Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’exposició “La festa popular. La catalanitat cívica” dóna el tret de sortida a la Festa de Sant Roc Els actes de la Festa Major petita de Rubí, organitzada per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional, s’allargaran fins al proper diumenge https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’exposició “La festa popular. La catalanitat cívica” dóna el tret de sortida a la Festa de Sant Roc

Els actes de la Festa Major petita de Rubí, organitzada per l’Ajuntament i la Taula de Cultura Popular i Tradicional, s’allargaran fins al proper diumenge

Ana María Martínez i Lluís Puig durant els parlaments de la inauguració (foto: Localpres).
Ana María Martínez i Lluís Puig durant els parlaments de la inauguració (foto: Localpres)

L’exposició La festa popular. La catalanitat cívica ha encetat aquest dijous els actes programats en el marc de la Festa Major de Sant Roc de Rubí. La mostra, que es pot veure a l’Ateneu Municipal, ha estat inaugurada per l’alcaldessa, Ana María Martínez, acompanyada del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, i dels regidors de Cultura i Desenvolupament Econòmic Local, Moisés Rodríguez i Rafael Güeto.

Ideada per l’antropòleg i folklorista Bienve Moya, La festa popular. La catalanitat cívica fa un recorregut per la història i diversitat de les celebracions catalanes. La mostra retrata a través de textos, imatges, audiovisuals i objectes originals una societat capaç de recuperar, mantenir i fer evolucionar més de 15.000 festes de caire popular. “La festa no ha estat mai una cosa inamobible [...]. Les persones i entitats que sempre han estat al voltant de la festa han sabut constantment readaptar-se, modernitzar-se i buscar aquells espais i moments idonis per celebrar cada cosa”, ha explicat Lluís Puig. El director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals ha destacat la feina col·lectiva realitzada pels “ajuntaments, entitats i els milers de persones que treballen en tot allò que es veu a les festes”.

Recollint les paraules del representant de la Generalitat, Ana María Martínez ha assegurat que “els rubinencs i rubinenques som especialistes a ajuntar-nos i trobar maneres de fer nostres costums que primer es decideixen i després acaben sent tradició”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha fet valer la recuperació ara fa uns anys de la Festa Major de Sant Roc, “una festa que per a nosaltres és importantíssima” i que, com altres celebracions locals, reflecteix la voluntat de la ciutadania rubinenca de compartir sentiments i vivències al carrer.

Martínez també ha tingut paraules d’agraïment per a les entitats de la Taula de Cultura Popular i Tradicional, encarregades d’organitzar la Festa Major de Sant Roc conjuntament amb el consistori: “Sense les nostres entitats, la nostra ciutat no seria el que és, no seria una ciutat viva”.

Després de la inauguració de l’exposició La festa popular. La catalanitat cívica, l’Ateneu ha acollit una xerrada teatralitzada sobre Joan Amades a càrrec d’Amadeu Carbò i s’ha projectat el documental El foc inoblidable.

Un Sant Roc ple d’activitats
Aquest divendres a les 20 h, les Escoles Ribas seran l’escenari de la plantada de la 5a Trobada de Bèsties de Foc, que sortiran en cercavila a les 21 h. Les bèsties es passejaran pels carrers de Lluís Ribas, Llobateras, García Lorca, la plaça d’Onze de Setembre, Sant Isidre, Sant Pere, de la Creu, Rafael de Casanova, Justícia i Maximí Fornés fins a arribar a la plaça del Doctor Guardiet. A les 22 h, la festa es traslladarà al carrer Sant Jaume on es farà un sopar popular organitzat per l’Agrupació Escolta Guspira previ a la Xerricada Popular de Sant Roc. Col·laboren en l’organització del popular concurs de beure a galet amb porró els Castellers de Rubí i l’Associació d’Animació Cultural del Carrer de Sant Jaume. Les inscripcions al concurs es poden fer fins a una hora abans al mateix carrer Sant Jaume o al Punt d’Informació de l’Antiga Estació.

Dissabte i diumenge seran els dies forts de la festa, amb gran quantitat d’actes a la plaça del Doctor Guardiet. En aquest emplaçament es donaran cita la Fira de productes d’arrel tradicional catalana, tallers a càrrec de les entitats de cultura popular i tradicional, i nombroses propostes de caràcter familiar, com la singular Cucanya de la plaça Nova de Barcelona, que posarà a prova l’habilitat dels participants, o la resta de jocs tradicionals i entreteniments per als més petits.

Dissabte a les 20.30 h, també tindrà lloc l’Esclat de Sant Roc i, mitja hora més tard, una de les activitats més esperades de la festa: els Versots. La Colla de Diables Rubeo Diablorum i la Colla de Diables de Rubí tornaran a fer un repàs sarcàstic de l’actualitat des de l’escenari.

La tradicional aixecada de castells de Sant Roc tindrà lloc diumenge a les 12.30 h. Els Castellers de Rubí compartiran la plaça del Doctor Guardiet amb les colles de Castelldefels i Sant Cugat. També diumenge, hi haurà dues tabalades, una d’itinerant que sortirà de plaça Catalunya a les 18.15 h i una d’estàtica que tindrà lloc mitja hora més tard a la plaça Onze de Setembre. De la mateixa plaça, a les 19.30 h sortirà el correfoc infantil amb la Colla de Diables de la Riera, la Colla de Diablots d’Olesa i el Folcat Diabòlic d’Hospitalet de Llobregat.

La festa es completarà amb diferents propostes musicals: un concert de folk al carrer Sant Jaume (divendres, 22.30 h), l’actuació del grup Rocktàmbuls a Doctor Guardiet (dissabte, 23 h) i un fi de festa amb havaneres i rom cremat també a Doctor Guardiet (diumenge, 20.30 h).

Imatges relacionades

Lluís Puig ha presentat els diferents continguts de l'exposició (foto: Localpres)
Lluís Puig ha presentat els diferents continguts de l'exposició (foto: Localpres)
A la mostra s'hi poden veure vestits de diverses festes (foto: Localpres)
A la mostra s'hi poden veure vestits de diverses festes (foto: Localpres)
La mostra ocupa la planta baixa de l'Ateneu (foto: Localpres)
La mostra ocupa la planta baixa de l'Ateneu (foto: Localpres)