Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La proposta d’ordenances fiscals de l’equip de govern introdueix nous criteris de fiscalitat verda L’executiu local també proposarà al Ple municipal una nova rebaixa de l’1% a l’impost de béns immobles https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La proposta d’ordenances fiscals de l’equip de govern introdueix nous criteris de fiscalitat verda

L’executiu local també proposarà al Ple municipal una nova rebaixa de l’1% a l’impost de béns immobles

L’alcaldessa i la regidora d’Hisenda i Serveis Econòmics (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i la regidora d’Hisenda i Serveis Econòmics (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, acompanyada de la regidora d’Hisenda i Serveis Econòmics, Mª Carmen Cebrián Ordóñez, ha presentat la proposta d’ordenances fiscals que es portarà a aprovació aquest dilluns al Ple municipal. El document elaborat per l’equip de govern, i que ja ha estat presentat a la resta de formacions polítiques, incorpora nous criteris de fiscalitat verda que busquen combatre l’emergència climàtica. “És una proposta que mira cap al futur. Al final del que es tracta és de deixar als nostres fills i filles un món; ja no un món millor, sinó simplement un món”, ha manifestat l’alcaldessa.

Les ordenances fiscals dissenyades pel govern municipal inclouen diverses bonificacions relacionades amb l’eficiència energètica, adreçades tant a particulars com a empreses. Així, els habitatges unifamiliars i les comunitats de veïns amb instal·lacions d’autoconsum elèctric gaudiran d’una reducció de la meitat de l’impost de béns immobles (IBI), aprofitant les possibilitats que obre la nova normativa sobre l’autoconsum d’energia elèctrica del 5 d’abril. En el cas de les empreses, aquelles que optin per la producció i aprofitament d’energies renovables, veuran reduït al 50% l’impost d’activitats econòmiques (IAE); un avantatge que se suma a la bonificació del 95% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) que ja es va introduir a les ordenances de 2019.

Dins el paquet de mesures de fiscalitat verda, l’equip de govern també proposa una modificació del sistema de bonificacions de l’impost de vehicles de tracció mecànica en funció dels distintius ambientals aprovats per la Direcció General de Trànsit (DGT). Les rebaixes, en aquest cas, serien del 50% al 75% segons la qualificació del vehicle.

Una altra de les novetats que incorpora la proposta de l’equip de govern és la bonificació del 95% de l’ICIO en aquelles obres executades com a conseqüència d’una catàstrofe. Aquesta mesura dona resposta a les demandes del veïnat afectat pels aiguats de juliol i novembre de 2018.

Nova rebaixa de l’IBI
L’equip de govern portarà a aprovació aquest dilluns una nova reducció de l’1% de l’IBI, que situaria el tipus impositiu al 0,677, enfront del 0,684 d’aquest 2019. Aquesta rebaixa se suma a les realitzades el 2018 i el 2019 ─d’un 2% cadascuna─ i suposa, per tant, una caiguda del 5% en només tres anys i el tipus impositiu més baix dels darrers 31. L’alcaldessa ha destacat que “un dels impostos que més pesa a les famílies de la nostra ciutat és l’IBI, hem intentant sempre que ha estat possible fer una rebaixa d’aquest impost. I així ho seguirem fent sempre que es pugui”.

Pel que fa a les taxes i preus públics, el text elaborat pel govern municipal aposta per tornar-los a congelar. També es mantenen les exempcions i bonificacions fiscals, tal com ha posat de relleu Martínez: “Continuem sent una de les ciutats amb més bonificacions i exempcions fiscals. A través d’unes ordenances també es pot acompanyar a les persones i famílies que més ho necessiten”.

Martínez ha avançat que, amb independència d’aquesta proposta d’ordenances, l’equip de govern seguirà treballant durant el 2020 per millorar la fiscalitat municipal amb un clar objectiu social. Segons ha explicat, la voluntat de l’executiu és poder disposar finalment d’un cens d’habitatges buits a Rubí que permeti aplicar un recàrrec del 50% de la quota líquida de l’IBI en aquells immobles d’ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent. Aquesta mesura, de fet, ja està contemplada dins les ordenances municipals però no es pot fer efectiva per la manca d’un inventari precís dels pisos buits.

L’alcaldessa ha conclòs que la proposta d’ordenances que es portarà aquest dilluns a aprovació inicial del Ple és “millor que la de l’any passat [...], amb la novetat destacada de tot el que té a veure amb la fiscalitat verda i la protecció del nostre món” i sempre amb l’objectiu que mantenir la qualitat del servei públic a la ciutadania.

Etiquetes