Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La 4a edició del festival La Nuu tornarà a convertir Rubí en un referent de la fotografia d’autor Imatges de gran format d’una dotzena de fotògrafs internacionals s’exposaran als carrers de la ciutat durant tot el mes d’octubre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

La 4a edició del festival La Nuu tornarà a convertir Rubí en un referent de la fotografia d’autor

Imatges de gran format d’una dotzena de fotògrafs internacionals s’exposaran als carrers de la ciutat durant tot el mes d’octubre

El regidor de Cultura, l’alcaldessa i el director de La Nuu (foto: Cesar Font).
El regidor de Cultura, l’alcaldessa i el director de La Nuu (foto: Cesar Font)

El Festival de Fotografia de Rubí La Nuu, organitzat per l’Ajuntament i dirigit pel fotògraf local Carles Mercader, celebrarà la seva quarta edició del 29 de setembre al 28 d’octubre. L’esdeveniment tornarà a comptar amb la participació d’una dotzena d’autors i autores internacionals, que mostraran les seves obres a diverses façanes de la ciutat.

Sota el lema Naufragis, La Nuu planteja una reflexió sobre l’existència que aborda des de diferents punts de vista els èxits i fracassos dels éssers humans. Fotografia, filosofia i literatura conflueixen en aquesta nova edició del festival, que inclou activitats dirigides tant als amants del gènere com als no iniciats.

La Nuu va néixer amb l’ambició de convertir la nostra ciutat en un centre de referència de la fotografia d’autor [...] i ha aconseguit una cosa difícil: combinar la tradició local amb una clara vocació internacional”, ha destacat l’alcaldessa, Ana María Martínez, durant la presentació del festival. La primera edil també s’ha referit al caràcter popular de l’esdeveniment: “Aquesta ciutat pot tenir cultura en majúscules i obrir-la a totes i a tots”.

El director del festival, Carles Mercader, s’ha manifestat en la mateixa línia: “A vegades sembla que pel fet d’haver nascut a Rubí no tinguis ple dret a accedir a certa cultura [...]. La Nuu vol defugir el paternalisme i l’elitisme amb què es viu a vegades aquesta cultura i obrir els carrers com a museu”.

Els artistes que exposaran enguany a Rubí són: Arnau Blanch (Espanya), Toru Morimoto (Japó), Muhammad Fadli (Indonèsia), Natnada Marchal (França), Xiaxiao Xu (Xina), Enrique Fraga (Espanya), Marie Sordat (França), Rafael Tanaka Monzó (Espanya), Klavdij Sluban (Eslovènia), Miquel Llonch (Espanya), Muge (Xina) i Ester Vonplon (Suïssa). Les seves obres ocuparan la plaça de la Nova Estació, l’Antiga Estació, la plaça Anselm Clavé, la plaça del Doctor Guardiet, el carrer Justícia, diversos punts de l’Escardívol, El Celler, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler i la fàbrica Pich Aguilera.

Aquest circuit artístic a l’aire lliure es completarà amb un programa d’activitats que arrencarà el 29 de setembre de 10.30 a 13.30 h a la plaça de la Nova Estació, on tindran lloc un seguit de propostes fotogràfiques familiars organitzades amb la col·laboració del Grup  Fotogràfic El Gra.

La inauguració oficial del festival tindrà lloc el 5 d’octubre a les 19.30 h amb una conferència de la fotògrafa francesa Marie Sordat i una festa al Museu Municipal Castell (MMUC). El 10 d’octubre a la mateixa hora li arribarà el torn a l’escriptor Gabi Martínez, que parlarà sobre literatura i fotografia de viatges a la Biblioteca Municipal.

El 20 d’octubre arribarà una de les novetats del festival, el lliurament del premi Screen de fotografia en format multimèdia, convocat per l’associació cultural Ull per Ull i dotat amb 1.000 euros. L’acte s’iniciarà a les 20 h al Celler amb la projecció d’una peça de videoart de Marcel Pey i una lectura de poemes a càrrec de David Castillo. A continuació es presentaran els deu audiovisuals finalistes i es farà públic el treball guanyador, escollit per un jurat integrat per la fotògrafa Laura El-Tantawy, la directora artística de Fotocolectania Irene de Mendoza, la curadora Natasha Christia i l’editora Emille Hallard.

El fotògraf eslovè Klavdij Sluban serà l’encarregat de cloure el festival el 26 d’octubre a les 19.30 h amb una conferència i d’oferir, aquell mateix cap de setmana, el tradicional workshop per a un grup de fotògrafs prèviament seleccionats.

Mentre duri l’esdeveniment, a més, es faran visites guiades a l’exposició a càrrec del seu director. Una proposta que vol acostar el festival al conjunt de la ciutadania, tal com ha destacat el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez: “La fotografia arriba al carrer amb  un munt d’activitats per a tots els públics cuidant, a més, la història d’aquest art”. L’edil també s’ha referit a la consolidació de La Nuu, que ha fet que altres poblacions properes s’interessin per reproduir el format. “Ens hem emplaçat a seure i parlar-ho. Tot i que el festival hagi nascut a Rubí, estem oberts a fer-lo més gran. No ens fa por i podria ser positiu”, ha avançat.

Aquesta projecció exterior del festival també s’ha evidenciat en aquesta edició amb el tancament d’una col·laboració amb el prestigiós Festival de Fotografia de Tbilisi (Georgia), gràcies a la qual cinc fotògrafs seleccionats per La Nuu podran mostrar-hi els seus treballs.