € si se sumen els dos darrers anys). I és que l’equip de govern proposa baixar el tipus impositiu de l’IBI al 0,71%, un fet inèdit en la història de la ciutat, que suposa tornar a nivells de pressió fiscal similars als dels anys ’80 (l’any 1990, per exemple, el tipus es va situar al 0,76%). Amb aquesta proposta, l’IBI haurà disminuït un 19% des del 2012. L’alcaldessa ha explicat que l’equip de govern ha anat més enllà del compromís de rebaixar l’IBI un 4% el 2015 que van adquirir davant la resta de partits a l’oposició: “El 2014 vam baixar l’IBI un 6% i de cara al 2015, després de valorar la situació econòmica de l’Ajuntament i els resultats pressupostaris que preveiem aquest any, hem decidit fer una reducció fiscal de no d’un 4%, que era el compromís amb la resta de grups, sinó d’un 12%”. Carme García també ha assegurat que “els serveis municipals no es ressentiran d’aquesta rebaixa de l’IBI”.

La resta d’impostos es mantenen com l’any passat, sent Rubí una de les ciutats que, novament, disposa de més bonificacions i exempcions fiscals “per a famílies nombroses, famílies monoparentals, aturats, gent gran i també per a empreses”, ha puntualitzat l’alcaldessa. I és que, “amb menys recursos, l’Ajuntament oferirà els mateixos serveis”.

Pel que fa al Pla de mesures anticrisi, l’alcaldessa ha anunciat que l’any vinent es tornarà a destinar una partida extraordinària a realitzar accions per combatre la crisi i els seus efectes sobre la ciutadania rubinenca. Es tracta d’un document obert perquè els partits de l’oposició puguin fer les seves aportacions. I és que l’equip de govern té la voluntat d’arribar a acords i de primar el consens a l’hora de definir el nou Pla de mesures anticrisi i el pressupost ordinari. La proposta municipal contempla mantenir el suport a aquells col·lectius que necessiten una ajuda especial, com ara els aturats, les PIMES, els joves i els emprenedors. A més, se segueix apostant per les accions de cohesió social. En aquesta ocasió, i a partir de l’experiència d’anys anteriors, s’afinarà més el pressupost de cada actuació amb l’objectiu que, amb el pas dels anys, les partides s’ajustin a les necessitats de la ciutadania rubinenca.

El pressupost per a l’any vinent se situa en els 73 milions d’euros, mantenint-se respecte al d’aquest any, amb el mateix sostre de despesa. Rubí, amb un nivell d’endeutament del 49,69%, és una de les ciutats més sanejades del país. Això és fruit de la bona gestió econòmica realitzada durant els darrers anys, quan el Consistori va començar a aplicar tot un seguit de mesures correctores fins i tot abans que esclatés la crisi econòmica. Així, es garanteix la prestació dels serveis públics davant la situació de crisi generalitzada. L’alcaldessa ha agraït l’esforç de la plantilla municipal que, amb pocs recursos, està permetent mantenir els serveis.

Calendari d’aprovacions
En aquests moments, l’equip de govern ha començat a negociar amb la resta de partits polítics les propostes d’ordenances i de pressupost pel 2015. El 30 d’octubre es convocarà un Ple ordinari en el qual es portarà a aprovació inicial la proposta d’ordenances, mentre que l’aprovació inicial del pressupost es debatrà al Ple ordinari del 13 de novembre. “La nostra intenció, com els últims anys, és intentar negociar les ordenances, el pressupost i el Pla de mesures anticrisi amb tots els partits, amb l’objectiu que sigui un pressupost de tots, un pressupost de ciutat, que lluiti contra aquesta crisi econòmica que encara colpeja les famílies de Rubí”.