Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’historiador local Eduard Puigventós presenta el seu últim llibre a l’Ateneu Municipal L’acte, que tindrà lloc el 19 de juny, servirà per donar a conèixer l’obra titulada 'Ramon Mercader, l'home del piolet. Biografia de l'assassí de Trotski' https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’historiador local Eduard Puigventós presenta el seu últim llibre a l’Ateneu Municipal

L’acte, que tindrà lloc el 19 de juny, servirà per donar a conèixer l’obra titulada 'Ramon Mercader, l'home del piolet. Biografia de l'assassí de Trotski'

Eduard Puigventós, durant la presentació del seu llibre ‘Complot contra Companys’, l’any 2009.
Eduard Puigventós, durant la presentació del seu llibre ‘Complot contra Companys’, l’any 2009

L'historiador rubinenc Eduard Puigventós presenta el seu darrer llibre, titulat Ramon Mercader, l'home del piolet. Biografia de l'assassí de Trotski, el proper 19 de juny a l’Ateneu Municipal. Durant l’acte, que tindrà lloc a les 19 h, l’autor estarà acompanyat pel periodista local Jordi Margarit.

Una història d'espionatge, seducció, identitats falses, complots, atemptats frustrats, idealisme i tradició configuren la biografia de Ramon Mercader, conegut per ser l'autor de l'assassinat de Lev Trotski. L'obra és fruit de la tesi doctoral d'Eduard Puigventós, qui reconstrueix, fins allà on ha estat possible, tota la vida i les circumstàncies que van envoltar Mercader arran d'un extens treball de documentació recopilada entre Catalunya, Mèxic i Cuba, molta d'ella inèdita. El llibre està il·lustrat amb més de 150 fotografies.

Trotski era un personatge molt conegut arreu del món: va ser un dels fundadors de la Unió Soviètica, cap de l'Exèrcit Roig i mà dreta de Lenin. Posteriorment va ser arraconat del poder com a conseqüència dels seus enfrontaments amb Stalin, qui finalment va decidir enviar algú per assassinar-lo. I va ser el barceloní Ramon Mercader qui es va trobar en millor disposició per dur a terme l'encàrrec.

Fill d'una família burgesa en decadència, Mercader va entrar a formar part dels cercles comunistes i, arran de la Guerra Civil, va ser reclutat com a agent soviètic, iniciant una tasca d'infiltració en els cercles trotskistes que el van portar a França, els Estats Units i finalment a Mèxic, on va matar Trotski d'un cop de piolet al cap l'agost de 1940. Va sortir de la presó al cap de vint anys, però es va mantenir sempre fidel a la URSS, residint a Moscou i posteriorment a l'Havana fins al moment de la seva mort, el 1978.

El llibre serà publicat en català i castellà per Ara Llibres/Now Books. L'autor, Eduard Puigventós, és Doctor en Història Contemporània i Màster en Història Comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha col·laborat en el projecte El cost humà de la Guerra Civil a Catalunya del Centre d'Història Contemporània de Catalunya i en diverses iniciatives de caràcter històric per a l'Ajuntament de Rubí. Són altres títols seus les obres Els catalans a les guerres del món (Ara Llibres), Tornarem a vèncer (Ara Llibres), Complot contra Companys (Societat Catalana d'Estudis Històrics), L'època contemporània. Del segle XIX al XX, vol. 5 de la Història de Catalunya (il·lustrada per Pilarín Bayés) i La Festa dels Xatos (Ajuntament de Rubí).

Imatges relacionades

Portada del llibre 'Ramon Mercader, l'home del piolet. Biografia de l'assassí de Trotski', d'Eduard Puigventós
Portada del llibre 'Ramon Mercader, l'home del piolet. Biografia de l'assassí de Trotski', d'Eduard Puigventós