Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’exposició “La vida a pagès. L’estudi de la masia catalana” arriba a Rubí El Museu Municipal Castell acollirà a partir del proper 17 de setembre aquesta mostra de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’exposició “La vida a pagès. L’estudi de la masia catalana” arriba a Rubí

El Museu Municipal Castell acollirà a partir del proper 17 de setembre aquesta mostra de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA

Detall d'una fotografia de Can Purxingues, Olot (Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya).
Detall d'una fotografia de Can Purxingues, Olot (Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de Catalunya)

El Museu Municipal Castell (MMUC) inaugurarà el proper dijous 17 de setembre l’exposició La vida a pagès, l’estudi de la masia catalana, que dóna a conèixer els continguts del cèlebre Estudi de la Masia Catalana, que va dur a terme el Centre Excursionista de Catalunya entre el 1923 i el 1936 sota l’impuls del mecenes Rafel Patxot.

L’estudi es va plantejar de manera transversal, a través de disciplines com la història, el dret, l’etnografia, l’arquitectura o la geografia, gràcies a una comissió assessora formada per diversos experts en aquestes matèries i sota la direcció tècnica de l’etnòleg Josep Batista i Roca i els arquitectes Josep Danés i Torra i Lluís Bonet i Garí. Buscaven deixar testimonis escrits, orals i gràfics de les característiques arquitectòniques de les masies, de les feines del camp, les tradicions, la llengua, la indumentària, les festes i els costums del món rural, ja que s’adonaven que s’estava extingint inexorablement aquest món que retrataven i que per a ells representava l’essència de la catalanitat

El fons documental resultant de l’estudi, ara ja digitalitzat i consultable, consta de 7.700 fotografies, classificades en fitxes amb la informació de l’autor, la referència topogràfica i la data de la imatge, a més de complementar-se amb dibuixos, planimetries de les cases i altra documentació. Les comarques amb més masies documentades són Osona, el Maresme, el Vallès Oriental, el Barcelonès, la Garrotxa i el Baix Llobregat.

L’exposició La vida a pagès, l’estudi de la masia catalana, comissariada per Josep Font i Montserrat Solà, dóna a conèixer el fons d’aquest magne projecte, a la llum de les noves interpretacions i des d’una mirada contemporània. La mostra forma part de l’Any Univers Patxot, que commemora el 50è aniversari de la mort d’aquest gran mecenes de la cultura catalana, i ha estat cedida per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. La vida a pagès, l’estudi de la masia catalana forma part del programa d’exposicions itinerants que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA porten a diverses poblacions d’arreu de Catalunya en col·laboració amb els centres culturals i expositius de les ciutats.

L’objectiu del programa és fer accessible el coneixement de temes d’interès general que fomenten els valors i inciten a la reflexió a través d’expressions artístiques properes a les vivències de les persones i el territori.

Inauguració de l’exposició
L’acte d’inauguració de l’exposició tindrà lloc el proper dijous 17 de setembre a les 19.30 h al Museu Municipal Castell (MMUC) de Rubí i comptarà amb l’assistència del regidor de Cultura, Moisés Rodríguez. El responsable municipal ha destacat l’interès del material que s’exhibirà a la mostra i ha convidat els rubinencs a no deixar-se-la perdre: “Rubí també té un passat agrícola que ens ha definit com la ciutat que som avui. De ben segur que molts rubinencs es veuran reflectits en aquesta exposició i que d’altres, el més joves, descobriran una altra realitat que tampoc és tan llunyana”.

Durant l’acte d’inauguració de la mostra, obert al públic, el comissari de l’exposició, Josep Font, farà una visita guiada per a tots els assistents.