Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa presenta el projecte de reforma del parc de Ca n’Oriol com un gran espai lúdic al servei dels rubinencs Ana María Martínez ha repassat la gestió del seu govern durant aquest mandat i ha avançat alguns dels temes que veuran la llum properament https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa presenta el projecte de reforma del parc de Ca n’Oriol com un gran espai lúdic al servei dels rubinencs

Ana María Martínez ha repassat la gestió del seu govern durant aquest mandat i ha avançat alguns dels temes que veuran la llum properament

L’alcaldessa, mostrant els detalls del projecte de reforma del parc de Ca n’Oriol (foto: Localpres).
L’alcaldessa, mostrant els detalls del projecte de reforma del parc de Ca n’Oriol (foto: Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha fet repàs aquest dilluns de la gestió del seu govern des de l’inici del mandat i ha desgranat els projectes de futur que es faran realitat en els propers mesos. La màxima representant municipal ha parlat de l’illa de vianants, de diversitat funcional i de la millora de la neteja de la ciutat i ha desvetllat detalls de l’adequació del parc de Ca n’Oriol, dels pressupostos participatius i de les futures accions en matèria d’habitatge, entre d’altres.

Des de l’inici del mandat treballem per convertir Rubí en una veritable ciutat dels infants”, ha dit l’alcaldessa, que també ha recordat que a l’octubre de 2016 Unicef va atorgar al municipi el reconeixement de Ciutat amiga de la Infància pel seu compromís amb els drets dels nens i les nenes. Per aquesta raó, molts dels projectes que s’estan executant o que es posaran en marxa properament tenen als infants al seu epicentre o bé s’ha comptat amb la seva opinió a l’hora de dissenyar-los.

Millora del parc de Ca n’Oriol
Un dels grans projectes de ciutat és l’adequació del parc de Ca n’Oriol, que transformarà aquest espai en un parc urbà de 3,8 hectàrees. “Estem segurs que es convertirà en un espai de referència a nivell de comarca i segurament a nivell de país”. La remodelació del parc de Ca n’Oriol “és un projecte molt ambiciós, que suposarà una millora integral del parc”. El projecte contempla zones de joc per a nens petits i d’altres per a grans, espai de bar amb pèrgola, zona esportiva, zona de passeig, la millora de la zona d’esbarjo de gossos, zona de pícnic i un espai amb jocs d’aigua.

La intervenció millorarà la connexió del parc amb el teixit urbà, ja que representarà una artèria que unirà Ca n’Oriol, el sector Z i el Vint-i-cinc de Setembre i, a més, s’ha elaborat sota criteris de sostenibilitat: el consum d’aigua serà mínim i tots els materials que s’utilitzaran seran reciclats. Els arbres són d’espècies autòctones i es col·locaran plaques fotovoltaiques damunt la pèrgola per tal que l’enllumenat de tot l’espai sigui autosuficient. També s’aprofitarà per arranjar els camins que envolten aquesta zona, la qual convertirà el parc de ca n’Oriol en un espai per al passeig.

El projecte es portarà a aprovació a la Junta de Govern Local aquest mes de març i les obres previsiblement s’iniciaran a finals d’any. Totes aquestes actuacions es preveu que finalitzin el segon semestre de 2019, excepte la zona d’aigües, que podria estar enllestida l’estiu de l’any vinent. L’alcaldessa també ha anunciat que ara es començarà a treballar en la segona fase de la remodelació d’aquest espai emblemàtic de la ciutat.

Mobilitat sostenible
Ana María Martínez també ha parlat de la gratuïtat del transport públic urbà, mesura que va fer pública fa una setmana. Segons l’alcaldessa, és “l’aposta més valenta que hem fet per fomentar la mobilitat sostenible”. Es tracta d’una decisió que “permetrà reduir el trànsit rodat i disminuir la necessitat de trobar aparcament, i que enllaça amb el nostre model de ciutat, la ciutat dels infants”. Martínez també ha explicat que es tracta d’un tema de “justícia social”, ja que beneficiarà especialment els col·lectius de gent gran i d’estudiants.

