Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler acollirà el proper 22 de juny les primeres donacions de plasma a Rubí El tractament amb plasma convalescent per a malalts de Covid-19 ha fet més evident que mai la necessitat d’augmentar les donacions https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

La Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler acollirà el proper 22 de juny les primeres donacions de plasma a Rubí

El tractament amb plasma convalescent per a malalts de Covid-19 ha fet més evident que mai la necessitat d’augmentar les donacions

Per donar, cal inscriure's prèviament (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Per donar, cal inscriure's prèviament (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

El Banc de Sang i Teixits, amb el suport de l’Ajuntament de Rubí, posarà en marxa aquest mes de juny el programa de donació de plasma. La primera jornada tindrà lloc el dimarts 22 de juny a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler en horari de 9.30 a 14 i de 16.15 a 20.30 h. Les persones interessades a participar-hi ja s’hi poden inscriure en línia a donarsang.gencat.cat/plasma.

Rubí es converteix així en el tercer municipi de la comarca de Vallès Occidental, després de Sabadell i Montcada i Reixac, que coordina una jornada de donació exclusiva de plasma i que, d’aquesta manera, se suma al projecte que es comença a implantar al territori aquest any per poder avançar cap a l’autosuficiència de plasma.
Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no hi ha prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i cal importar-lo d’altres països, bàsicament els Estats Units.

Cal tenir en compte que es pot donar plasma cada 15 dies, un màxim de 24 cops l’any. Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang, és a dir, cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

La donació només de plasma o plasmafèresi dura uns 45 minuts i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

    

Calen donacions de plasma de persones que hagin superat la COVID

Les persones malaltes que han superat una infecció pel coronavirus ho han fet perquè han fabricat anticossos dirigits contra aquest virus. Aquestes defenses es troben en el plasma i s’ha evidenciat que, si s’administra plasma d’una persona que prèviament ha superat la COVID-19 a un malalt en fase inicial de la infecció, pot millorar la progressió de la malaltia.

Les persones que hagin superat la malaltia i vulguin donar plasma han de complir els següents criteris:

  • Haver estat vacunat/da. Aquest criteri s’ha afegit recentment, ja que les persones vacunades són les que tenen el títol d’anticossos més alt i, per tant, més adequat per als malalts.
  • Ser home.
  • Tenir una prova diagnòstica que hagi confirmat la malaltia.
  • Tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos.
  • No haver estat transfós.
  • Haver superat la malaltia fa més de 28 dies.

Per donar plasma COVID-19 és imprescindible inscriure’s a través del formulari del web www.donarsang.gencat.cat/plasmacovid19. Un cop feta la inscripció, un equip mèdic contactarà via telefònica per fer una entrevista i donar cita per la donació.