Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La mostra "Colere. Cultura. Cultiu" commemora a El Celler el 25è aniversari de la Fira d’Art i Pagesia de Sant Galderic A l’exposició, que s’ha inaugurat aquest dijous, s’hi pot veure l’arxiu històric de la fira, a banda d’un seguit d’obres dels socis de l’Associació de Sant Galderic https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La mostra "Colere. Cultura. Cultiu" commemora a El Celler el 25è aniversari de la Fira d’Art i Pagesia de Sant Galderic

A l’exposició, que s’ha inaugurat aquest dijous, s’hi pot veure l’arxiu històric de la fira, a banda d’un seguit d’obres dels socis de l’Associació de Sant Galderic

L’alcaldessa, conversant amb la comissària de l’exposició (foto: Ajuntament – Localpres).
L’alcaldessa, conversant amb la comissària de l’exposició (foto: Ajuntament – Localpres)

El Celler acull fins al 27 d’octubre la mostra commemorativa Colere. Cultura. Cultiu. 25 anys de la Fira d’Art i Pagesia de Sant Galderic. L’exposició, on entre d’altres s’hi pot veure l’arxiu històric de la fira, reflexiona sobre la relació entre pagesos, artesans i artistes a l’espai públic de la ciutat.

Aquest dijous al vespre, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha inaugurat la mostra acompanyada de la presidenta de l’Associació Sant Galderic, Ariadna Benavides Ribes, així com d’altres regidors de l’equip de govern. “És una alegria acompanyar-vos aquí al Celler, que l’any que ve farà cent anys, en la inauguració d’aquesta exposició que commemora els 25 anys de la Fira de Sant Galderic”, ha assegurat l’alcaldessa. “Per nosaltres i per a la ciutat, Sant Galderic és molt important: és tradició, és proximitat i és una reivindicació de la nostra cultura i del nostre passat”. Martínez ha posat de manifest que “aquests 25 anys han passat molt ràpid, però han suposat un llarg recorregut per la nostra història. La fira s’ha creat i té sentit a partir del talent dels rubinencs i les rubinenques. I això és el més important per a la ciutat”.

Àger Pérez Casanovas, comissària de l’exposició, ha parlat de l’equipament que acull la mostra: “No és casual que Colere. Cultura. Cultiu s’exposi a El Celler. Creiem que ocupar amb propostes contemporànies espais que antigament havien estat en desús és molt interessant”.

La mostra consta de dues parts. A Colere. Cultura. Cultiu, ubicada a la Sala de Tines, s’hi poden trobar els cartells de les diferents edicions de la fira, fotografies i material del Grup Fotogràfic El Gra, una sèrie d’escultures creades pels usuaris dels Serveis d’Atenció Diürna de la Font del Ferro i el documental Sant Galderic. Parades de Pas, projectat a les tines originals del Celler. D’aquesta manera, l’exposició permet al públic conèixer els orígens i la trajectòria de la fira, així com reflexionar sobre la vigència d’aquest esdeveniment.

La segona part de la mostra es pot visitar a la Sala Cèsar Martinell i consta d’una col·lecció d’obra artística dels socis de l’Associació Sant Galderic.

Coincidint amb la inauguració de l’exposició, la presidenta de l’entitat, Ariadna Benavides Ribes, ha donat a conèixer als assistents les postres de ciutat que proposa l’associació, amb la col·laboració de les pastisseries rubinenques Sant Jordi, La Lyonesa i Dic Bo. Es tracta d’uns dolços, fets a base de merenga, xocolata i panses, que han batejat amb el nom de galderics. “Sant Galderic és creació, és terra i és entorn i hem demanat als nostres pastissers que facin un producte que representi la ciutat de Rubí”, ha comentat Benavides.

Participació de la Font del Ferro
L’exposició sobre els 25 anys de la Fira de Sant Galderic inclou sis escultures realitzades per persones usuàries dels Serveis d’Atenció Diürna de la Font del Ferro en col·laboració amb l’artista local Pep Borràs. Es tracta de peces elaborades a partir de materials del viver que ja no es feien servir i que representen diferents motius figuratius, com ara animals i éssers humans.

Les escultures són el resultat d’un procés creatiu dins el qual les persones usuàries de la Font del Ferro han pogut triar què volien fer i amb quin material. D’aquesta manera, els autors i autores han après a donar un nou ús a diferents objectes quotidians i a potenciar, d’aquesta manera, el seu pensament lateral.

Aquest és el primer cop que s’estableix una col·laboració d’aquest tipus entre l’Associació Sant Galderic i la Font del Ferro. L’experiència s’ha valorat com a molt positiva perquè visibilitza les persones amb discapacitat intel·lectual alhora que les implica en tot un procés d’aprenentatge i treball creatiu. L’alcaldessa, durant el seu discurs, ha agraït la valuosa feina que es fa a la Font del Ferro i que reverteix a la ciutat.

L’exposició estarà oberta al públic fins al 27 d’octubre a El Celler.