A banda de la gratuïtat de l’autobús urbà, a la licitació del nou contracte també s’incorporaran diverses millores: es proposarà la introducció de vehicles híbrids en cada renovació dels actuals o en ampliacions de la flota i la millora de les freqüències d’algunes de les actuals línies ─l’ampliació d’un vehicle a les línies L1, L3 i L5, les més carregades en dies laborables; l’ampliació a la L6 als polígons industrials, que passarà a tenir horari continu i freqüència de pas de 30 minuts; i l’ampliació d’un vehicle a les línies L2 i L4 en dies laborables─.

En l’àmbit de la mobilitat sostenible, l’alcaldessa també s’ha referit a les obres d’adequació de l’illa de vianants i a l’aparcament. En el primer cas, ha demanat disculpes als veïns i veïnes per les molèsties que els causen aquests treballs però, a la vegada, els ha demanat que “valorin els beneficis que comportaran”. En el cas de l’aparcament, ha posat en valor que Rubí és la ciutat de l’entorn amb més places d’estacionament lliure i ha explicat que les obres de l’aparcament del carrer Mallorca, que permetran dotar aquest espai amb 54 noves places, segueixen a bon ritme. “Amb aquesta actuació donem resposta a una llarga reivindicació dels veïns i comerciants de Ca n’Oriol”.

Participació de la ciutadania
Precisament l’escolta activa de les necessitats de la ciutadania és l’eix vertebrador del projecte Alcaldia als barris, que després de Setmana Santa inicia la 3a edició. Es tracta d’una iniciativa que es basa “en escoltar els veïns i veïnes, conèixer quins són els problemes dels barris i executar solucions”. En les dues primeres edicions s’han dedicat 293 hores de feina, hi han participat més d’un miler de ciutadans i s’han rebut 1.385 demandes, moltes de les quals ja s’han realitzat.

Un dels temes que es tractaran en aquesta nova ronda serà el pressupost participatiu, que permetrà a la ciutadania de Rubí decidir a què es destina una part de les inversions de la ciutat. Enguany s’han habilitat 200.000 euros per aquest projecte, dels quals 150.000 s’obriran a la participació de la ciutadania per a aquells projectes que es puguin implantar als diferents barris de la ciutat i els 50.000 perquè els nens i nenes de la ciutat, en el marc del Consell dels Infants, decideixin què fer amb aquests diners. És un projecte que cal “fer amb seny. Hem de veure com funciona, com es treballa, com fer possible que la participació sigui efectiva. I en propers pressupostos poder ampliar aquestes xifres”.

OME i Pla Local de Joventut
L’alcaldessa també ha anunciat que properament s’obrirà l’OME, l’Oficina Municipal d’Escolarització. Es tracta d’un servei que s’ubicarà al mateix edifici que l’actual Oficina d’Atenció a la Ciutadania i que permetrà centralitzar tot el procés d’escolarització en un sol punt, possibilitant gestionar l’oferta de places escolars dels centres sostinguts amb fons públics de la ciutat. “La intenció és que s’atenguin sol·licituds durant tot el curs i no només en època de preincripcions”. L’Ajuntament ja té avançats els tràmits per obrir aquesta nova oficina, ja ha estat aprovada la seva implantació, però el conveni amb la Generalitat encara no està signat. “A banda, amb l’OME procurarem que la ciutat tingui una distribució equilibrada de l’alumnat amb necessitats educatives específiques, que en permeti la seva integració”.

Pel que fa als joves, Martínez ha donat a conèixer que el Pla Local de Joventut es portarà a aprovació al proper Ple municipal. El document, amb vigència de quatre anys (2018-2021), actualitza el que hi havia fins ara i ha estat fruit d’un procés participatiu en què han pres part els i les joves de Rubí. “Es tracta d’una eina de treball que ens ha de permetre fer polítiques integrals de joventut des de la proximitat del municipi”. L’alcaldessa també ha parlat de la importància de dur a terme un treball transversal: “Des d’aquest equip de govern pensem que les polítiques juvenils no només han de sortir del servei de Joventut. I realment els darrers tres anys hem aconseguit que els diferents departaments municipals s’apropin als i les joves”. No obstant, s’ha fet créixer l’equip de tècnics del servei de Joventut, incrementant així l’oferta que dona a la població més jove. També s’han posat en marxa iniciatives com la Taula de cultura i oci juvenil i, arran d’això, s’ha fet una aposta per noves activitats adreçades als joves.

