Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa inaugura la jornada "La ciutat per viure", que reflexiona sobre l’urbanisme amb ulls de gènere La jornada "La ciutat per viure. Repensant els espais de la vida quotidiana" s’emmarca en el Congrés Arquitectura 2016 i està organitzada per la regidoria de Polítiques d’Igualtat i el Col·legi d’Arquitectura de Catalunya (COAC) https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa inaugura la jornada "La ciutat per viure", que reflexiona sobre l’urbanisme amb ulls de gènere

La jornada "La ciutat per viure. Repensant els espais de la vida quotidiana" s’emmarca en el Congrés Arquitectura 2016 i està organitzada per la regidoria de Polítiques d’Igualtat i el Col·legi d’Arquitectura de Catalunya (COAC)

L’alcaldessa i el degà del Col·legi d’Arquitectes durant la inauguració de la jornada (foto: Localpres).
L’alcaldessa i el degà del Col·legi d’Arquitectes durant la inauguració de la jornada (foto: Localpres)

Una seixantena de persones professionals de l’arquitectura reflexionen aquest dijous sobre com introduir en el disseny i la planificació urbanística conceptes com ara la perspectiva de gènere i la igualtat per aconseguir municipis inclusius, accessibles i amables. La jornada organitzada per la regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí juntament amb el COAC s’ha inaugurat aquest matí amb els parlaments de l’alcaldessa, Ana María Martínez, i el degà del COAC, Lluís Comerón.

Agraïm que aquest Congrés es faci a la nostra ciutat ─ha dit l’alcaldessa─. Aquest govern treballa des de fa un any la perspectiva de l’urbanisme des de la visió de gènere, des de la visió igualitària, des de la necessitat i el desig de tenir una ciutat millor, i això passa per reconstruir una ciutat més amable des de tot el seu engranatge i també, des de la perspectiva de gènere i igualitària”.

En el seu discurs inaugural, la màxima edil ha parlat de la planificació urbanística de les dècades dels 50 i 60, quan la prioritat per donar una resposta ràpida a les necessitats d'habitatge de l’època va deixar ciutats amb certes incoherències urbanístiques. “Ara, que tenim molt més present el concepte de gènere i els governs municipals ens hem sensibilitzat amb la millora del nostre entorn, cal “reconstruir” les ciutats. Cal que reflexionem, com fareu avui aquí, per trobar maneres de donar respostes a una societat que ens exigeix plantejar projectes de futur a partir de la igualtat. Al cap i a la fi es tracta de respondre a una necessitat ciutadana. I en aquesta voluntat ens trobareu com a aliats”, ha conclòs Martínez.

El degà del Col·legi d’Arquitectes ha coincidit en el fet que cal redefinir els objectius de l’arquitectura. “El nucli dur dels nostres objectius és garantir la qualitat de vida, però el concepte de qualitat de vida ha canviat. Ara allò que més ens importa és l’espai públic, la igualtat, la capacitat que tots puguem accedir de manera igualitària als serveis... D’aquí l’objectiu d’aquest Congrés: construir una visió col·lectiva dels nous reptes de l’arquitectura a través del debat i la reflexió”, diu Comerón.

Durant el matí, la sociòloga urbana i integrant del Col·lectiu Punt 6 Blanca Gutiérrez ha parlat de L’urbanisme amb perspectiva de gènere; la geògrafa i professora de la Universitat de Girona Isabel Salamaña ha ofert la ponència Una ciutat amable per a ‘nos-altres’ i l’arquitecta i professora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona Zaida Muxí ha tancat el torn de xerrades amb la ponència Cuidar la ciutat.

A partir del migdia es desenvolupa la part pràctica de la jornada amb tres tallers dinamitzats pel Col·lectiu Punt 6, una cooperativa formada per arquitectes, urbanistes i sociòlogues que treballen per incloure la perspectiva de gènere en el disseny dels espais. Els tallers serviran per posar en pràctica i detectar els conceptes exposats durant la primera part.

La jornada es clourà a les 16 h amb les intervencions de la sociòloga i urbanista del Col·lectiu Punt 6 Sara Ortiz i de la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Serveis Territorials i Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Rubí, Maria Mas.