Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa fa una crida a professionals i entitats perquè s’impliquin en el desplegament del Pla local d’infància El Museu Municipal Castell ha acollit aquest dijous la presentació d’aquest document, que va ser aprovat per unanimitat al Ple del mes de juny https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa fa una crida a professionals i entitats perquè s’impliquin en el desplegament del Pla local d’infància

El Museu Municipal Castell ha acollit aquest dijous la presentació d’aquest document, que va ser aprovat per unanimitat al Ple del mes de juny

L’alcaldessa, davant els professionals que treballan amb infància i adolescència (foto: Lali Puig).
L’alcaldessa, davant els professionals que treballan amb infància i adolescència (foto: Lali Puig)

Els professionals i entitats que van participar al procés d’elaboració del Pla local d’infància i adolescència 2018-2021 han estat convocats aquest dijous a una jornada de presentació del document. En el marc d’aquesta sessió, l’alcaldessa, Ana María Martínez, els ha agraït les seves aportacions i els ha demanat que mantinguin aquesta implicació durant la fase d’implementació del pla.

Davant d’un auditori ple, la primera edil ha recordat que les polítiques d’atenció a la infància són una prioritat absoluta del govern local: “Els nostres infants, a banda de ser el nostre present i futur, són la referència inequívoca del Rubí que volem: un municipi acollidor, respectuós amb la diversitat i on tothom tingui les mateixes oportunitats”. Un compromís que va ser reconegut per Unicef amb la concessió del segell Ciutat Amiga de la Infància i que té com a objectiu final que Rubí esdevingui “una veritable Ciutat dels Infants”, on la mirada dels nens i nenes sigui determinant en tot allò que es fa. Martínez s’ha mostrat convençuda que el Pla local d’infància i adolescència, aprovat per unanimitat al Ple del mes de juny, serà una eina molt útil en aquest sentit.

De la seva banda, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, ha aprofitat la jornada d’aquest dijous per fer valer la bona feina feta a Rubí en l’àmbit de la infància i per defensar un canvi de paradigma que passa per “una ciutat pensada des dels infants i per als infants, des del treball en xarxa i que tingui la participació com a estratègia imprescindible”. La regidora també ha agraït la col·laboració i el treball transversal de totes les persones que han fet possible el Pla local d’infància i adolescència.

La presentació d’aquest document ha comptat amb l’assistència d’Ester Sara Cabanes, directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, qui ha felicitat Rubí tant pel seu reconeixement com a Ciutat Amiga de la Infància com per l’elaboració d’un pla integral que ha aconseguit implicar tots els agents necessaris. Josep Muñoz, gerent de Serveis de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, també ha destacat el lideratge de Rubí en matèria d’infància: “Sou un municipi pioner en la defensa dels drets dels infants i en aquesta mirada transversal”.

Tant l’alcaldessa com la resta d’autoritats presents a la jornada d’aquest dijous han aprofitat l’ocasió per felicitar l’Escola Teresa Altet per haver estat reconeguda per Unicef com a centre educatiu referent en Educació en Drets d’Infància i Ciutadania Global; una distinció que només ostenten quatre escoles catalanes.

La trobada s’ha tancat amb la conferència Som allò que connectem. Beneficis del treball en xarxa, a càrrec del psicòleg i psicoanalista José Ramón Ubieto.

Un full de ruta per als propers quatre anys
El Pla local d’infància i adolescència 2018-2021 va ser aprovat per unanimitat al Ple del mes de juny. El document inclou una vintena d’accions prioritàries que tenen com a objectiu millorar la situació de la infància i l’adolescència de Rubí, tot aprofitant les fortaleses de la ciutat en aquest àmbit: voluntat política per treballar de manera decidida i transversal l’atenció a la infància i l’adolescència, instruments de participació com la Taula d’Infància i Adolescència o el Consell dels Infants, bons professionals i unitats específiques per a l’atenció de la població infantil i juvenil, i metodologia de treball en xarxa i programes per a l’atenció de la infància en risc, entre d’altres.

A partir d’una diagnosi inicial, el text identifica les millores a implementar durant els propers anys i les ordena en un pla d’acció que consta de cinc grans eixos: promoció d’hàbits i estils de vida saludables, equilibrats i constructius; foment de la igualtat d’accés a l’educació, l’esport, la cultura i el lleure ─on es contempla l’atenció a la diversitat funcional─; treball per un entorn segur en l’àmbit social, educatiu i familiar; potenciació de la participació activa a la comunitat; i reforç o consolidació del treball en xarxa.

El document recull una vintena d’accions específiques que s’emmarquen en un o més d’aquests eixos. Una part són reformulacions de programes i serveis ja existents per adaptar-los a les necessitats actuals, com per exemple: millorar la difusió i fomentar la continuïtat entre el Casalet, l’Espai Creixença i l’Espai Quitxalla; ampliar la xarxa de Camins escolars segurs; organitzar tallers sobre la utilització de xarxes socials a primària i secundària per a mestres, famílies, infants i joves; revisar el protocol d’absentisme escolar; i reforçar la xarxa 0-6. L’altre gran paquet d’accions inclou nous programes i serveis, entre els quals destaquen un programa de reforç de les habilitats per a la criança, que proposa agrupar tots els recursos destinats al treball d’habilitats parentals; la recerca d’estratègies i consells que afavoreixin la implicació de les famílies en la criança i educació dels seus fills i filles; i l’ampliació i bon aprofitament dels recursos de reforç escolar, mitjançant la creació d’una guia que reculli tota la informació sobre aquests recursos.

Imatges relacionades

Marta García, durant la seva intervenció (foto: Lali Puig)
Marta García, durant la seva intervenció (foto: Lali Puig)
Ana María Martínez, amb Ester Sara Cabanes i Josep Muñoz (foto: Lali Puig)
Ana María Martínez, amb Ester Sara Cabanes i Josep Muñoz (foto: Lali Puig)