Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Comissió Municipal d’Energia treballarà per aconseguir que Rubí sigui lliure de línies d’alta tensió La primera reunió de treball presidida per l’alcaldessa ha servit per presentar l’informe tècnic que detalla el projecte de soterrament, retirada i desplaçament de les línies d’alta tensió que passen per Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Comissió Municipal d’Energia treballarà per aconseguir que Rubí sigui lliure de línies d’alta tensió

La primera reunió de treball presidida per l’alcaldessa ha servit per presentar l’informe tècnic que detalla el projecte de soterrament, retirada i desplaçament de les línies d’alta tensió que passen per Rubí

La primera reunió de la Comissió d’Energia Municipal ha estat presidida per l’alcaldessa (Foto: Localpres).
La primera reunió de la Comissió d’Energia Municipal ha estat presidida per l’alcaldessa (Foto: Localpres)

La Comissió d’Energia Municipal s’ha reunit per primera vegada aquest dimarts després que la junta de portaveus aprovés la seva creació a mitjans d’octubre per afrontar, sobretot, la retirada de les línies d’alta tensió del municipi. Així ho ha explicat l’alcaldessa Ana María Martínez, que ha destacat que la Comissió serà una eina més per tal de fer efectiu el compromís del govern municipal de retirar aquestes línies. “Demanaré que es continuï treballant en aquesta línia i si és possible pressionar perquè el ritme de la retirada sigui més ràpid”, ha avançat l’alcaldessa durant la roda de premsa prèvia a la reunió de la Comissió.

La primera de les reunions que ha tingut lloc aquest dimarts ha servit per presentar un informe tècnic sobre l’estat de desmantellament i els projectes de desplaçament de les diferents línies d’alta i mitja tensió al seu pas per Rubí. “Sabem que hi ha preocupació de la ciutadania i que aquest tema n’ha generat”, ha reconegut l’alcaldessa, que s’ha compromès a treballar per fer tot el possible perquè el projecte de retirar o bé desplaçar les línies d’alta tensió  “segueixi damunt de la taula de la Generalitat”.

I és que, ha recordat l’alcaldessa, tot i tenir un conveni amb el govern autonòmic per soterrar la MAT des de fa anys i per la qual cosa ja hi ha una reserva de crèdit de 750.000 euros de l’ajuntament per aquesta qüestió, l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) volia suspendre el conveni. “Vam presentar al·legacions per mantenir-lo i sembla ser que el conveni seguirà sent ferm”, ha dit l’alcaldessa, que precisament es reunirà amb la directora de l’Institut, Assumpta Farran, el proper 2 de novembre.“Portarem la demanda de la ciutat de mantenir i fer complir el conveni”, ha avançat. A partir del resultat de la trobada del 2N, es convocarà novament una altra reunió de la Comissió d’Energia Municipal.

Durant la primera trobada d’aquest nou òrgan que està format pels portaveus dels diferents partits polítics i representants de les associacions de veïns dels barris de Can Fatjó, Sant Jordi Parc, Can Vallhonrat i Segle XXI han pogut intercanviar amb el tècnic municipal del projecte els dubtes i les inquietuds en relació al projecte. “És una comissió oberta  i receptiva d’un tema que ens preocupa com a ciutat des de fa molts anys. Els peatges que anem pagant són més que suficients i farem el possible perquè en un futur els veïns i veïnes puguin mirar el cel sense trobar la imatge de les línies d’alta tensió”, ha conclòs.

De la mateixa manera, Martínez també ha explicat que la Comissió Municipal d’Energia treballarà “per recuperar l’esperit de la Declaració de Rubí”. L’any 2002, Rubí i més de 70 ciutats van signar un document on ja es reclamava al govern autonòmic la retirada de les línies elèctriques que passessin pels nuclis urbans en un termini no superior als 10 anys. Més recentment, el maig de 2006, l’Ajuntament de Rubí va signar un acord amb la Generalitat de Catalunya i Red Eléctrica de España on també s’indicava la conveniència de desplaçar o soterrar els trams de línies elèctriques d’alta tensió que passen per zones urbanes. El document també establia que la línia de 220 KV que passa per l’avinguda de Can Fatjó té un impacte significatiu en l’entorn.