Habitatge
L’habitatge és un altre dels temes que l’equip de govern ha treballat intensament. “Amb aquesta situació conjuntural de crisi que hem viscut és fàcil dir que l’Ajuntament no ha fet res en matèria d’habitatge. Però a Rubí no hem deixat ningú al carrer”. A banda de treballar per fer front a totes les emergències relacionades amb habitatge, estem negociant un conveni amb CAIXABANC per tal que l’entitat financera cedeixi 10 habitatges perquè es destinin a lloguer social. D’altra banda, el consistori es planteja adquirir 5 habitatges més exercint el dret a tanteig i retracte ─és la primera vegada en la historia d’aquest Ajuntament que s’opta per aquesta opció─. I també treballa per aconseguir la cessió de 10 habitatges de propietaris privats per a ser llogats en règim de lloguer social.

Les partides del pressupost vinculades al servei d’Habitatge (1,5 milions d’euros) no són les úniques que reverteixen en aquesta matèria. Durant l’any 2017, els Serveis Socials van destinar un total de 177.411 euros a ajuts a famílies relacionats amb l’habitatge: ajuts al lloguer, reallotjaments temporals, despeses de subministraments, reparacions d’urgència, fiances, etc. A aquest import s’ha d’afegir la quantitat de 126.108 euros que els Serveis Socials han aportat en concepte d’ajuts al lloguer del pisos municipals.

El consistori vol tirar endavant aquestes i altres iniciatives amb la complicitat de la PAH. “Creiem que cal enfortir la interlocució amb aquest col·lectiu i que plegats hem aconseguit, i aconseguirem, grans objectius en matèria d’habitatge”.

Altres temes
En el marc de la trobada amb els mitjans de comunicació per fer balanç del mandat, l’alcaldessa s’ha referit al Pla d’inversions, que inclou projectes estratègics per a la transformació de la ciutat ─com la millora del parc de Ca n’Oriol o l’ampliació de l’illa de vianants─ i d’altres que són “projectes de microcirurgia, però igualment necessaris per aconseguir millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes”. Un dels projectes que ha destacat l’alcaldessa és la primera fase de la reforma del Casino, una actuació llargament reivindicada. “Necessitem dignificar aquest espai, una de les joies de la ciutat”, ha assegurat Martínez.

La màxima responsable municipal també s’ha referit a una altra demanda històrica de la ciutadania que s’ha pogut resoldre: la neteja de la ciutat. Ana María Martínez ha recordat que una de les primeres accions que va impulsar quan va assumir l’alcaldia va ser un pla de xoc de neteja, que ha estat seguit de dues actuacions similars més. Aquestes accions han tingut tres àmbits d’actuació: el casc urbà, les urbanitzacions i els polígons industrials. “D’aquesta manera hem realitzat una neteja integral de tota la ciutat”. Segons l’alcaldessa, “creiem que els rubinencs i rubinenques es mereixen una ciutat neta i agradable [...] però alhora els hem de demanar la seva col·laboració en el manteniment de la neteja de la ciutat”. A banda dels plans de xoc, també s’ha reforçat el servei per tal de dotar-lo d’una maquinària que permeti ser més eficients. A més, el nou plec de clàusules del contracte de recollida de residus i de neteja viària representa una millora substancial respecte l’anterior. Concretament, es busca millorar el model de recollida selectiva de la ciutat i guanyar eficàcia i eficiència en la qualitat del servei ofert; i fer un salt qualitatiu pel que fa a la neteja viària, intensificant les zones de neteja, incorporant tres equips de neteja d’aigua a pressió, augmentant la neteja als polígons industrials, incorporant un equip específic de retirada de xiclets, col·locant renovant les papereres i una millora de la neteja a les zones tancades d’esbarjo de gossos.

