Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La ciutadania està convidada a participar en l’elaboració del Pla d’acció i innovació cultural de Rubí Entitats i particulars ja es poden inscriure al “Fòrum per la cultura a Rubí”, que tindrà lloc el 12 de març a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La ciutadania està convidada a participar en l’elaboració del Pla d’acció i innovació cultural de Rubí

Entitats i particulars ja es poden inscriure al “Fòrum per la cultura a Rubí”, que tindrà lloc el 12 de març a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler

L’alcaldessa i el regidor, durant la presentació del PAIC (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i el regidor, durant la presentació del PAIC (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament treballa en l’elaboració del primer Pla d’acció i innovació cultural de Rubí (PAIC), que fixarà els objectius, estratègies i actuacions a desenvolupar en els propers cinc anys per garantir els drets culturals de la ciutadania i defensar els bens culturals comuns. El document tindrà en compte les aportacions que faci la ciutadania en el marc d’una jornada de debat que tindrà lloc el 12 de març i a través d’un qüestionari en línia a la plataforma Participa Rubí.

Emprenem aquest procés amb el convenciment que aquest pla és un instrument imprescindible en una ciutat ambiciosa pel que fa a les seves polítiques culturals. El PAIC ha de ser el full de ruta dels propers 5 anys per garantir els drets culturals de la ciutadania. I volem que sigui un camí compartit amb els rubinencs i les rubinenques”, ha assegurat l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez. “Amb el PAIC, volem ordenar l’acció cultural que venim desenvolupant des de l’Ajuntament i orientar noves línies estratègiques”.

La redacció d’un Pla d’acció i innovació cultural forma part dels compromisos adoptats dins el Pla de mandat 2019-2023, amb la voluntat que la cultura ocupi un espai de centralitat dins l’estratègia de la ciutat. Per al govern municipal, aquest instrument de planificació és, a més, una acció coherent i necessària per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per les Nacions Unides. Si bé cap dels disset ODS se centra exclusivament en la cultura, l’Agenda 2030 sí que inclou diverses referències explícites a aspectes culturals, reconeixent-los d’aquesta manera com un factor important en el desenvolupament humà i sostenible.

El Pla d’acció i innovació cultural de Rubí s’està treballant des d’una perspectiva innovadora, transversal i participativa, que té en compte tots els actors possibles. La feina es va iniciar fa mesos amb una diagnosi sobre la realitat cultural de Rubí elaborada a partir de documentació, estadístiques i entrevistes a diferents agents d’interès, i ha continuat recentment amb una sessió de treball amb els grups municipals.

Ara ha arribat el moment d’obrir el procés a la ciutadania amb el que s’ha batejat com el Fòrum per la cultura a Rubí, que tindrà lloc el dissabte 12 de març, de 10 a 14 h, a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. Es tracta d’un espai de debat i reflexió obert a totes les persones interessades en la cultura, ja siguin entitats o particulars, que ha de permetre decidir de manera conjunta el present i el futur de la cultura a la ciutat.

Per participar en aquesta sessió, només cal inscriure’s prèviament a través del formulari disponible al web municipal (www.rubi.cat/paic).

Per a aquelles persones que vulguin fer aportacions al procés però no puguin assistir al Fòrum per la cultura a Rubí, a partir del 14 de març, també hi haurà la possibilitat d’opinar a través de la plataforma Participa Rubí. 

Segons l’alcaldessa, “la planificació de l’acció cultural local l’enfoquem des de la transversalitat i la participació. Per això hem organitzat aquest fòrum i obrirem el qüestionari en línia, amb la voluntat d’aconseguir la màxima participació”.

De la seva banda, el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, ha encoratjat la ciutadania a participar de procés: “Volem escoltar a tothom ─particulars, entitats, partits polítics...─, a tots aquells que creuen que la cultura és allò que també ens fa tenir una identitat pròpia. Ara iniciem una estratègia, i mai una estratègia és una meta, sinó que és un camí. Un camí que volem recórrer plegats amb una jornada a la Biblioteca i obrint una plataforma perquè tothom pugui dir la seva”.