Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La gestió dels residus, la mobilitat i la promoció del bon veïnatge centren l’activitat de les agents pel civisme L’equip d’agents ha fet més de 6.000 actuacions durant el 2021 i ha reforçat la tasca divulgativa amb els infants i joves de la ciutat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La gestió dels residus, la mobilitat i la promoció del bon veïnatge centren l’activitat de les agents pel civisme

L’equip d’agents ha fet més de 6.000 actuacions durant el 2021 i ha reforçat la tasca divulgativa amb els infants i joves de la ciutat

Una agent dinamitzant la proposta A l’estiu, juga amb civisme (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Una agent dinamitzant la proposta A l’estiu, juga amb civisme (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’equip d’agents pel civisme ha dut a terme més de 6.000 actuacions durant l’any 202, la majoria relacionades amb la gestió de residus, la mobilitat i el bon veïnatge. Les accions dels i les agents responen a sis Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), aquestes línies estratègiques s’apliquen de manera transversal a totes les polítiques que s’impulsen des de l’Ajuntament de Rubí, tal com recull el Pla de Mandat. En el cas de les i els agents cívics, la feina feta durant l’any passat s’emmarca en els objectius de Salut i benestar (ODS número 3), Educació de qualitat (ODS número 4),  Reducció de les desigualtats (ODS número 10), Ciutats i comunitats sostenibles (ODS número 11), Acció climàtica i Pau (ODS número 13) i Justícia i institucions sòlides (ODS número 16).

Durant 2021, els i les agents han registrat 590 incidències relacionades amb el manteniment del mobiliari urbà i l’espai públic. Dins de les accions relacionades amb la ciutat i comunitat sostenible, l’equip es va desplaçar al parc de Ca n’Oriol els dissabtes dels mesos de juny i juliol. La seva feina va consistir en controlar i promoure el bon ús del parc, prevenir l’abandonament de residus i promoure el respecte a l’entorn. En aquest àmbit, destaca també la feina de difusió de bones pràctiques de convivència veïnal. Els i les agents han informat porta a porta a 368 habitatges sobre temes relacionats amb la gestió de residus, el soroll i el descans nocturn, la tinença responsable d’animals de companyia i els usos de l’espai públic, entre d’altres. En temes de mobilitat, els i les agents han informat 2.513 persones de la prohibició de circular en bicicleta o patinet elèctric per l’illa de vianants i s’han avisat 695 conductors o conductores que havien aturat els seus vehicles en passos de vianants o sobre la vorera.

En Acció Climàtica, l’equip d’agents pel civisme ha detectat 1.592 abocaments de voluminosos i residus fora dels contenidors. Els i les agents han informat 900 persones de la correcta separació dels residus i han repartit 445 desplegables informatius. L’equip d’agents també va col·laborar amb el Caçador de Trastets durant la recollida de residus que es va organitzar amb motiu del Dia de la Terra al Torrent dels Alous i a Can Xercavins. Es van recollir 55 quilos de residus.

Per promoure la salut i el benestar de la ciutadania, durant l’any passat, l’equip d’agents cívics va realitzar 1.088 intervencions amb propietaris/es de gossos a peu de carrer al voltant de la tinença responsable d’animals. Les agents fan difusió de normativa relacionada amb l’ordenança municipal i sobre els drets i deures dels propietaris/es de gossos. L’any passat, van entregar gratuïtament 400 més de ampolles per esbandir els orins dels animals. A més, els i les agents van formar part del procés de l’elaboració del futur Pla de Benestar Animal i Tinença Responsable de l’Ajuntament de Rubí realitzant 151 enquestes a persones usuàries de les zones d’esbarjo per a gossos. A més de les accions que tenen a veure amb aquests animals, l’equip d’agents pel civisme ha informat de la prohibició d’alimentar de manera descontrolada als gats de carrer i als coloms. Durant 2021, s’han recollit 60 queixes ciutadanes entorn l’alimentació descontrolada i brutícia generada per coloms, gats, així com per presència de rates o d’altres insectes.

Les i els agents han portat la iniciativa Civisme: el joc on tothom hi guanya! a les escoles Torre de la Llebre, Ca n’Alzamora, Teresa Altet, Mossèn Cinto Verdaguer i Mare de Déu de Montserrat. Hi han participat 337 alumnes de 3r i 4t de primària que han seguit un taller pràctic sobre civisme i han exercit d’agents en pràctiques per l’entorn dels seus centres educatius. El professorat de les escoles han valorat la proposta amb un 9,48 de mitjana, sobre 10. Dins de les accions relacionades amb l’Educació, durant 2021, s’ha posat en marxa la prova pilot Joves pel civisme que ofereix la possibilitat als centres de Secundària de sumar el foment del civisme al seu currículum acadèmic mitjançant l’assignatura de Servei Comunitari. La prova pilot ha implicat 16 alumnes dels Instituts Duc de Montblanc, Torrent dels Alous, La Serreta i l’Escola Balmes.  Els nois i noies han rebut dues hores de formació i han realitzat 8 hores de treball pràctic als carrers de la ciutat acompanyant els i les agents.

Amb l’objectiu de sumar esforços per reduir les desigualtats, l’any 2021, l’equip d’agents pel civisme ha iniciat la col·laboració entre el Servei de Primera Acollida i el Servei de Relacions Ciutadanes i Proximitat: els i les agents han realitzat dues xerrades dins del mòdul formatiu de coneixement de la ciutat i l’entorn per a persones nouvingudes. Hi han assistit 30 persones. A més, dues agents pel civisme han realitzat la formació de agents antirumors i han obtingut el certificat com a membres de la xarxa antirumors de la ciutat.

Finalment, al voltant de l’objectiu que promou la Pau, la Justícia i les Institucions Sòlides, els i les agents han posat en marxa la proposta A l’estiu, juga amb civisme a 4 places de la ciutat. A través de jocs tradicionals, 150 nens i nenes participants van poder treballar valors relacionats amb la bona convivència i les civisme.