Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La conferència inaugural de La Nuu omple l’auditori del MMUC L’acte, presidit per l’alcaldessa, ha donat el tret de sortida oficial a tot un mes d’activitats al voltant de la fotografia d’autor https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La conferència inaugural de La Nuu omple l’auditori del MMUC

L’acte, presidit per l’alcaldessa, ha donat el tret de sortida oficial a tot un mes d’activitats al voltant de la fotografia d’autor

L’alcaldessa ha obert el festival (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa ha obert el festival (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha presidit aquest divendres la inauguració oficial del Festival de Fotografia de Rubí La Nuu. L’auditori del Museu Municipal Castell (MMUC) s’ha omplert per seguir la conferència d’obertura del director de l’esdeveniment, Carles Mercader Fulquet, i el posterior recital poètic a càrrec de Miriam Reyes.

A la seva intervenció, l’alcaldessa ha assenyalat el format singular de La Nuu com una de les claus del seu èxit: “El fet que les fotografies exposades no restin tancades en un espai tradicional d’art fa que aquest festival sigui un esdeveniment compartit, una celebració artística capaç de convertir el desconeixement i la sorpresa en tota una virtut”. Per a la primera edil, el festival ha experimentat durant aquests cinc anys una evolució molt positiva de la mà dels i les artistes participants i gràcies també a la implicació de col·lectius de la ciutat com el Grup Fotogràfic El Gra o l’Escola d’Art i Disseny edRa. “Ara cal que la família de La Nuu s’ampliï una mica més i que els rubinencs i rubinenques acabin de fer seu el festival, se’n sentin orgullosos i escampin el seu nom entre amistats i coneguts. Perquè a Rubí ens entusiasma aquesta idea d’una cultura viva, propera, a l’abast de tothom, que fuig de convencions i es marca metes difícils però possibles; una cultura oberta i diversa”, ha afegit.

De la seva banda, el director de La Nuu, Carles Mercader Fulquet, ha descrit el festival com una experiència íntimanent lligada a la ciutat: “M’agrada imaginar que el millor viatge del món és passejar per Rubí i contemplar les fotografies d’aquests artistes, un viatge que és geogràfic però també mental”. El fotògraf rubinenc ha insistit en aquesta voluntat de provocar una reflexió entre el públic, tot afirmant que “avui dia la fotografia s’està desmaterialitzant, no es fa per tenir un diàleg amb el passat sinó per tenir un diàleg constant amb el present, fem una foto i la compartim, es mira i s’oblida [...]. La Nuu recupera la solidesa de la imatge i regala un temps de contemplació”.

El món no existeix
En la seva cinquena edició, La Nuu s’inspira en el lema El món no existeix, extret del llibre Per què el món no existeix? del filòsof alemany Markus Gabriel. Partint d’aquest títol, el comissariat del festival ha seleccionat un seguit de treballs fotogràfics que conviden a reflexionar i posar en dubte el nostre concepte de realitat i, alhora, a repensar els marges i el futur de la representació visual del món.

Els artistes que exposen enguany a Rubí són: Marcel Pey (Espanya), Pere Formiguera (Espanya), Margaret Lansink (Holanda), Zhang Xiao (Xina), Aurore dal Mas (Bèlgica), Lily Zoumpouli (Grècia), Teresa Kozinc (Eslovènia), Patricia Bofill (Espanya), Tatiana Gutiérrez (Espanya), Maria Sturm (Romani), Stéphane Charpentier (França), Alisa Resnik (Rússia) i Gabrielle Duplantier (França). Les seves obres, impreses en gran format, ocupen diversos espais a l’aire lliure: la plaça de la Nova Estació, l’Antiga Estació, la plaça d’Anselm Clavé, la plaça del Doctor Guardiet, el carrer de Justícia, diversos punts de l’Escardívol, El Celler, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, la fàbrica Pich Aguilera i, per primer cop, la façana del pavelló de l’Escola Regina Carmeli.

L’exposició d’aquestes obres es completa amb un programa d’activitats que va arrencar dimecres passat amb la inauguració de l’exposició Efímers, a càrrec de l’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny edRa, i que ha seguit aquest cap de setmana amb la tradicional jornada d’activitats fotogràfiques per a tota la família organitzada amb la col·laboració del Grup Fotogràfic El Gra.

El proper dijous 10 d’octubre, a les 19.30 h, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler acollirà una conferència de Juan Naranjo sobre l’obra de Pere Formiguera, un dels fotògrafs que exposen a l’edició d’enguany, i el dia 18 a les 20 h, tindrà lloc al Celler el lliurament del premi Screen de fotografia en format multimèdia, convocat per l’associació cultural Ull per Ull.

El fotògraf Calin Kruse serà l’encarregat de cloure el festival el 31 d’octubre a les 19.30 h amb una conferència al MMUC i d’oferir, aquell mateix cap de setmana, el tradicional workshop per a un grup de fotògrafs prèviament seleccionats.

Mentre duri l’esdeveniment, a més, es faran les habituals visites guiades a l’exposició a càrrec del seu director. La primera s’ha fet aquest dissabte i n’hi haurà més els dies 12, 19 i 26 d’octubre.