Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’equip de govern presenta un pressupost per a l’any 2016 amb un marcat caràcter social La proposta de l’equip de govern, que ha estat molt treballada amb la resta de forces polítiques, ascendeix a 74 milions d’euros https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’equip de govern presenta un pressupost per a l’any 2016 amb un marcat caràcter social

La proposta de l’equip de govern, que ha estat molt treballada amb la resta de forces polítiques, ascendeix a 74 milions d’euros

Martínez, acompanya de Mas i Rodríguez, ha presentat la proposta de pressupost de l’equip de govern als mitjans de comunicació (foto: Localpres).
Martínez, acompanya de Mas i Rodríguez, ha presentat la proposta de pressupost de l’equip de govern als mitjans de comunicació (foto: Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, el regidor de l’Àrea de Serveis Centrals, Moisés Rodríguez, i la primera tinenta d’alcaldia i portaveu socialista, Maria Mas, han donat a conèixer la proposta de pressupost municipal que aquest dijous es presentarà a aprovació inicial del Ple de l’Ajuntament. La proposta de pressupost per a l’any 2016 de l’equip de govern ascendeix a 74 milions d’euros i parteix de tres prioritats estratègiques: la cohesió social i l’atenció a les persones, la promoció econòmica de la ciutat i la creació d’ocupació, i la millora de l’espai públic.

Es tracta d’una proposta ambiciosa, a l’alçada del que es mereix Rubí, amb l’objectiu d’incrementar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes”, ha assegurat l’alcaldessa. “Aquest pressupost, que té un marcat caràcter social, l’hem orientat a garantir les necessitats bàsiques de les persones i famílies que més ho necessiten”. Alhora, Martínez ha explicat que la proposta de pressupost també “busca la transformació física i integral del municipi, perquè volem que Rubí sigui una ciutat cuidada, amable i endreçada, així com una ciutat segura, moderna i atractiva”.

Un tret característic d’aquest pressupost és que, a diferència d’anys anteriors, es reconverteix el Pla de mesures anticrisi, que ara queda integrat i assumit pel pressupost ordinari. “Aquesta partida s’incorpora a les despeses ordinàries perquè entenem que responen a necessitats estructurals de la ciutat, per la qual cosa deixen de tenir el tractament d’extraordinàries”.

L’alcaldessa ha explicat que les diferents àrees i serveis de l’Ajuntament fa mesos que elaboren aquesta proposta. Però més enllà de la tasca tècnica, que ha qualificat d’”excel·lent”, Martínez ha comentat que aquest pressupost s’ha treballat especialment des del punt de vista polític. “En aquest sentit, hem volgut presentar una proposta que sigui el més consensuada i acordada possible. Per això confio que tingui un ampli suport al Ple municipal d’aquest dijous. Tots [els grups polítics] hem posat la millora de la ciutat per davant d’altres tipus d’interessos i puc dir que estarem aprovant el pressupost probablement amb més càrrega social dels darrers mandats”.

Les persones, com ha recordat Ana María Martínez, són a l’epicentre d’aquesta proposta. Així, s’incrementa en un 16% la partida destinada als serveis a les persones. Es destina una part del pressupost al rescat social i s’augmenta la despesa en més de mig milió d’euros en acció social i més de 170.000 euros en gent gran i dependència. Martínez també ha avançat la voluntat de crear un sistema de beques per a l’alumnat que vulgui anar a la universitat i no tingui els recursos econòmics necessaris per a fer-ho, amb l’objectiu d’“evitar la pèrdua de talent per una qüestió econòmica”.

L’alcaldessa també s’ha referit a una altra de les partides socials del pressupost, el procés de millora de la Font del Ferro. “Fa només uns dies commemoràvem per primer cop a Rubí el Dia de les persones amb diversitat funcional i anunciàvem a la ciutadania la nostra intenció, com a Ajuntament, de fer de Rubí una ciutat més sensible a aquesta diversitat. I per nosaltres la Font del Ferro és un pilar bàsic en aquesta voluntat”. El seu procés de millora significarà un increment net de 150.000 euros, que es destinaran a ampliar les línies de producció de l’empresa municipal i a millorar la comunicació i la imatge en general de l’equipament. També hi ha previstos 250.000 euros d’inversió per a la millora de les infraestructures.

Ana María Martínez també ha refermat el compromís de l’equip de govern de demanar a la Generalitat ─a qui correspon─ o bé fer l’esforç a nivell municipal per dur a terme la millora i dignificació del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol.

D'altra banda, “pensar en les persones i col·locar-les al centre de l’acció política no és només parlar d’assistència i d’ajuda als que més ho necessiten. També és garantir l’accés a l’esport o a la cultura”, ha afirmat l’alcaldessa. Per això s’han creat les beques “Esport per a tothom”, dotades amb 120.000 euros, que pretenen universalitzar l’accés a l’esport de la ciutadania. “També pensem que Rubí ha de ser una ciutat dinàmica, que aposti per la cultura com a marca de ciutat”. En aquest sentit, s’apostarà per la projecció de cinema al teatre municipal La Sala, una fira de teatre al carrer o festivals de música i d’art a l’aire lliure.

Aquest pressupost també incideix en la millora i la qualitat de l’espai públic. “Entenem que l’espai públic és el punt de trobada de la ciutadania, un espai que fomenta la cohesió social. I perquè això succeeixi, necessitem que sigui un espai de qualitat i disposar d’una ciutat endreçada”. En aquesta línia s’augmenta en 260.000 euros la partida destinada al pla de xoc de neteja viària i a la nova licitació del servei de neteja de la ciutat i s’incrementa en 225.000 euros el manteniment de parcs i jardins de la ciutat. “Aquest pressupost, alhora, ens permetrà tenir una ciutat més inclusiva”. Per exemple, s’adaptaran els parcs infantils per tal de millorar la seva accessibilitat, adequant-los per als infants amb mobilitat reduïda, partida a la qual es destinen 170.000 euros.

La primera edil també ha destacat la dotació de més agents pel cos de la Policia Local ─pròximament se n’incorporaran 8, mentre que es duran a terme les gestions pertinents amb el Ministeri d’Interior per convocar 8 places més el més aviat possible─, així com l’aposta pels plans d’ocupació.

La proposta de pressupost de l’equip de govern també dota econòmicament més d’una vintena de plans estratègics de ciutat, com ara l’anella verda, el condicionament del parc de Ca n’Oriol, la reforma integral dels barris del 25 de Setembre, Ca n’Oriol i Les Torres, el Pla director de polígons, la rehabilitació del Casino Espanyol o l’ampliació de l’illa de vianants.

És un pressupost amb un caràcter social molt fort i que també fa una aposta perquè Rubí sigui una ciutat competitiva des de la vessant econòmica” ha conclòs l’alcaldessa. “Aquesta proposta de pressupost serà l’eina que necessitem per fer possible que Rubí sigui una ciutat més completa, justa i atractiva. I tot això sense incrementar la pressió fiscal i millorant el sistema de bonificacions”.