Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La fotògrafa francesa Marie Sordat ofereix la conferència inaugural del festival La Nuu Durant l’acte, la primera tinenta d’alcaldia, Maria Mas, ha destacat el caràcter popular d’un esdeveniment “que supera els límits tradicionals dels espais culturals” https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La fotògrafa francesa Marie Sordat ofereix la conferència inaugural del festival La Nuu

Durant l’acte, la primera tinenta d’alcaldia, Maria Mas, ha destacat el caràcter popular d’un esdeveniment “que supera els límits tradicionals dels espais culturals”

Maria Mas, Carles Mercader i Marie Sordat (foto: Cesar Font).
Maria Mas, Carles Mercader i Marie Sordat (foto: Cesar Font)

Una conferència de la fotògrafa Marie Sordat (França, 1976) ha servit aquest divendres per inaugurar de manera oficial la quarta edició del Festival de Fotografia de Rubí La Nuu. L’auditori del Museu Municipal Castell (MMUC) s’ha omplert per seguir la intervenció de l’artista, que ha anat precedida dels parlaments de la primera tinenta d’alcaldia, Maria Mas, i del director del festival, Carles Mercader.

Sordat treballa actualment com a fotògrafa i docent a diverses escoles especialitzades de Bèlgica. Des del 2004, les seves obres es poden veure a festivals, museus i galeries de tot el món, i també són publicades regularment a catàlegs, llibres i revistes. Malgrat aquesta sòlida trajectòria, l’arribada de Sordat al món de la fotografia va ser pràcticament per casualitat: “Volia dedicar-me al cinema però, per entrar a l’escola, havia de presentar un dossier de fotos. Així em vaig trobar amb la fotografia i me’n vaig enamorar. Jo el que volia era explicar històries”. Durant la seva conferència, l’artista francesa ha detallat l’evolució de la seva obra, on abunden les escenes nocturnes, el blanc i negre i una constant sensació de moviment que desafia la tècnica. “Defenso la fotografia com un llenguatge lliure. Alguns fotògrafs són esclaus de la tècnica i del material; és més important l’instant”, ha explicat Sordat.

Un festival arrelat a Rubí
Sordat està entre els dotze artistes internacionals que exposen a la quarta edició de La Nuu, fent d’aquest festival una cita de referència en l’àmbit de la fotografia d’autor. Per a la primera tinenta d’alcaldia, Maria Mas, el gran mèrit d’aquesta proposta és saber combinar aquest creixent prestigi amb una vocació clarament popular: “La Nuu és una proposta que batega a peu de carrer, que supera els límits tradicionals dels espais culturals per irrompre en la vida quotidiana de la ciutat i sorprendre els seus habitants. Això ens agrada perquè ens parla d’una cultura viva, propera, oberta..., que no es conforma amb els públics de sempre sinó que es llença a conquerir nous territoris”. Mas també ha destacat l’evolució d’un esdeveniment que “no ha parat de créixer i d’acumular experiències positives, que enguany es refermen amb la posada en marxa del premi Screen i la col·laboració amb el festival de fotografia de Tbilisi”.

De la seva banda, Carles Mercader ha emprat la seva intervenció per reivindicar l’art com a element essencial de l’existència humana: “A vegades es planteja l’art com una cosa accessòria, de luxe. I no, l’art és allò que ens fa humans”. El director de La Nuu també ha volgut aprofitar la presència a la sala del fotògraf rubinenc Josep Maria Roset, recentment guardonat amb la Creu de Sant Jordi, per retre-li un petit homenatge, que ha estat correspost amb els aplaudiments de tot l’auditori.

Un mes dedicat a la fotografia d’autor
En la seva quarta edició, La Nuu s’inspira en el concepte dels naufragis per plantejar  una reflexió sobre l’existència que aborda des de diferents punts de vista els èxits i fracassos dels éssers humans. Fotografia, filosofia i literatura conflueixen al festival, que inclou activitats dirigides tant als amants del gènere com als no iniciats.

Els artistes que exposen enguany a Rubí són: Arnau Blanch (Espanya), Toru Morimoto (Japó), Muhammad Fadli (Indonèsia), Natnada Marchal (França), Xiaxiao Xu (Xina), Enrique Fraga (Espanya), Marie Sordat (França), Rafael Tanaka Monzó (Espanya), Klavdij Sluban (Eslovènia), Miquel Llonch (Espanya), Muge (Xina) i Ester Vonplon (Suïssa). Les seves obres ocupen façanes d’edificis i altres espais públics, configurant un gran circuit artístic a l’aire lliure.

Més enllà de l’activitat expositiva, La Nuu també es nodreix d’un complet programa d’activitats que va arrencar el 29 de setembre amb les propostes familiars del Grup Fotogràfic El Gra i que s’allargarà durant tot el mes d’octubre.

Després de la conferència inaugural d’aquest divendres, el dia 10 li arribarà el torn a l’escriptor Gabi Martínez, que parlarà sobre literatura i fotografia de viatges a la Biblioteca Municipal.

El 20 d’octubre se celebrarà a El Celler una de les novetats del festival, el lliurament del premi Screen de fotografia en format multimèdia, convocat per l’associació cultural Ull per Ull i dotat amb 1.000 euros. Durant l’acte, es presentaran els deu audiovisuals finalistes i es farà públic el treball guanyador, escollit per un jurat integrat per la fotògrafa Laura El-Tantawy, la directora artística de Fotocolectania Irene de Mendoza, la curadora Natasha Christia i l’editora Emille Hallard.

El fotògraf eslovè Klavdij Sluban serà l’encarregat de cloure el festival el 26 d’octubre amb una conferència i d’oferir, aquell mateix cap de setmana, el tradicional workshop per a un grup de fotògrafs prèviament seleccionats.

Mentre duri l’esdeveniment, a més, es faran diverses visites guiades a l’exposició a càrrec del seu director, Carles Mercader.