Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Esbart Dansaire de Rubí enceta els actes commemoratius del seu centenari El proper 18 de novembre, l’entitat actuarà al Teatre Municipal La Sala acompanyada dels dos esbarts centenaris de Catalunya: l’Esbart Català de Dansaires i l’Esbart Manresà https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Esbart Dansaire de Rubí enceta els actes commemoratius del seu centenari

El proper 18 de novembre, l’entitat actuarà al Teatre Municipal La Sala acompanyada dels dos esbarts centenaris de Catalunya: l’Esbart Català de Dansaires i l’Esbart Manresà

L’alcaldessa i el regidor, amb el president i el president honorífic de l’Esbart (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa i el regidor, amb el president i el president honorífic de l’Esbart (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Esbart Dansaire de Rubí obre aquest mes els actes commemoratius del seu centenari, que es complirà el 18 de novembre de 2023. Aquest dilluns, l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i el regidor de Promoció i Dinamització Cultural, Moisés Rodríguez Cantón, han acompanyat l’entitat en la presentació de la programació, integrada per prop d’una vintena d’activitats que tindran lloc des d’ara i fins a finals de l’any vinent.

La primera gran cita del centenari serà l’espectacle 100 anys de dansa, que es presentarà al Teatre Municipal La Sala el proper divendres 18 de novembre a partir de les 21 h. El cos de dansa rubinenc hi actuarà acompanyat dels dos únics esbarts centenaris de Catalunya: l’Esbart Català de Dansaires i i l’Esbart Manresa, que n’exerciran de padrins. Les tres entitats ballaran per separat i després s’uniran per interpretar conjuntament el Ball Cerdà, una peça carregada per simbolisme perquè va protagonitzar la primera actuació de l’entitat rubinenca.

La primavera de 2023, tindran lloc alguns dels actes més destacats de la programació del centenari. A l’abril, l’Esbart estrenarà un nou espectacle, inaugurarà una exposició commemorativa al Museu Municipal Castell (MMUC) i presentarà el llibre Dansa tradicional catalana. 100 anys de l’Esbart Dansaire de Rubí, escrit per l’historiador local Enric Escofet. A més, el 26 d’abril se celebrarà una nova edició del Dia Internacional de les Dansa, on l’alumnat de primària mostrarà tot el que ha après dins el programa Dansa a les escoles, que impulsen l’Ajuntament i l’Esbart des de fa més de 30 anys.

Les properes cites destacades del centenari arribaran al juny amb la participació de l’entitat el festival d’arts escèniques al carrer Teatre sense Teatre i a la Festa Major. El 30 de juny, els dansaires rubinencs presentaran a l’amfiteatre del parc del Castell l’espectacle Grans èxits dels primers 100 anys, mentre que l’1 de juliol tornaran a encapçalar una ballada de Gitanes al carrer multitudinària.

A la tardor, els actes es reprendran amb la presentació d’una exposició i d’un catàleg sobre la vestiteca de l’Esbart i amb l’acte culminant del centenari: la interpretació del muntatge Grans èxits dels primers 100 anys al Teatre Municipal La Sala, en aquest cas a càrrec dels exdansaires de l’entitat. L’actuació tindrà lloc el 18 de novembre, dia exacte de l’aniversari.

       

Una entitat arrelada a la ciutat

Durant la presentació dels actes del centenari, l’alcaldessa ha fet valer el mèrit de l’Esbart Dansaire de Rubí en l’assoliment d’aquesta fita, no únicament pel fet de sumar cent anys sinó, sobretot, per la força i l’arrelament social que mostra l’entitat. “L’Esbart ha demostrat que la dansa ja no és un tresor guardat sinó un valor popular a disposició de la ciutadania. Ballar a l’Esbart s’ha convertit en una marca de ciutat”, ha expressat Ana María Martínez Martínez.

També el regidor de Promoció i Dinamització Cultural ha parlat de l’orgull que suposa aquest centenari: “Tots som Esbart i, a Rubí, gairebé no hi ha ningú que no hagi experimentat l’empremta de l’entitat a la seva vida. S’ha d’agrair la seva trajectòria i el que fan dia a dia, que passa per l’excel·lència en la dansa però també pel que fan a les escoles”.

El pes social de l’Esbart Dansaire de Rubí s’evidencia en les següents xifres: l’entitat compta amb un miler d’exdansaires, prop de 8.000 alumnes han passat per la seva escola, 130.000 infants han rebut iniciació a la dansa gràcies al programa Dansa a les escoles i 11.000 dansaires han participat i segueixen fent-ho a la ballada de Gitanes al carrer. El president de l’entitat, Joan Manel Camps i Jaraba, ha posat de relleu aquestes últimes dades: “Tots els nens i nenes escolaritzats a Rubí, quan acaben l’etapa de primària saben ballar les Gitanes de Rubí. És una dada molt significativa que es demostra quan ballem les Gitanes al carrer, amb una gran participació de colles formades per gent que han après les Gitanes en l’etapa escolar”.

L’Esbart Dansaire de Rubí va néixer en el si del Casal Popular i sota l’impuls del doctor Guardiet. La seva presentació en societat va ser el 18 de novembre de 1923 justament al Casal Popular. Rubí era llavors molt diferent: amb prou feines arribava als 5.000 habitants i tenia molt poques entitats, que eren una via de socialització per a la ciutadania. Durant els seus primers anys de vida, va ser l’única agrupació d’aquest tipus on hi podien ballar plegats homes i dones.

La trajectòria de l’esbart rubinenc està plena de moments memorables dins i fora del país, i de reconeixements de gran prestigi, com el Premi Nacional de Dansa (1985), el Premi Mercuri d’ARC (1987) o la Creu de Sant Jordi (1997).

El president honorífic de l’entitat, Isidre Rubio, ha manifestat la “felicitat per haver arribat a aquests primers cent anys però suposo que la gràcia és continuar, no és una fita per arribar i plegar sinó que tenim ganes de tirar endavant”. 

A la presentació dels actes del centenari, tant l’Ajuntament com l’entitat han expressat el seu desig que una de les grans cites relacionades amb aquesta commemoració acabi sent l’actuació de l’Esbart a la inauguració del Casino, un cop s’enllesteixi la seva remodelació.

Etiquetes