Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La mobilitat i la tinença responsable d’animals són les matèries més treballades per les agents cíviques L’equip d’agents ha fet més de 7.000 accions durant el 2024 https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La mobilitat i la tinença responsable d’animals són les matèries més treballades per les agents cíviques

L’equip d’agents ha fet més de 7.000 accions durant el 2024

Moltes de les accions tenen a veure amb l’acompanyament a persones que ho necessiten (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Moltes de les accions tenen a veure amb l’acompanyament a persones que ho necessiten (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’equip d’agents pel civisme ha dut a terme 7.331 accions durant l’any 2024, la majoria relacionades amb la mobilitat (3.024) i el benestar animal (1.526). L’equip d’agents pel civisme, des del servei de Civisme i Convivència, treballa de manera coordinada amb la Policia de Proximitat i el servei de Mediació per garantir la convivència al municipi. Són un dels equips de professionals que vetllen per la seguretat de la ciutat, des de la vessant pedagògica i preventiva. Així, durant l’any passat van fer també 601 accions relacionades amb la convivència, 586 a voltant de la gestió de residus, 754 sobre manteniment de la via pública, 190 al voltant de la seguretat, 163 sobre salut pública i 487 sobre altres temes. En la majoria dels casos (4.880) la intervenció ha estat informativa, que és la funció de l’agent pel civisme: informar i sensibilitzar al voltant de les ordenances i la normativa municipal. En 5.508 casos han detectat una acció o conducta poc cívica, en 862 ocasions han rebut una queixa de la ciutadania, en 488 casos han fet prevenció i 473 accions han servit per reforçar positivament conductes cíviques de la ciutadania.

En mobilitat, les agents cíviques han emès 354 multes pedagògiques a vehicles estacionats a les voreres o sobre passos de vianants propers a centres educatius, entre octubre de 2024 i gener de 2025. La multa simbòlica fa evident el mal hàbit dels conductors i conductores i els anima a buscar una alternativa que sigui més respectuosa amb la resta de persones que van a peu i, especialment, amb els nens i nenes. Durant aquests mesos de sensibilització, els i les agents cíviques han patrullat a l’entorn de l’Escola Maristes, l'Escola Mare de Déu de Montserrat i les Escoles Ribas. Bona part de tasca al voltant de la mobilitat ha tingut a veure amb la divulgació de la normativa de vehicles de mobilitat personal (VMP), per aconseguir que els conductors i conductores siguin conscients del perill que suposa per la resta de la ciutadania l’incompliment de la normativa de circulació establerta. Aquesta matèria s’ha treballat especialment a l’illa de vianants, on està prohibida la circulació de VMP. Tot i la prohibició, s’han detectat 1.798 VMP circulant per l’illa de vianants del barri del centre.

Per promoure el benestar animal i preservar la tinença responsable d’animals, les agents cíviques intervenen si detecten una vulneració dels deures dels tutors i tutores d’animals. En el 49,6% dels casos detectats els animals anaven deslligats i en un 34%, no es recollien adequadament les femtes i els orins dels animals. La resta d’intervencions d’aquesta tipologia tenen a veure animals a zones infantils (3,1%), animals en situació de risc (0,5%) i d’altres (8,1%). A més a més, entre els mesos de setembre i novembre de l’any passat, les agents han repartit 535 ampolles reutilitzables per esbandir orins a gairebé 600 tutors i tutores de gossos en diverses carpes informatives. L’acció ha permès detectar 40 animals que no disposaven del microxip obligatori, els tutors i tutores dels quals han estat informats de la normativa relacionada. L’acció s’ha emmarcat en la campanya Rubí Ciutat Neta per sensibilitzar sobre la presència d’excrements i orins de gos a la via pública, que sovint és un problema per la resta del veïnat i fa malbé el mobiliari urbà.

Les i els agents també fan xerrades pedagògiques per fomentar el civisme i la bona convivència. Durant el 2024, han portat la iniciativa Civisme: el joc on tothom hi guanya! a les escoles Pau Casals, Joan Maragall, Ramon Llull, Montessori, Torre de la Llebre, Mossèn Cinto Verdaguer i Mare de Déu de Montserrat. L’acció s’ha concretat en 15 sessions adreçades a 362 alumnes de 3r, 4t i 5è de primària que han seguit un taller pràctic sobre civisme i han exercit d’agents en pràctiques per l’entorn dels seus centres educatius. La iniciativa Joves pel civisme, que ofereix la possibilitat als centres de Secundària de sumar el foment del civisme al seu currículum acadèmic mitjançant l’assignatura de Servei Comunitari, ha arribat a 24 alumnes dels Instituts Duc de Montblanc, L’Estatut i L’Altet Institut Escola Teresa Altet. Els nois i noies han rebut dues hores de formació i han realitzat 8 hores de treball pràctic als carrers de la ciutat acompanyant els i les agents. En col·laboració amb la Policia Local, l’equip de cíviques també ha fet sensibilització sobre mobilitat i la normativa dels vehicles de mobilitat personal (VMP): la xerrada ‘Mou-te amb seny’ s’ha fet a l’institut L’Estatut i a l’escola Ca n’Alzamora. A més a més, els i les agents han impartit vuit xerrades emmarcades en el mòdul formatiu de coneixement de la ciutat i l’entorn per a persones nouvingudes. Hi han assistit 160 persones.

En matèria de seguretat, més de la meitat d’aquestes intervencions, un 67,5%, tenen a veure amb l’acompanyament a persones que ho necessiten, un 16,9 % han estat intervencions per a emergències a l’espai públic i un 4,8 %, intervencions per consum indegut a la via pública. L’equip ha destinat 40 hores en exclusiva a donar suport a persones grans al voltant de caixers automàtics, coincidint amb les pagues extres de la jubilacions. Les cíviques també han format part del dispositiu de seguretat de Festa Major, Carnaval, la Cavalcada de Reis i Los40 Primavera Pop.

Objectius de Desenvolupament sostenible