Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La depuradora de Rubí aconsegueix un estalvi energètic del 35% Gràcies al projecte Life Saving-E, que busca la autosuficiència energètica de les plantes depuradores i que s’ha desenvolupat de forma pilot a Rubí, també ha incrementat un 35% la creació de biogàs d’aquesta planta https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La depuradora de Rubí aconsegueix un estalvi energètic del 35%

Gràcies al projecte Life Saving-E, que busca la autosuficiència energètica de les plantes depuradores i que s’ha desenvolupat de forma pilot a Rubí, també ha incrementat un 35% la creació de biogàs d’aquesta planta

Moment de la inauguració del projecte a l'estiu del 2016 (foto: Localpres).
Moment de la inauguració del projecte a l'estiu del 2016 (foto: Localpres)

L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Rubí ha estat l’escenari d’una prova pilot d’estalvi energètic. La iniciativa, posada en marxa l’estiu del 2016, ha servit per aplicar un projecte dissenyat per investigadors de recerca GENOCOV de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Es tracta d’una tecnologia que, a través de processos fisicoquímics i biològics, aprofita la matèria orgànica de l’aigua residual per a la producció de biogàs. La intenció és aconseguir que les plantes depuradores siguin autosuficients des del punt de vista energètic i que, fins i tot, esdevinguin productores d’energia.

El balanç del projecte posa de manifest que aquesta prova ha permès reduir el consum d’energia per part de la planta depuradora en un 35%. Al mateix temps, l’increment de la producció d’energia biogàs també s’ha situat en un 35%. A partir d’aquestes dades, el projecte continua amb la renovació del conveni entre les parts implicades. L’objectiu és consolidar aquestes dades i establir el futur dimensionament d’aquesta tecnologia per a la seva implantació a escala real.

La iniciativa, que ha suposat una inversió d’1’1 milions d’euros, està cofinançada pel programa europeu Life+ (58% del total). Els socis del projecte són la UAB, Depuración de Aguas del Mediterráneo (DAM) ─l’empresa explotadora de l’EDAR de Rubí─, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Plataforma Europea de l’aigua (WssTP).