Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutadania omple els carrers durant la Festa Major de Sant Pere Els concerts del RRandom a l’Escardívol, la 38a Ballada de Gitanes al Carrer i la cinquena edició del Holi Dolly Rubí Festival estan entre les activitats més participatives de les prop de 200 que hi havia programades https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La ciutadania omple els carrers durant la Festa Major de Sant Pere

Els concerts del RRandom a l’Escardívol, la 38a Ballada de Gitanes al Carrer i la cinquena edició del Holi Dolly Rubí Festival estan entre les activitats més participatives de les prop de 200 que hi havia programades

L’Escardívol, ple durant l’actuació de Camela (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig).
L’Escardívol, ple durant l’actuació de Camela (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig)

Rubí ha tancat sis dies de Festa Major marcats per l’alta participació i la recuperació de totes aquelles tradicions que havien quedat interrompudes per la pandèmia. Al voltant de 200 propostes, pensades per a tot tipus de públics, han animat els rubinencs i rubinenques a ocupar massivament els carrers de la ciutat, omplint en molts casos  espais centrals de la celebració com l’Escardívol, la plaça del Doctor Guardiet o l’amfiteatre del parc del Castell. “Després d’aquests dos últims anys, la gent tenia unes ganes especials de viure la Festa Major de sempre, la de les activitats fins a altes hores de la nit i els grans espais de trobada. Un cop més la participació ha estat molt gran, segurament gràcies a una programació equilibrada que contenia propostes per a tots els públics, des de la infància fins a la gent gran; i gràcies també a l’esforç i la gran il·lusió que hi han posat les entitats locals, que són una peça clau de l’èxit de la nostra Festa Major”, ha valorat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

Dins la programació d’aquest any, s’han dut a terme totes les propostes habituals de la celebració, algunes de les quals es recuperaven després dels pitjors moments de la pandèmia. Aquest ha estat el cas del seguici i el pregó a la plaça de Pere Aguilera, enguany a càrrec dels capgrossos del Club Natació Rubí (CNR), Montserrat Jiménez i Joan Manel Sampons, coincidint amb el 50è aniversari de l’entitat. Entre les activitats que més il·lusió hi havia per reprendre hi era també la Ballada de Gitanes al Carrer, que en la seva 38a edició va convocar dissabte 22 colles i un gran nombre d’espectadors i espectadores ─l’entitat organitzadora, l’Esbart Dansaire de Rubí, iniciava amb aquesta activitat i el tradicional espectacle de Festa Major els actes de celebració del seu centenari─; el Holi Dolly Rubí Festival, on es calcula que entre 5.000 i 6.000 persones es van banyar en pols de colors; el correaigües de Les Anades d’Olla, amb el Bòjum i les figures convidades; i la programació de la plaça de Salvador Allende, alimentada de propostes de Rubí Jove i de les entitats juvenils de la ciutat. Han tornat igualment a la celebració els correfocs, el petit seguici amb els gegants, les actuacions de les cases regionals, la fira d’atraccions al Rubí Forma i el mercat noucentista, entre d’altres.

Un altre dels elements propis de la Festa Major que s’han recuperat enguany han estat els grans concerts, molts d’ells programats en el marc del festival RRandom. Les actuacions de Camela, Cali y el Dandee, LOS40 on Tour, Nancys Rubias i Versión Imposible van omplir de públic l’Escardívol fins a altes hores de la matinada. S’estima que 21.000 persones van arribar a passar en algun moment per aquest espai les nits de dijous i divendres, mentre que dissabte en van ser 22.000.

També es va viure un moment multitudinari a l’amfiteatre del parc del Castell amb el celebrat concert de Carlos Núñez, que va reunir sobre l’escenari diversos artistes locals: Jordi Rubio de l’Esbart Dansaire de Rubí, la Irmandade Galega de Rubí, la cantant Carolina Alabau i la violinista Maria Sánchez. Aquest mateix espai va fer ple absolut en l’últim dia de la Festa Major, amb l’esperada actuació del duo Ladilla Rusa. A la plaça del Doctor Guardiet, la nit de revival també va gaudir d’una gran acollida, molt especialment durant l’actuació de Javier de Pecos. Pel que fa al Teatre Municipal La Sala, va viure els seus millors moments amb Cepeda, en el diumenge previ a la Festa Major.

Fora ja del festival RRandom, la música també ha demostrat el seu gran poder de convocatòria en ocasions com les 21es Jornades de Jazz o els concerts programats per la Societat Blues Rubí als jardins de l’Ateneu, les actuacions per als més joves de la plaça de Salvador Allende, o el festival Rubisound de Ràdio Rubí.

       

Novetats d’èxit

La programació d’aquesta Festa Major ha inclòs noves propostes familiars vinculades al Carnet 360, amb l’objectiu de promoure aquest instrument al servei de l’equitat educativa que ofereix oportunitats de lleure gratuïtes i obertes a tothom. Cada dia, diferents espais de la ciutat han acollit activitats lúdiques relacionades amb les diferents competències educatives del carnet, sempre amb una bona assistència de famílies. Com a cloenda de la programació, la plaça de Salvador Allende ha estat l’escenari aquest diumenge de concert familiar Queenmania, de tribut a Queen.

Enguany també s’ha estrenat el concurs Rubí té talent, organitzat per l’Ajuntament amb el suport de l’estudi de gravació Essentia Beyond Music amb l’objectiu de donar visibilitat als i a les cantants de la ciutat. El certamen ha estat tot un èxit amb la participació de 62 vocalistes o duos, entre els quals se’n van seleccionar una quinzena per actuar en directe a la gran final de divendres, a plaça del Doctor Guardiet. Ivette Estaire, de només 15 anys, va resultar-ne guanyadora amb una versió del tema Creep de Radiohead. El seu premi, valorat en més de 5.000 €, consisteix en la gravació de tres cançons a l’estudi Essentia Beyond Music i la gravació d’un videoclip, entre d’altres.

També ha estat novetat d’aquest any el nou karaoke jove de la plaça de Salvador Allende, que ha reunit un nombrosíssim públic de totes les edats.

Pel que fa a l’Espai ARTBORETUM, que es va estrenar l’any passat, s’ha redefinit en aquesta ocasió com a espai alternatiu amb exhibicions d’art urbà i actuacions de DJ locals, que han compartit emplaçament amb food trucks i parades de moda i artesania.

Per al regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, ha quedat clar que la Festa Major “té una programació rica i diversa, que permet donar visibilitat al talent local, impulsar les entitats locals i respondre a les preferències culturals i de lleure de tota la població”.

    

Per unes festes lliures de violències masclistes

Aquesta Festa Major, l’Ajuntament ha tornat a habilitar punts d’informació i equips itinerants a la plaça de Salvador Allende (28 de juny) i a l’Escardívol (del 29 de juny al 2 de juliol) per prevenir i atendre possibles casos d’agressions masclistes i LGTBIfòbiques. En total, s’han fet 1.379 accions de sensibilització, 11 assessoraments sobre agressions fora de l’àmbit de la Festa Major i sis assessoraments dins el context de la celebració. L’equip de professionals del Punt Lila ha atès, d’altra banda, quatre denúncies per agressions i ha intervingut en tres casos.

Durant els dies de Festa Major, a més, s’ha treballat en la visibilització de la campanya d’informació i sensibilització Jo respecto a través d’imatges i falques que s’han emès coincidint amb els concerts.

    

  Galeria de fotos de Festa Major

  Galeria de vídeos de Festa Major