Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Font del Ferro s’encarrega del manteniment de l’Arborètum del parc del Castell L’ampliació de tasques del CET Forestal i de Zones Verdes de l’empresa municipal porta associada la contractació de noves persones amb discapacitat intel·lectual https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Font del Ferro s’encarrega del manteniment de l’Arborètum del parc del Castell

L’ampliació de tasques del CET Forestal i de Zones Verdes de l’empresa municipal porta associada la contractació de noves persones amb discapacitat intel·lectual

Peó de la Font del Ferro treballant a l'Arborètum (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Peó de la Font del Ferro treballant a l'Arborètum (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

El Centre Especial de Treball (CET) Forestal i de Zones Verdes de la Font del Ferro ha assumit aquest any el manteniment de l’Arborètum del parc del Castell. Dos cops per setmana, un equip format per un monitor i dos peons amb discapacitat intel·lectual s’encarreguen de fer una neteja general de l’espai, eliminar-ne les males herbes i retallar les plantes arbustives en cas que calgui.

L’Arborètum es va crear el 2010 juntament amb l’amfiteatre del parc del Castell i, cinc anys més tard, se’n va fer una millora dins el Pla d’inversions financerament sostenible. Es tracta d’una zona enjardinada amb diferents espècies d’arbres i arbustives, i una xarxa de camins que en faciliten l’observació. Al costat de les plantes, s’hi poden trobar plaques informatives que permeten identificar-les, saber-ne l’origen i les principals característiques. El recinte inclou també una zona de jocs infantils.

L’Arborètum ha guanyat popularitat en els darrers mesos després d’haver acollit dues activitats de gran èxit entre la ciutadania: el campament de Reis i l’espai de restauració, mercat i concerts de la Festa Major. El fet que ara sigui un espai més conegut entre la ciutadania fa que el treball de manteniment que hi fan els treballadors i treballadores de la Font del Ferro hagi guanyat en visibilitat. “Des de la seva creació, el CET Forestal i de Zones Verdes ens ha ajudat a facilitar noves possibilitats laborals a les persones amb discapacitat intel·lectual però també ha tingut un altre efecte positiu: ha obert la Font del Ferro a la ciutat i ha donat a conèixer la seva tasca d’inclusió“, ha explicat la regidora de Programes Sectorials, Yolanda Ferrer Polo.

El CET Forestal i de Zones Verdes es va crear el 2016 amb l’objectiu de diversificar l’activitat de la societat municipal Font del Ferro i incrementar les possibilitats de contractació de les persones amb discapacitat intel·lectual del municipi. Aquesta divisió de la Font del Ferro va començar ocupant-se del manteniment de les jardineres del centre de la ciutat i d'algunes zones enjardinades, tant públiques com privades, així com també de la neteja d'alguns espais forestals. El 2018, l'empresa va ser reconeguda com a mitjà propi personificat de l'Ajuntament, fet que es va traduir en un increment dels encàrrecs municipals. L'any 2019 va ser un moment de consolidació per a la brigada, que va assumir el manteniment dels polígons d'activitat empresarial i de les urbanitzacions sud. El 2020, malgrat la situació de pandèmia, l'equip va seguir creixent i va ampliar de manera exponencial les actuacions a les urbanitzacions. Actualment, s’encarrega del manteniment de totes les zones verdes situades en aquestes àrees residencials, després d’assumir-ne també les del nord del municipi a principis d'any.

A mesura que les tasques del CET s’incrementaven, també ho ha fet l’equip, format en aquests moments per 17 peons i cinc monitors.