Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La propera visita guiada a les “Stolpersteine” tindrà lloc en el marc de Sant Roc El diumenge 5 de setembre, s’ha programat una nova passejada per conèixer les onze llambordes que commemoren els deportats rubinencs als camps de concentració nazis https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La propera visita guiada a les “Stolpersteine” tindrà lloc en el marc de Sant Roc

El diumenge 5 de setembre, s’ha programat una nova passejada per conèixer les onze llambordes que commemoren els deportats rubinencs als camps de concentració nazis

“Stolpersteine” dedicada a Andreu Vidal Almirall (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
“Stolpersteine” dedicada a Andreu Vidal Almirall (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Les visites guiades a les Stolpersteine, els petits monuments que recorden els rubinencs deportats als camps de concentració nazis, es reprendran el diumenge 5 de setembre en el marc de la Festa Major Petita de Sant Roc. L’activitat és gratuïta però requereix inscripció prèvia a través del correu info@rubiguiem.com, ja que les places són limitades.

El projecte de les Stolpersteine va néixer als anys 90, quan l'artista Gunter Demnig es va interessar per commemorar els homes i dones deportats i assassinats pel nacionasocialisme. L’alemany va crear aquest monument exhortatori de llautó, en forma de llamborda, on consta el nom de la víctima i algunes de les seves dades essencials. Les Stolpersteine es col·loquen a les voreres, pròximes a l’última residència de les persones homenatjades abans del seu arrest o deportació.

Al febrer de 2017, el Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar sol·licitar a Demnig la creació d'onze d'aquestes obres, que ell elabora de forma totalment artesanal, en homenatge als onze deportats de la ciutat. Després d'un llarg procés, les llambordes van ser col·locades a diferents punts de Rubí entre el 22 i el 23 de setembre de 2020.

Des d’un primer moment, l’Ajuntament va voler acompanyar les Stolpersteine d’un projecte divulgatiu que permetés acostar a la ciutadania la terrible experiència viscuda per les víctimes del nazisme i que fes partícip tothom, des dels infants fins a la gent gran, del valor de la memòria històrica. Dins d’aquesta voluntat, es van posar en marxa les visites guiades a les Stolpersteine que organitza el Museu Municipal Castell (MMUC) cada primer diumenge de mes.

La ruta del 5 de setembre partirà a les 18 h de la plaça de Pere Aguilera, on hi ha col·locades les dues llambordes dedicades als germans Aragonès Campderròs. El recorregut tindrà una durada aproximada de dues hores.