Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica es pot pagar fins a principis de maig L’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) inclou bonificacions per als vehicles de baixes emissions contaminants d’acord amb els distintius ambientals de la DGT https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica es pot pagar fins a principis de maig

L’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) inclou bonificacions per als vehicles de baixes emissions contaminants d’acord amb els distintius ambientals de la DGT

Vehicle elèctric municipal (Foto: Ajuntament/Localpres).
Vehicle elèctric municipal (Foto: Ajuntament/Localpres)

L’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) és un pagament anual que han de fer front els propietaris i propietàries d’automòbils, motocicletes i altres vehicles a motor. És un impost municipal que gestiona l’Organisme de Gestió Tributària (OGT) de la Diputació de Barcelona i que es pot abonar des d’aquest dilluns 2 de març i fins la primera setmana de maig.

Els rubinencs i rubinenques propietaris de vehicles de baixes emissions contaminants reconeguts amb els distintius ambientals emesos per la Direcció General de Trànsit (DGT) es podran beneficiar d’aquestes ajudes.  Així, les etiquetes ECO i Etiqueta 0 entren en el ventall de descomptes contemplats en aquest impost. Les rebaixes, en aquest cas, serien del 50% al 75% segons la qualificació del vehicle. Perquè siguin aplicades, els interessats hauran de fer la sol·licitud mitjançant una instància a l’Organisme de Gestió Tributària (OGT) durant el mes de març. D’aquesta manera, per beneficiar-se d’aquestes ajudes, cal demanar la seva aplicació tret d’aquells vehicles que amb la nova categorització mantinguin les bonificacions d’exercicis anteriors.

Aquesta rebaixa s’inclou en tot un seguit de criteris que tenen per objectiu potenciar la fiscalitat verda i així incentivar la ciutadania a reduir l’ús de l’energia contaminat i els combustibles fòssils. Per aquesta raó, les ordenances fiscals dissenyades pel govern municipal inclouen diverses bonificacions relacionades amb l’eficiència energètica, adreçades tant a particulars com a empreses. Així, els habitatges unifamiliars i les comunitats de veïns amb instal·lacions d’autoconsum elèctric gaudiran d’una reducció de la meitat de l’impost de béns immobles (IBI), aprofitant les possibilitats que obre la nova normativa sobre l’autoconsum d’energia elèctrica del 5 d’abril. En el cas de les empreses, aquelles que optin per la producció i aprofitament d’energies renovables, veuran reduït al 50% l’impost d’activitats econòmiques (IAE); un avantatge que se suma a la bonificació del 95% de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) que ja es va introduir a les ordenances de 2019.