Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Festa Major Petita de Sant Roc se celebrarà del 5 al 8 de setembre Les entitats de cultura popular i tradicional seran les protagonistes d’aquesta cita, una de les més destacades del calendari festiu a Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La Festa Major Petita de Sant Roc se celebrarà del 5 al 8 de setembre

Les entitats de cultura popular i tradicional seran les protagonistes d’aquesta cita, una de les més destacades del calendari festiu a Rubí

Un dels moments de l’edició de 2018 (foto: Ajuntament de Rubí – César Font).
Un dels moments de l’edició de 2018 (foto: Ajuntament de Rubí – César Font)

Del 5 al 8 de setembre, Rubí viurà una nova edició de la Festa Major Petita de Sant Roc, organitzada per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional. La celebració marca la represa del calendariu festiu de la ciutat després de les vacances estivals i està considerada un dels grans aparadors de les entitats culturals de la ciutat.

La festa arrencarà el dijous 5 de setembre a les 19 h amb la conferència De poble a vila. 125 anys de la concessió del títol de vila a Rubí, a càrrec de l’historiador local Eduard Puigventós. La xerrada tindrà lloc a l’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler.

L’endemà, divendres 6 de setembre, la celebració prendrà els carrers de la ciutat. A partir de les 20 h, la plaça de l’Antiga Estació acollirà la plantada de la 8a Trobada de Bèsties de Foc i la tradicional Retrobada després de l’estiu, que enguany comptarà amb la col·laboració de l’escola de dansa 8 Temps. A les 21 h, s'iniciarà la desfilada de bèsties de foc amb la participació de la Colla de Diables de Rubí, la Colla de Diables Rubeo Diablorum, el Ball de Diables de Caldes de Montbui, els Diables de Sant Andreu, la Colla de Diables de Sant Cugat i la Víbria de Manresa. Les entitats sortiran de la plaça de l’Antiga Estació i passaran per l’avinguda de Barcelona, la plaça i el carrer de Pere Esmendia, el carrer de Maximí Fornés i la plaça del Doctor Guardiet. La festa seguirà en aquest darrer espai a les 23 h amb el concert de Malparits, una banda tribut a Sopa de Cabra, i la 19a Xerricada Popular de Sant Roc, el tradicional concurs de beure a galet amb porró (0.30 h).

La plaça del Doctor Guardiet serà l'epicentre de Sant Roc. Durant el cap de setmana, s’hi podrà gaudir de la Fira de productes d’arrel tradicional catalana i de la 3a Fira del Vermut, així com dels tallers de les entitats de cultura popular i tradicional (dissabte a partir de les 11 h) i de diversos jocs per a tota la família. Tampoc hi faltaran els vermuts amb acompanyament musical (dissabte i diumenge a les 13 h), activitats refrescants com el Remulla’t amb en Bòjum (dissabte a les 13 h) i les visites guiades al rellotge del campanar (dissabte a partir de les 11 h), per a les quals cal reservar plaça enviant un correu a museu@ajrubi.cat o trucant al 93 588 75 74.

La programació del 7 de setembre també inclou algunes de les tradicions més arrelades de la festa, com és el cas de la missa en honor al sant a l’església de Sant Pere (19.30 h), els Tocs de festa! (20 h), l’Esclat de Sant Roc! (20.30 h), els sarcàstics Versots a càrrec de les colles de diables (21 h) i l’espectacle de foc i dansa de Les Bruixes d’Arrel (21.30 h). La nit acabarà amb un sopar popular a la fresca (22 h) a càrrec de la Societat Sant Antoni Abat i un ball de nit amb l’orquestra Allioli (23.30 h). 

La celebració es reprendrà diumenge ben d’hora amb la Tronada de Sant Roc, que sortirà de la plaça del Doctor Guardiet a les 9 h i recorrerà diversos carrers del centre. La jornada també tindrà com a moment destacat la 3a Passejada d’imatgeria local, que enguany comptarà amb la participació de la Colla de Geganters de Rubí, la Colla de Geganters ACF Sant Feliu de Llobregat, la Colla de Geganters de Sant Cugat del Vallès, la Colla Gegantera del Pinar, la Colla Gegantera de l’Escola Teresa Altet, l’AMPA de l’Escola de Ca n’Alzamora, l’AMPA de l’Escola Vint-i-cinc de Setembre, l’Associació d’animació Les Anades d’Olla i els Capgrossos de Miquel Mas. La passejada de les figures s'iniciarà a les 10.30 h des de la plaça de l’Onze de Setembre i finalitzarà sobre les 12 h amb una ballada dels entremesos i de la imatgeria local a la plaça del Doctor Guardiet. En aquest mateix punt, a les 12.30 h, començarà l’aixecada de castells de Sant Roc, amb la participació de les colles de Rubí i Roquetes.

La tarda de diumenge també estarà plena de propostes, amb activitats familiars i la Tabalada de Sant Roc, que s’iniciarà a les 18 h a la plaça de Catalunya i finalitzarà amb l’habitual Tabalada estàtica a la plaça de l'Onze de Setembre. Enguany hi participaran els Tronats del Tabal, el Ball de Diables Petits del Foc de Sant Pere de Ribes i la Colla de Diables Infantils de Moja. La percussió ambientarà la sortida del Correfoc infantil (19.30 h), que transcorrerà per diversos carrers fins a arribar a la plaça del Salvador Allende.

Les sardanes també seran protagonistes de la jornada a Doctor Guardiet (18.30 h), organitzades pel Foment de la Sardana i amb la música de la Cobla Mediterrània. La festa es tancarà a les 20.30 h en aquest mateix emplaçament amb l’habitual cantada d’havaneres amb rom cremat (20.30 h).

Coincidint amb la celebració de la Festa Major Petita, del 5 de setembre a l’1 d’octubre es podrà visitar a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler l’exposició Patufet, on ets? Aureli Capmany (1868-1954).

Fitxers relacionats