Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’antiga bibliotecària de Rubí Antònia Montmany serà la pregonera de la Festa Major 2015 El pregó inaugural de la festa tindrà lloc el 26 de juny a les 20.30 h a la plaça Pere Aguilera https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/l2019antiga-bibliotecaria-de-rubi-antonia-montmany-sera-la-pregonera-de-la-festa-major-2015/@@images/image/preview

L’antiga bibliotecària de Rubí Antònia Montmany serà la pregonera de la Festa Major 2015

El pregó inaugural de la festa tindrà lloc el 26 de juny a les 20.30 h a la plaça Pere Aguilera

El pregó donarà el tret de sortida a la Festa Major (foto: Localpres).
El pregó donarà el tret de sortida a la Festa Major (foto: Localpres)

Antònia Montmany, bibliotecària de Rubí entre el 1953 i el 1965, serà l’encarregada d’oferir el pregó inaugural de la Festa Major 2015 el proper 26 de juny. Coincidint amb la commemoració de l’Any de les Biblioteques, Montmany, de 84 anys, es convertirà en la primera dona pregonera de Rubí.

Amb poc més de 20 anys, Antònia Montmany va esdevenir la directora de la primera biblioteca pública del municipi, situada en un local proper a la plaça del Doctor Guardiet. Malgrat les limitacions que imposava el règim franquista, aquella va ser una època de gran activitat a les biblioteques populars de Catalunya i la de Rubí no en va ser una excepció. L’equipament, amb una capacitat per a una cinquantena de lectors de totes les edats, es va convertir en un punt de trobada per a molts rubinencs que compartien inquietuds culturals, especialment durant els anys 60.

Bon exemple d’aquesta efervescència intel·lectual va ser la celebració, el 1963, dels primers deu anys de la Biblioteca Popular de Rubí. Aprofitant la coincidència d’un grup de poetes molt diversos però de gran qualitat, Montmany va impulsar l’organització d’una festa de la poesia i d’una antologia que, anys més tard, inspirarien el naixement de l’associació ARCA.

La bibliotecària també va ser integrant del Grup 64, creat per diversos rubinencs i rubinenques que volien fer cultura lliure i que ràpidament va ser represaliat pel franquisme. Arran d’un espectacle teatral programat al Casal Parroquial, alguns dels membres d’aquest col·lectiu, com la mateixa Antònia Montmany, van ser cridats a declarar a la comissaria de Via Laietana, on van ser amenaçats de perdre la seva feina si continuaven amb el seu projecte cultural.

Després de la seva etapa al capdavant de la biblioteca de Rubí i com a conseqüència del seu casament i posterior maternitat, Montmany va marxar a Barcelona a treballar a la biblioteca de l’Escola Industrial durant cinc anys. Després d’una curta temporada a la Biblioteca Universitària, va entrar a la secció de gravats de la Biblioteca Nacional de Catalunya, on va treballar-hi durant prop de 20 anys fins a la seva jubilació.

Amb l’elecció de Montmany, l’Ajuntament segueix apostant perquè el pregó inaugural de la Festa Major vagi a càrrec de rubinencs. Aquest honor ha recaigut anteriorment en Jordi Margarit (2009), Albert Sans (2010), Mikel Iglesias (2011), Xavier Serrat (2012), Enric Majó (2013) i Ignasi Marroyo (2014).

L’acte tindrà lloc a les 20.30 h a la plaça Pere Aguilera i anirà precedit del tradicional Seguici de Festa Major, que enguany commemorarà el 25è aniversari dels Diables de la Riera i retrà homenatge a Pau Sànchez, qui va ser membre d’aquesta entitat i del Centre Excursionista de Rubí, entre d’altres. El recorregut, organitzat amb la col·laboració de la Taula de Cultura Popular i Tradicional, la Societat Sant Antoni Abat, Òmnium Rubí i el Centre Excursionista de Rubí, s’iniciarà a les 18.30 h a la plaça del Celler Cooperatiu i es desenvoluparà per diversos carrers del centre de la ciutat fins arribar a la plaça de l’Ajuntament.