Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Festa Major de Rubí registra una alta participació malgrat l’onada de calor Els rubinencs i rubinenques han omplert les activitats programades durant la celebració, que s’ha tancat aquest diumenge sense cap incidència remarcable https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La Festa Major de Rubí registra una alta participació malgrat l’onada de calor

Els rubinencs i rubinenques han omplert les activitats programades durant la celebració, que s’ha tancat aquest diumenge sense cap incidència remarcable

La Ballada de Gitanes del Carrer va veure modificat el seu horari i la cercavila prèvia com a conseqüència de la calor (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La Ballada de Gitanes del Carrer va veure modificat el seu horari i la cercavila prèvia com a conseqüència de la calor (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’onada de calor no ha estat suficient per frenar l’esperit altament participatiu de la Festa Major de Rubí. Aquest diumenge s’han tancat quatre dies de celebracions marcats per l’absència d’incidents i la gran resposta de la ciutadania, que ha fet front a les altes temperatures per gaudir de les prop de 200 activitats programades a més de 40 espais del municipi. “Han estat quatre dies intensos amb temperatures extremes que hem pogut salvar de la millor manera possible: endarrerint alguna activitat, intentant que la gent es pogués remullar al carrer i sobretot demanant moltíssima precaució”, ha manifestat l’alcaldessa, Ana María Martínez, satisfeta per la manca d’incidències derivades de la calor.

Davant la pujada dels termòmetres, l’Ajuntament va activar dimecres passat el Pla de Protecció Civil municipal per onada de calor i perill d’incendi, que emmarcava tot un seguit d’actuacions per mitigar els efectes de l’episodi sobre la població. Durant la Festa Major s’han arribat a repartir 4.500 ampolles d’aigua majoritàriament a les activitats itinerants i als espais amb propostes familiars, com ara la plaça de Salvador Allende o la rambla del Ferrocarril, a banda d’altres emplaçaments en què es van requerir de manera puntual. A més, s’han instal·lat dutxes i mànegues perquè la gent pogués refrescar-se en espais especialment sensibles com l’Escardívol ─on havia de celebrar-se el Holi Dolly Rubí Festival─, la plaça del Doctor Guardiet, la plaça de Salvador Allende i la rambla del Ferrocarril. Entre les mesures adoptades, també s’ha remullat el terra per abaixar la temperatura abans de la celebració d’algunes activitats, com ara el Holi o la Ballada de Gitanes al Carrer.

A banda d’aquestes actuacions coordinades des de Protecció Civil, des de l’organització també es va optar per fer alguns canvis a la programació per evitar els moments de més calor. Així, activitats com el Holi o la Ballada de Gitanes al Carrer van retardar la seva hora d’inici ─en aquest últim cas també es va escurçar la cercavila prèvia─ mentre que algunes de matinals van començar abans, com és el cas de la baixada d’andròmines. Altres propostes van traslladar la seva ubicació buscant l’ombra, com és el cas de l’exhibició de gimnàstica del Regina Carmeli o la catifa de Sant Pere, i només en alguns casos puntuals es va optar per la cancel·lació a decisió de l’entitat organitzadora, com va passar amb l’exhibició de gimnàstica artística del GAER i el Campionat de Catalunya de Gimnàstica Femenina i Masculina.

Ple absolut a les nits
L’alta participació ha protagonitzat les quatre jornades de Festa Major, així com el Rubí Random Music Festival, que arrencava uns dies abans. L’esdeveniment musical ha generat els moments més multitudinaris de la celebració, especialment durant les nits de divendres i dissabte. Al voltant de 21.000 persones van passar per l’Escardívol coincidint amb el concert de Sweet California i LOS40 on Tour ─16.000 en els moments de major afluència─, mentre que la nit de dissabte es calcula que van circular-hi fins a 23.000 persones i que es van registrar puntes d’assistència de 17.000 durant les actuacions de Tequila i La Unión. La nit de dijous va veure passar fins a 3.000 espectadors i espectadores, sent el concert de Buhos el que va gaudir de més públic amb 2.000 persones.

