Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’historiador local Eduard Puigventós conduirà un cicle d’humanitats a l’Ateneu Municipal La proposta “Descolonització, guerres i moviments de població. Les arrels dels conflictes del present” arrencarà el proper dilluns 29 de febrer https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’historiador local Eduard Puigventós conduirà un cicle d’humanitats a l’Ateneu Municipal

La proposta “Descolonització, guerres i moviments de població. Les arrels dels conflictes del present” arrencarà el proper dilluns 29 de febrer

Eduard Puigventós, en una conferència a la biblioteca.
Eduard Puigventós, en una conferència a la biblioteca

L’Ateneu Municipal acollirà a partir del proper dilluns 29 de febrer un cicle d’humanitats conduït per l’historiador rubinenc Eduard Puigventós. La proposta té com a objectiu apropar a la ciutadania les arrels d’alguns dels principals conflictes que han afectat i encara ho fan el dia a dia de milions de persones arreu del món.

El cicle, titulat Descolonització, guerres i moviments de població. Les arrels dels conflictes del present, consta de quatre sessions dedicades a diferents àrees geogràfiques. Durant les conferències, s’analitzaran les dinàmiques que han portat als seus conflictes, alguns encara oberts i altres tancats recentment.

La primera sessió, que tindrà lloc el proper dilluns 29 de febrer a les 19 h, se centrarà en l’Àfrica. En ella es farà especial èmfasi en les arrels d’alguns dels conflictes que han sacsejat el continent: Algèria, Ruanda, Sud-àfrica, Egipte, la República Democràtica del Congo, Líbia i el paper d’Espanya en el cas del Sàhara, Guinea o Ifni.

El 14 de març serà el torn de l’Àsia. Partint del procés de descolonització de la zona, es parlarà de la divisió de l’Índia britànica entre Índia, Pakistan i l’actual Bangladesh, amb els conflictes que se’n deriven; de l’Afganistan i del que fou Indoxina, amb influència principalment francesa; així com de l’Iran i de tot allò que té a veure amb la Xina, com els casos del Tibet, Manxúria, Taiwan i Hong Kong.

A la tornada de Setmana Santa, el 4 d’abril, s’abordarà el tema del Pròxim Orient. Així, es tractarà informació relacionada amb el conflicte entre Israel i Palestina, Iraq, el Líban, així com episodis concrets de la zona de la Península Aràbiga.

Finalment, el cicle es tancarà el 18 d’abril recordant que l’Europa del segle XX també va patir una convulsa trajectòria que va fer néixer diversos estats, que va comportar moviments de milions de persones, i que també va fer esclatar guerres. Serà el torn de repassar el panorama del vell continent després de la 2a Guerra Mundial, la zona dels Balcans, Xipre i la caiguda dels règims comunistes a l’Europa de l’Est.

Totes les conferències començaran a les 19.30 h i, a la seva finalització, s’obrirà un petit espai de debat i un torn de preguntes amb el públic assistent.