Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa presenta el procés d’elaboració del Pla local de Salut al consell de l’àmbit En una trobada virtual celebrada aquest dilluns, les entitats presents al Consell Municipal de Salut han pogut conèixer el treball que ja s’ha iniciat per renovar aquest pla https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa presenta el procés d’elaboració del Pla local de Salut al consell de l’àmbit

En una trobada virtual celebrada aquest dilluns, les entitats presents al Consell Municipal de Salut han pogut conèixer el treball que ja s’ha iniciat per renovar aquest pla

El Pla local de salut vol promoure els hàbits saludables entre la ciutadania (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig).
El Pla local de salut vol promoure els hàbits saludables entre la ciutadania (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig)

El Consell Municipal de Salut de Rubí, format per grups polítics, entitats, serveis i organismes que treballen en l’àmbit sanitari, s’ha reunit aquest dilluns de manera telemàtica amb l’objetiu de posar en comú el procés de renovació del Pla local de salut, que ha emprès l’Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona. La trobada ha estat presidida per l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, i ha comptat també amb la presència de la regidora de Salut Pública, Marta Oliva Martín, i de la cap de la Secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Sònia Chavero Bellido.

En el marc de la sessió, l’alcaldessa ha destacat la importància d’actualitzar el Pla local de salut corresponent al període 2011-2014, “un dels primers a Catalunya, que va permetre implementar diferents actuacions municipals de salut basades en la prevenció, la protecció i la promoció de la salut de la ciutadania. [...] El segon Pla Local de Salut volem sigui una eina per construir un model de ciutat el més saludable possible.”

L’empresa D-CAS, encarregada de donar suport tècnic en l’elaboració del nou Pla local de salut, ha detallat als representants del consell el procés que seguirà aquest document des d’ara i fins a l’estiu de 2021, quan està previst que es pugui portar a aprovació. En aquests moments, es treballa ja en la recopilació i anàlisi d’informació per tal d’establir un perfil de salut local. Aquesta diagnosi tindrà en compte indicadors extrets de memòries i estudis municipals i supramunicipals; un mapeig dels recursos, programes i accions de promoció de la salut que són vigents al municipi; la consulta a agents, entitats i persones expertes de la ciutat vinculades a la salut; i una enquesta ciutadana que es farà properament sobre hàbits de salut, percepcions i propostes per a un municipi més saludable.

Un cop reunida tota aquesta informació, es consensuaran els objectius del pla i s'iniciarà la definició conjunta de les accions per assolir-los.

Finalment, es treballarà en la comunicació, posada en marxa i avaluació continuada del Pla local de salut, que haurà de sotmetre's a l'aprovació del Ple municipal.

Tal com s’ha exposat a la trobada d’aquest dilluns, la nova planificació persegueix promoure entre la ciutadania estils de vida saludables i capacitats per cuidar la seva salut; fer de la ciutat un lloc saludable per viure; reforçar el treball en xarxa interdepartamental i la cooperació comunitària en salut; reduir les desigualtats socials en la salut de les persones, garantint unes bones condicions de vida per a tothom i la igualtat d’oportunitats; així com compensar els efectes de la Covid-19 i consolidar els recursos que en un futur poden ajudar a afrontar altres emergències sanitàries.

L’alcaldessa ha conclòs: “No volem una planificació rígida, ja que el context pot obligar-nos a replantejar necessitats i objectius i, per tant, haurem de ser flexibles en l’aplicació de les accions. Al mateix temps, però, busquem que hi hagi un compromís ferm que doni sentit a les decisions que prenem en matèria de salut”.