Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’illa de vianants s’ampliarà als carrers Maximí Fornés i Doctor Turró els caps de setmana D’aquesta manera, l’Ajuntament dóna resposta a una demanda dels comerciants de la zona https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’illa de vianants s’ampliarà als carrers Maximí Fornés i Doctor Turró els caps de setmana

D’aquesta manera, l’Ajuntament dóna resposta a una demanda dels comerciants de la zona

Els regidors Mas i Güeto han presentat la proposta d’ampliació de l’illa de vianants davant dels mitjans de comunicació (foto: Localpres).
Els regidors Mas i Güeto han presentat la proposta d’ampliació de l’illa de vianants davant dels mitjans de comunicació (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ampliarà l’illa de vianants els caps de setmana. A partir del dissabte 27 de febrer no es podrà circular ─excepte els vehicles autoritzats─ pels carrers de Maximí Fornés i del Doctor Turró entre els carrers Unió i Llobateres. L’objectiu d’aquesta mesura, que en un futur podria estendre’s a tota la setmana, és disminuir el trànsit per aquestes vies per dinamitzar aquesta zona a nivell comercial.

Els comerciants del c. Maximí Fornés han traslladat al consistori la necessitat de tancar aquesta via a la circulació per, d’aquesta manera, afavorir el pas dels vianants i enfortir el teixit comercial de la zona. En aquests moments, l’Ajuntament està treballant el Pla de mobilitat de la ciutat, que precisament contempla una ampliació força ambiciosa de l’actual illa de vianants. Tot i que aquest projecte encara no està enllestit, el consistori ha decidit materialitzar la demanda d’aquest col·lectiu per comprovar-ne la seva efectivitat. “Volem posar en marxa aquesta ampliació perquè, d’una banda, encaixa amb la idea d’illa de vianants que tenim l’equip de govern i, de l’altra, perquè pensem que és un revulsiu més pel sector comercial de la ciutat”, ha assegurat el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto. Segons el tercer tinent d’alcaldia, “el fet d’ampliar l’illa de vianants, que té una bona acollida i que el sector comercial percep com una bona proposta [...], és molt important. Recuperem un espai més, que permet una passejada agradable. Pensem que és un element més d’atracció comercial que contribuirà a evitar la fuga comercial de la ciutat”.  

Per la seva banda, la regidora de l’Àrea de Serveis Territorials, Maria Mas, ha explicat que el fet que s’hagi decidit atendre la demanda dels comerciants d’aquesta zona “és un exemple més de la nova manera de fer política de l’equip de govern, basada en l’escolta activa, en atendre les necessitats de la població i intentar oferir solucions de la manera més ràpida possible”. Mas també ha afegit que “en aquest cas, el que ens demanaven els comerciants coincideix molt amb el nostre projecte d’ampliació de l’illa de vianants, que ara estem treballant. [...] La nostra voluntat és que cada cop hi hagi menys trànsit per aquests carrers i que aquest espai es recuperi per a la ciutadania”.

En una primera fase, la circulació per aquesta via només quedarà interrompuda entre les 10.30 h dels dissabtes i les 22.00 h dels diumenges, és a dir, pràcticament tot el cap de setmana. En un futur, si aquesta prova pilot funciona adequadament, la intenció de l’equip de govern és que aquesta mesura sigui permanent les 24 hores del dia, tots els dies de la setmana.

En quedaran exempts els veïns d’aquesta zona ─inclosos els carrers Riera, Sant Ignasi, Sant Francesc, Sant Joan, Torrijos i Xercavins, que fins ara ja formaven part d’una àrea d’accés restringit a veïns─, així com els vehicles de serveis, de neteja, de la Policia Local i dels Jutjats. A partir d’ara, el consistori informarà d’aquest tancament tots els veïns afectats a través d’una carta signada per l’alcaldessa, Ana María Martínez, amb l’objectiu que puguin sol·licitar l’autorització corresponent a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC).

Properament s’instal·larà una càmera a la cruïlla entre els carrers Maximí Fornés i Unió per tal de poder identificar els vehicles autoritzats a circular per aquesta zona. Tot i que la vigilància es durà a terme des d’un primer moment, s’establirà un període de transició d’un mes des de la posada en marxa d’aquesta mesura per tal que tots els afectats tinguin temps de tramitar l’autorització pertinent. Rafael Güeto ha explicat que aquesta ampliació “suposa un repte des de la perspectiva de la mobilitat, perquè és un carrer per on hi circula molta gent i tots estem habituats a fer-lo servir. Entenem que hi ha d’haver un període de temps que ens permeti acostumar-nos a nous trajectes dins de l’imaginari de cadascú”. Paral·lelament, es durà a terme una campanya informativa per tal de comunicar als conductors la nova ampliació de l’illa de vianants i les rutes alternatives existents: els carrers Cadmo, Sant Josep i Unió.

Les línies L1 i L5 del servei de transport urbà també quedaran afectades per aquesta nova vianització del centre. Els autobusos es desviaran pel c. Cadmo i es dirigiran a l’Escardívol pel c. Joaquim Blume i Gimnàs, seguint pels carrers Riera, Sant Llúcia, Espoz i Mina i Llobateres. Els caps de setmana quedaran anul·lades les parades Ajuntament, Doctor Guardiet i Maximí Fornés i se n’habilitaran d’altres ubicades el més proper possible al centre ─en aquests moments s’està estudiant quin és el millor emplaçament, que no serà superior als 150 metres respecte les parades actuals─.

L’illa de vianants, operativa des del 2008
Rubí va iniciar la vianització del centre l’any 2008 i, des d’aleshores, la zona amb preferència pels vianants ha anat creixent paulatinament i incorporant millores. El juny de l’any 2014 l’illa de vianants va ampliar el seu horari, passant a estar tancada les 24 hores del dia.