La planta de tractament del residu orgànic de la comarca s’ampliarà gràcies a una inversió de més de 44 milions d’euros
Les obres permetran dotar la planta de dues línies independents de pretractament i augmentar la capacitat de digestió, podent absorbir la generació de residu orgànic dels municipis de la comarca, entre ells Rubí
El Consorci per a la Gestió de Residus ja compta amb el projecte bàsic d’ampliació de la Planta de Biometanització de Can Barba, que permetrà la millora de la instal·lació per poder absorbir la necessitat de tractament de residu orgànic del Vallès Occidental. Aquest projecte compta amb un pressupost de 48.208.663,30 euros, finançats mitjançant una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en la qual les aportacions seran de 28.122.249,62 euros del Ministeri a través del Mecanismo de Recuperación y Resiliencia (Next Generation), i de 16.586.468,86 euros del Fons de Gestió de Residus Municipals (FGRM) de l’Agència de Residus de Catalunya. La inversió va ser aprovada pel Govern de la Generalitat de Catalunya a finals d’any.
Aquest dimecres s’ha presentat el projecte a les instal·lacions de la planta, amb la presència de Rafael Güeto Ortiz, president del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental; Anna Maria Martínez Martínez, alcaldessa de Rubí; Jordi Ballart Pastor, alcalde de Terrassa; Marta Farrés Falgueras, alcaldessa de Sabadell; i Xavier Garcés Trillo, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Barberà del Vallès.
“El tractament adequat dels residus és un dels desafiaments més importants als quals ens enfrontem totes les ciutats, tenint en compte el seu impacte directe al medi ambient, sobre la salut pública i el desenvolupament sostenible”, ha explicat l’alcaldessa de Rubí. “En aquest context, la col·laboració entre municipis emergeix com una estratègia eficient i sostenible per fer front a aquesta problemàtica”.
La implementació d'una gestió conjunta comporta beneficis significatius. Compartir infraestructures, coneixements tècnics i recursos financers permet una major eficiència i eficàcia en el tractament de residus. Segons Ana María Martínez Martínez, “no té sentit que una infraestructura com la que avui presentem o qualsevol altra que tingui a veure amb el tractament dels residus tingui una lògica local. En aquest sentit, cal posar en valor el treball mancomunat que es fa a la comarca i seguir reclamant el suport de la Generalitat de Catalunya, a la qual agraïm la seva aportació en aquest projecte”.
Increment de la capacitat de tractament fins a les 60.000 tones anuals
Les obres permetran dotar la planta de dues línies independents de pretractament i augmentar la capacitat de digestió, passant de les 21.000 a les 60.000 tones anuals i podent absorbir la generació de residu orgànic (FORM) dels municipis de la comarca.
En els propers anys, mitjançant les accions realitzades amb el Programa de suport a les recollides d’alta eficiència, es preveu un increment substancial de la FORM. A la vegada, s’ha incrementat la necessitat de poder donar resposta des de l’administració als circuits privats de recollida comercial de FORM que estan emergent a la comarca.
El pretractament estarà composat de dues línies independents, que permetran donar flexibilitat a la planta davant de possibles incidències. Les obres també permetran disposar d’una àmplia nau de descàrrega tancada per a la maniobra de camions, per a la descàrrega i càrrega de productes amb suficient maniobrabilitat.
Del residu al recurs: producció de biometà
La planta de Can Barba incrementarà la producció de biogàs i diversificarà els seus usos obtenint biometà de qualitat injectable a la xarxa de Gas Natural. Amb la producció de biometà que s’obtindrà amb l’ampliació de la planta es podria subministrar gas a 8.200 llars. A la vegada, la producció de biometà contribueix directament als objectius europeus de descarbonització i estalvi d’emissions de CO2.
S’ampliarà la capacitat de digestió anaeròbia incorporant un segon digestor, així com tots els equips necessaris en aquesta àrea. També s’incorporarà un procés de deshidratació mecànica i higienització del digest obtingut en el procés de digestió per tal d’obtenir un producte fertilitzant que ja hauria perdut la seva condició de residu.
Està previst incorporar un sistema de tractament de les aigües residuals de la planta amb el sistema d’Ultrafiltració i Osmosis Inversa. I s’ubicarà una nova sala de control situada dins de la nau, des d’on es farà el seguiment del procés.
Transició energètica i reducció de la petjada de carboni
Amb l’ampliació, la planta serà excedentària d’energia. La planta generarà (mitjançant biogàs i plaques fotovoltaiques) un 260 % del que consumeix, fent que el tractament de residus (objectiu prioritari de la planta) permeti una contribució positiva en relació als termes energètics.
Es preveu que la planta incorpori 612 plaques fotovoltaiques d’una potència pic d’uns 600W cada una, el que suposa una potència pic d’uns 367kWp, col·locades a les cobertes de les noves naus.
Pel que fa a la reducció de la petjada de carboni, l’ampliació de la planta és essencial per a ajudar a reduir les emissions que es generarien en el futur a causa de l’augment de tones de residus orgànics al Vallès Occidental. Aquesta ampliació no només permetrà una gestió més eficient dels residus, sinó que també contribuirà significativament a la reducció de l’impacte ambiental de la regió.
Aposta per la sensibilització i l’educació ambiental
Es disposarà d’un nou edifici de serveis i una aula ambiental, així com una passarel·la de visites que farà un recorregut exterior per totes les àrees de procés. D’aquesta manera, es podran ampliar les activitats de sensibilització amb visites a la planta de Can Barba, tal com ja es fa actualment al Centre de Tractament de Residus (CTR-Vallès).
Calendari de les obres d’ampliació
El juliol de 2024 es va aprovar el projecte bàsic de l’ampliació de la planta de Can Barba i el passat 23 de desembre de 2024 l’Agència de Residus de Catalunya va atorgar al Consorci una subvenció directa per a l’ampliació de la planta, per un import de 44.708.718,48 €. D’aquesta, més de 28M es capten dels fons europeus Next Generation.
Durant el mes de febrer de 2025 es preveu publicar la licitació del contracte d’obra i explotació de l’ampliació de la planta i a finals del 2n trimestre de 2025 es preveu adjudicar el contracte. La durada de la fase d’enginyeria de detall, obres i posada en marxa serà de 24 mesos, situant l’inici en funcionament el 2n trimestre del 2027.
Durant el 3r trimestre del 2025, quan s’iniciïn les obres, la planta s’aturarà, però el residu orgànic provinent dels municipis del Vallès Occidental se seguirà tractant en una altra instal·lació de tractament de la comarca.
Una de les plantes de tractament de residus de referència de la comarca
La Planta de Biometanització de Can Barba, de titularitat del Consorci per a la Gestió de Residus, és una instal·lació ubicada al terme municipal de Terrassa, la qual es va concebre inicialment com una planta de compostatge amb una capacitat de 15.000 t/a. Va ser posada en funcionament l’any 2002 i a l’any 2007 es va incorporar una planta de digestió anaeròbica amb una capacitat de 25.000 t/a, integrada conjuntament amb les instal·lacions de compostatge inicial.
Actualment, la instal·lació té una capacitat de tractament de 21.000 t/a, la qual es complementa amb 4.000 tones de co-substrats per a la digestió i 4.000 tones de transferència a altres instal·lacions, per tal de poder disposar de flexibilitat per rebre la fracció orgànica recollida selectivament (FORM) generada als municipis consorciats.
El Vallès Occidental també compta amb el Centre de Tractament de Residus (CTR-Vallès), una planta ubicada a Vacarisses per al tractament previ de la fracció resta.