Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’empresa rubinenca Campos Estela presenta el Pesa i Pensa a una jornada de mobilització de la Setmana Europea de Prevenció de Residus a París El projecte ha estat escollit com a exemple de bones pràctiques en l’àmbit del malbaratament alimentari https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’empresa rubinenca Campos Estela presenta el Pesa i Pensa a una jornada de mobilització de la Setmana Europea de Prevenció de Residus a París

El projecte ha estat escollit com a exemple de bones pràctiques en l’àmbit del malbaratament alimentari

‘Pesa i Pensa’ pretén sensibilitzar els alumnes sobre la petjada ecològica que comporta el malbaratament d’aliments (foto: Campos Estela).
‘Pesa i Pensa’ pretén sensibilitzar els alumnes sobre la petjada ecològica que comporta el malbaratament d’aliments (foto: Campos Estela)

L’acció Pesa i Pensa, impulsada per l’empresa rubinenca especialitzada en servei d’àpats als menjadors escolars Campos Estela, ha estat una de les experiències seleccionades pels organitzadors de la Semaine Européenne de la Réduction des Déchets (SERD) a la regió d’Ile de France com a cas de bones pràctiques. Aquesta iniciativa, que s’ha dut a terme, entre d’altres, a les escoles Torre de la Llebre, 25 de Setembre i Mossèn Cinto Verdaguer de Rubí, pretén reduir la generació de residus orgànics a l’escola i sensibilitzar sobre la petjada ecològica que comporta el malbaratament d’aliments.

La jornada, que va tenir lloc la setmana passada a París, es va adreçar als organitzadors potencials de projectes de cara a la pròxima organització de la SERD, que tindrà lloc entre els  pròxims 21 i 29 de novembre. Entre els assistents hi havia representants d’escoles, associacions, empreses, centres de salut, administracions i entitats socials.

El gerent de Campos Estela i impulsor d’aquest projecte contra el malbaratament d’aliments, Martí García, va ser l’encarregat d’explicar l’experiència desenvolupada pels nens i nenes, amb la supervisió dels equips de monitoratge i cuina. La posada en marxa del projecte va comportar una reducció en la generació de residus als menjadors escolars participants d’un 50% i d’un 35% en el cas del malbaratament alimentari.

Nova aplicació per recollir dades del Pesa i Pensa
Al llarg del passat curs 2014-15, el Pesa i Pensa es va desenvolupar als menjadors escolars de municipis del Vallès Occidental (Rubí, Castellar), Anoia (Piera), Alt Penedès (Sant Llorenç d’Hortons, Santa Margarida i els Monjos), Baix Llobregat (Martorell, Sant Esteve de Sesrovires, Sant Vicenç dels Horts) i Barcelonès (Barcelona ciutat), comptant amb la participació de 2.200 nens i nenes.

Durant aquest curs 2015-16, el projecte continuarà a les 12 escoles que ja el van desenvolupar i s’introduirà de forma progressiva en altres menjadors escolars gestionats per Campos Estela. La recollida de les dades es podrà realitzar de forma sistemàtica i diària a través de l’aplicació http://app.pesaipensa.org.

Mètode Pesa i Pensa
L’acció Pesa i Pensa es concreta en una sèrie de passos. En primer lloc, els infants separen els residus orgànics que no es poden menjar, com la pela del plàtan o els ossos de pollastre, dels que sí es podrien haver menjat, com un tros de tomàquet o un iogurt sense escurar.

A continuació, pesen de forma sistemàtica i exacta els residus generats en relació als àpats servits i ho fan sota la supervisió d’un monitor del menjador. Registren els resultats en unes gràfiques i, alhora, prenen consciència que deixar perdre el menjar també vol dir desaprofitar els recursos naturals, humans i tècnics necessaris per produir-lo, transportar-lo o cuinar-lo.

Els alumnes, l’equip de cuina i educadors reflexionen sobre el residu generat, investiguen l’origen del que han menjat i, amb totes les dades recollides al llarg d’uns dies, proposen accions concretes per combatre el malbaratament d’aliments. Des que els nens i nenes participen al Pesa i Pensa s’impliquen més en la seva alimentació i transmeten allò que aprenen a les seves famílies.