El RRandom va començar el dia 22 amb una gran tarda-nit de rock que va reunir les bandes locals Timeless, StringcordZ, Soak in Bleach i Sin/City, a banda de Los Zigarros i Kaotiko. Unes 3.000 persones van passar per l’Escardívol aquella nit, mentre que 2.000 ho van fer a la posterior revetlla de Sant Joan, protagonitzada per Chocadelia Internacional i Nación Funk DJ’s.

Pel que fa als concerts programats al Teatre Municipal La Sala, Paco Candela va aproximar-se als 500 espectadors, mentre que Marwan va atraure més de 430 persones. L’actuació de Maruja Limón i la combinada de Judit Neddermann i Dolo Beltrán van reunir prop de 250 persones cadascuna. A l’amfiteatre del parc del Castell, Estrella Morente va congregar prop de 1.000 persones i DeMarco Flamenco, més de 1.200.

La resta d’escenaris del festival també han registrat bones dades d’assistència, especialment la plaça del Doctor Guardiet durant la Nit de Revival ─unes 2.000 persones van passar per aquest espai─ i Salvador Allende amb motiu del concert de Ladilla Rusa, en què es va produir un ple absolut coincidint amb la commemoració del Dia de l'Orgull LGTB+.

Pel que fa a la resta d’activitats programades en el marc de la Festa Major, han tornat a ser un èxit de participació el Holi, amb 7.000 assistents malgrat la forta calor; el Cicle de Circ i Dansa Contemporanis del Celler, amb un total de 1.200 espectadors; la ballada de l’Esbart Dansaire de Rubí, que enguany retia homenatge a Albert Sans pel 50è aniversari de l’estrena de la seva coreografia del Ball de Gitanes; la Ballada de Gitanes al Carrer, amb més de 600 dansaires; la segona edició del Correaigua o propostes noves com l’escape room Retorn a la Terra, amb totes les inscripcions exhaurides.

A més, emplaçaments com l’espai jove de Salvador Allende i la rambla del Ferrocarril ─amb les activitats familiars─ s’han consolidat com a eixos principals de la festa, juntament amb indrets de menys aforament com l’Ateneu o la plaça d’Anselm Clavé.

L’alcaldessa s’ha referit a l’alta participació registrada: “Tenim activitats on hi ha hagut més gent que mai, com a la nit del dissabte, que es va fer un ple tècnic a l’Escardívol, igual que a la plaça del Doctor Guardiet amb el revival [...]. Ens fa sentir orgullosos d’una ciutat que vibra amb la seva festa gran”.

Sense incidències destacables
Més enllà de l’onada de calor, la Festa Major s’ha desenvolupat sense altres incidències remarcables. A nivell de seguretat, de fet, ha estat una de les celebracions més tranquil·les dels darrers anys.

Amb l’objectiu de prevenir i atendre possibles agressions sexistes, l’Ajuntament va tornar a instal·lar una carpa a l’Escardívol les nits del 27, 28 i 29 de juny, dins la campanya No és no que es desenvolupa amb el suport del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. El dispositiu estava format per quatre professionals, de les quals dues treballaven de manera itinerant fent sensibilització i intervenció als espais amb més afluència de públic. El balanç final d’aquest servei és de 856 sensibilitzacions, 298 des del propi punt d’atenció i 558 per part de la parella itinerant. La nit de dissabte, es va atendre dues persones per tocaments no desitjats i es va atendre altres dos ciutadans, un d’ells perquè havia presenciat una agressió en una parella.

L’alcaldessa ha destacat aquesta absència d’incidències greus: “Quan hi ha tantíssima gent com dissabte a la nit, que no passi res destacable és molt important i ha conclòs que “la nostra festa és referent a la comarca i continuarem treballant perquè la de l’any vinent sigui encara millor”. En aquest sentit, el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez, ha declarat que, després del bon funcionament d’aquesta edició, “immediatament començarem a programar la propera Festa Major [...]. La millor festa després de la de Barcelona s’ha de preparar bé”.

Símbol_càmera  Les millors imatges de Festa Major