Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La cultura popular i tradicional es reivindica en una participativa Festa de Sant Roc El centenari de l’arribada del tren a Rubí ha estat molt present durant tota la celebració, que finalitzarà aquest dilluns amb una conferència dedicada a Aureli Capmany https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La cultura popular i tradicional es reivindica en una participativa Festa de Sant Roc

El centenari de l’arribada del tren a Rubí ha estat molt present durant tota la celebració, que finalitzarà aquest dilluns amb una conferència dedicada a Aureli Capmany

La plaça del Doctor Guardiet, plena durant la nit de dissabte (foto: Cesar Font).
La plaça del Doctor Guardiet, plena durant la nit de dissabte (foto: Cesar Font)

La Festa de Sant Roc ha evidenciat un cop més la vitalitat de les entitats de cultura popular i tradicional de Rubí. Durant tot el cap de setmana, les activitats han omplert el centre de la ciutat, atraient l’atenció d’un gran nombre de rubinencs i rubinenques que han gaudit al màxim amb les fires, les mostres de cultura popular i tradicional, els espectacles i els tallers per a tota la família.

La programació va arrencar divendres amb una cercavila commemorativa del centenari del tren que va aplegar al voltant de 200 persones, la majoria d’elles pertanyents a les entitats organitzadores: els Amics dels Automòbils Antics, l’Associació del Casal de la Gent Gran i el seu Entorn, l’Associació Espai Artístic Dinàmic Crescendo, la Coral Unió Rubinenca, el Grup Escènic del Casal Popular i l’Escola de Sardanes Flor de Neu. Els personatges històrics del Doctor Pearson, l’arquitecte municipal, la mestra de la ciutat i dues pageses van dinamitzar aquest i altres moments de la festa, fent que el relat de l’arribada del ferrocarril fos molt present durant tot el cap de setmana.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha declarat que “ha estat un Sant Roc força participatiu en què les entitats han fet lluir la nostra cultura popular i tradicional. Hem de reiterar el nostre agraïment a la seva tasca, indispensable en la construcció de la identitat de Rubí”. La primera edil ha destacat l’atractiu de les activitats programades durant tot el cap de setmana, “pensades per a tota la família”, i el pes que hi ha tingut la commemoració del centenari del ferrocarril, “un fet històric que, com totes aquestes expressions culturals, també té molt a veure amb la ciutat que som”.

Aquest Sant Roc, els rubinencs i rubinenques han pogut gaudir de diverses novetats, com ara l’activitat d’aigua protagonitzada pel Bòjum de l’entitat Les Anades d’Olla; l’estrena de la música del Ball de nans de Sant Roc composta per Carlos Santiago i la corresponent coreografia de Glòria Mas; el taller de capgrossos dirigit pels artistes Sandra Bea, Pep Borràs i Miquel Mas; i la presència de gegants ferroviaris a la 2a Trobada d’Imatgeria Local, on enguany hi ha col·laborat el Mercat Municipal.

Entre les propostes més participatives de tota la festa destaquen els Tocs de festa! i l’Esclat de Sant Roc! de dissabte, amb unes 600 persones; el ball de nit a càrrec d’Allioli, que va omplir la plaça del Doctor Guardiet; el sopar popular, amb 400 assistents; la cantada d’havaneres, amb 500; la Trobada d’Imatgeria Local, amb 300 persones; i el Correfoc infantil i la Tabalada, que van reunir uns 200 ciutadanes i ciutadanes. També van ser un èxit les activitats familiars, com els tallers de creació d’un hort urbà i de cuina saludable, que van reunir un centenar d’infants cadascun; així com el vermut musical.

La Festa de Sant Roc es tancarà aquesta tarda a les 19 h a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler amb la conferència Aureli Capmany: el naixement dels esbarts dansaires, els primers vestits dels esbarts i la seva evolució, a càrrec de Montserrat Garrich, en commemoració dels 150 anys d’Aureli Capmany.

Imatges relacionades

Gegant ferroviari (foto: Cesar Font)
Gegant ferroviari (foto: Cesar Font)
El Bòjum (foto: Cesar Font)
El Bòjum (foto: Cesar Font)
Versots (foto: Cesar Font)
Versots (foto: Cesar Font)
El regidor de Cultura i l'alcadessa, visitant les fires de la plaça del Doctor Guardiet (foto: Cesar Font)
El regidor de Cultura i l'alcadessa, visitant les fires de la plaça del Doctor Guardiet (foto: Cesar Font)