Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’OMIC difon tot un seguit de consells per afrontar les compres de Nadal de manera responsable Entre d’altres, es recomana conservar les factures i tiquets per a possibles reclamacions i triar les joguines en funció de l’edat i maduresa de l’infant https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’OMIC difon tot un seguit de consells per afrontar les compres de Nadal de manera responsable

Entre d’altres, es recomana conservar les factures i tiquets per a possibles reclamacions i triar les joguines en funció de l’edat i maduresa de l’infant

Es recomana llegir les etiquetes, les regles i les instruccions de les joguines.
Es recomana llegir les etiquetes, les regles i les instruccions de les joguines

S’acosta l’època nadalenca i, com acostuma a passar habitualment, les compres d’alimentació, regals, joguines, roba, electrodomèstics i decoració, entre d’altres, augmentaran de forma significativa en la majoria de les llars. Per això, des de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) de Rubí s’ofereixen tot un seguit de consells per afrontar les compres de Nadal de forma responsable, solidària i sostenible.

L’OMIC recomana als ciutadans que tinguin en compte que el preu d'alguns productes s'incrementa pels volts de Nadal. En aquest sentit, els insta a comparar els preus i la qualitat dels productes i dels serveis, i els recomana comprar amb temps els aliments que es poden congelar o emmagatzemar, així com fer les reserves dels regals i dels aliments que, per les seves característiques, només es puguin adquirir a darrera hora.

En cas de fer servir la targeta de crèdit, cal identificar-se perquè l’establiment comprovi que sou la persona titular de la targeta que utilitzeu. És important custodiar la targeta de crèdit per evitar-ne la pèrdua, el robatori o qualsevol ús fraudulent. També és molt útil demanar i conservar les factures o els tiquets de compra, ja que són necessaris en cas d’utilitzar la garantia o de fer alguna reclamació.

L’OMIC també recorda que la publicitat és vinculant i se’n pot exigir el compliment. Per tant, cal guardar els documents d'oferta de serveis, les instruccions i els catàlegs.

Recomanacions a l'hora de comprar joguines
L’Oficina Municipal d'Informació al Consumidor recorda als ciutadans que s’ha de tenir en compte l’edat i la maduresa dels infants a l’hora de comprar les joguines. Cal valorar els continguts dels jocs i els aspectes educatius, així com evitar la distinció sexista i la incitació a la violència.

També es recomana llegir les etiquetes, les regles i les instruccions del joc. En aquest sentit, l’OMIC incideix en la importància de fixar-se en les dades mínimes obligatòries que hi han d’aparèixer: la marca CE –que significa que la joguina compleix les exigències essencials de seguretat contingudes en les normes comunitàries–, el nom i la marca del producte, la raó social i l'adreça del fabricant, importador o venedor, i les instruccions i advertències d'ús i restriccions d'edat, si n'hi ha.

Les joguines de funcionament elèctric han d'especificar la potència màxima, la tensió d'alimentació que necessiten i el consum energètic que fan. Les joguines fetes amb materials renovables (fusta, cartró...) tenen, usualment, un impacte ambiental més baix en el procés de fabricació que les que es fan mitjançant processos industrials (materials sintètics, plàstics...).

Cal comprovar si la joguina conté peces petites que es poden separar, si té parts o cantells que puguin punxar o tallar i si disposa d'obertures on el nen pugui introduir els dits o les mans i no els pugui treure.

A l’hora de comprar videojocs, cal tenir en compte que n’hi ha de diferents tipus al mercat (d’acció, d’aventures, d’estratègia, d’esports, educatius, de fantasia, històrics, simuladors, trencaclosques…). Cal triar el videojoc més adequat a l’edat, personalitat i sensibilitat de la persona usuària, especialment si és menor d’edat. També és important comprovar que a l’etiquetatge hi aparegui la classificació del videojoc, que fa referència a l’adequació del contingut visual, però mai al grau de dificultat o a les habilitats que requereix; així com el Codi PEGI, el codi de conducta de la indústria europea del programari interactiu que estableix una classificació per edats i continguts.

Nadal sostenible
L’OMIC també recomana optar per un consum de proximitat i de comerç just, així com intentar contribuir a un Nadal sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Així, es recomana evitar els embolcalls innecessaris i reciclar-los per a altres usos, utilitzar les piles recarregables per a les joguines i els aparells electrònics, i comprar productes i serveis amb distintius oficials de qualitat ambiental. Si es compren electrodomèstics, cal fixar-se en l’etiquetatge energètic i escollir-ne un de classe A (categoria més eficient), ja que el consum energètic és més baix.

Si es vol comprar un arbre de Nadal, una bona opció és escollir-ne un que provingui d’un viver o plantació controlat.

Quan acaben les festes, a casa s’acostumen a acumular un munt de papers, embolcalls i materials que es poden reciclar: el paper i el cartró, els arbres de Nadal i les ampolles de vidre i plàstic, entre d’altres. Les joguines que ja no es fan servir també poden tenir un nou ús, lliurant-les a infants sense recursos.