Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Comissió Municipal d’Energia revisa l’estat del conveni per desplaçar la línia d’alta tensió Can Jardí – Mas Figueres Els veïns proposen convocar una roda de premsa amb l’objectiu de pressionar la Generalitat perquè consigni el pressupost per dur a terme aquesta actuació https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Comissió Municipal d’Energia revisa l’estat del conveni per desplaçar la línia d’alta tensió Can Jardí – Mas Figueres

Els veïns proposen convocar una roda de premsa amb l’objectiu de pressionar la Generalitat perquè consigni el pressupost per dur a terme aquesta actuació

La Comissió Municipal d’Energia s’ha reunit aquest dimecres a la Sala de Plens del consistori (foto: Localpres).
La Comissió Municipal d’Energia s’ha reunit aquest dimecres a la Sala de Plens del consistori (foto: Localpres)

La Comissió Municipal de l’Energia, creada a l’octubre per afrontar la retirada de les línies d’alta tensió del municipi, s’ha reunit novament aquest dimecres. Durant la sessió, s’ha donat a conèixer als seus membres l’estat del conveni que el maig de 2006 van signar l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’Ajuntament de Rubí i l’empresa Red Eléctrica de España SA per desplaçar la línia d’alta tensió Can Jardí – Mas Figueres, en el tram que transcorre per l’avinguda de Can Fatjó.

El passat mes de juliol, l’Institut Català d’Energia ─adscrit al departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya─ va denunciar el conveni argumentant que han passat més de 10 anys des de la seva signatura i que en tot aquest temps no s’han executat els treballs, entre d’altres motius, per una suposada manca d’acord entre els ajuntaments de Rubí i de Castellbisbal. En canvi, l’informe jurídic que ha elaborat el consistori rubinenc, que s’oposa a aquesta denúncia, conclou que va ser precisament la Generalitat qui, l’any 2012, va retirar la consignació pressupostària per dur a terme aquesta obra i, per tant, qui va provocar la suspensió de l’execució de les actuacions del conveni.

L’informe jurídic de l’Ajuntament també argumenta que l’execució d’aquest conveni és necessària per raons d’interès general, ja que “el bé jurídic protegit és la salut i la seguretat de les persones i les afectacions al medi ambient”. I és que, segons un estudi realitzat per la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, Rubí és el segon municipi amb més afectació de tot Catalunya en relació a l’impacte social i mediambiental que provoquen les línies elèctriques.

A l’agost, l’Ajuntament de Rubí va presentar tot un seguit d’al·legacions en aquest sentit a la denúncia del conveni acordada per l’ICAEN. Segons aquest organisme, les al·legacions encara es troben en fase d’estudi i no hi ha data prevista de resolució.

Amb l’objectiu d’aconseguir que la Generalitat consigni el pressupost per poder executar el desplaçament d’aquesta línia, els veïns han proposat a la comissió convocar una roda de premsa properament.

Paral·lelament, Iniciativa per Catalunya Verds també ha plantejat convidar els portaveus de la Comissió d’Energia del Parlament de Catalunya a Rubí per tal de mostrar-los la realitat que viu la ciutat en matèria de línies elèctriques.