La reestructuració del Mercat Municipal per a incloure un nou operador és un altre dels temes que s’han desencallat en aquest mandat. El govern considera aquest equipament “un motor econòmic fonamental de la ciutat i un eix vertebrador de l’activitat comercial” i vol que es converteixi en “el primer mercat sostenible de l’Estat espanyol, sent un model a seguir en matèria d’eficàcia i eficiència energètica”.

L’alcaldessa també ha fet valer les noves polítiques culturals, que passen sobretot per treballar frec a frec amb les entitats de la ciutat. I ha destacat que en d’altres representacions culturals s’ha fet un salt de qualitat. En aquest sentit, ha recordat que el proper 5 de maig aterra a Rubí una nova edició del festival LOS40 Primavera Pop, esdeveniment que exporta el nom de la ciutat arreu de l’estat. També ha posat en valor el fet que l’any passat Rubí va assumir la celebració dels Premis Nacionals de Cultura, que va tenir lloc al Teatre Municipal La Sala. “La nostra ciutat va ser escollida per acollir aquest esdeveniment, una elecció que ens va omplir d’orgull i alhora demostra el pes que està adquirint la nostra ciutat, també dins el panorama cultural català”.

Una de les prioritats que s’ha marcat el govern municipal des de l’inici del mandat és l’atenció a la diversitat funcional. Per aquest motiu es va impulsar un Pla d’atenció a les persones amb diversitat funcional i un Pla estratègic de la Font del Ferro que ha permès, entre d’altres, incrementar el nombre de contractacions al Centre Especial de Treball i fer algunes millores a les instal·lacions. També s’ha impulsat una Taula d’atenció a la diversitat funcional; s’han instal·lat gronxadors adaptats per a persones amb diversitat funcional en una desena d’espais de joc infantils; s’han habilitat espais reservats per a persones amb diversitat funcional en actes com la Festa Major o l’arribada dels Reis, i a poc a poc s’estan introduint intèrprets de llenguatge de signes a diferents esdeveniments; s’ha consolidat la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional (3 de desembre) i s’ha posat en marxa, el 2017, una Oficina d’atenció a la diversitat funcional, entre d’altres. A més, s’ha donat suport a l’ampliació del CEE de Ca n’Oriol i a la realització d’un casal d’estiu en aquest mateix centre.

Tot i mantenir els mateixos estàndards de qualitat, aquest 2018 els rubinencs i rubinenques paguen un 2% menys d’Impost de Béns Immobles (IBI) ─Rubí se situa al mateix nivell d’IBI que Terrassa i molt per sota d’altres ciutats, com ara Granollers o Sant Cugat del Vallès─ i es congelen la resta de taxes. Paral·lelament, es mantenen les bonificacions existents.

Demandes a la Generalitat
Hi ha un paquet de mesures i d’iniciatives que ens hagués agradat tirar endavant aquest mandat però que ha estat impossible fer-les realitat perquè depenien d’altres administracions”, ha comentat l’alcaldessa.

Un exemple és la segona estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a La Llana. “Som la ciutat de la línia del Vallès que més passatgers aporta, l’estació del centre de Rubí està col·lapsada i per a nosaltres seria fonamental per apropar el servei a les urbanitzacions i per donar resposta a molts treballadors i treballadores que venen diàriament als nostres polígons industrials”.

Un altre cas són els nous jutjats de Rubí, que estan col·lapsats i no disposen de l’espai adequat per desenvolupar les seves funcions. L’Ajuntament ha ofert a la Generalitat un espai on construir aquest equipament, però la falta de govern dels darrers mesos no ha permès acabar les negociacions, “que anaven per bon camí”.

I per últim, Martínez també s’ha referit a l’hospital comarcal. “Nosaltres seguim apostant per construir un hospital de referència a Rubí, un equipament nou”. L’Ajuntament ha buscat empreses que estarien disposades a participar-hi, reduint així els costos de la seva posada en funcionament. “Estem a l’espera que el nou govern de la Generalitat, fruit de les darreres eleccions, es creï i prengui un decisió al respecte”.