Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa expressa el condol de l’Ajuntament per la mort de Josep Maria Roset El rubinenc, mort als 88 anys, és tot un referent de la fotografia a Catalunya i un element clau en la documentació històrica de Rubí https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa expressa el condol de l’Ajuntament per la mort de Josep Maria Roset

El rubinenc, mort als 88 anys, és tot un referent de la fotografia a Catalunya i un element clau en la documentació històrica de Rubí

Josep Maria Roset Camps va ser un dels guardonats amb els premis "Gent del barri, gent de Rubí" l’any passat (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig).
Josep Maria Roset Camps va ser un dels guardonats amb els premis "Gent del barri, gent de Rubí" l’any passat (foto: Ajuntament de Rubí – Lali Puig)

El fotògraf rubinenc Josep Maria Roset Camps ha mort aquest dimarts, 1 de setembre, a l’edat de 88 anys. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha expressat el condol de l’Ajuntament per la pèrdua de l’autor, reconegut internacionalment per la seva extensa i valuosa obra fotogràfica i especialment estimat a Rubí pel paper que va jugar com a dinamitzador de la cultura local: “Ens deixa un llegat immesurable; les seves imatges perduraran per sempre [...] És un orgull per a Rubí i una figura rellevant de la fotografia contemporània”, ha manifestat la primera edil.

Nascut el 1932, Roset va començar a fer fotografies de ben jove. Va obrir el seu primer estudi a Rubí l’any 1957, i entre el 1959 i el 1962 va desenvolupar la seva feina com a fotoperiodista a Madrid i França, on va documentar fets històrics com la mort de Gregorio Marañón o el casament del xa de Pèrsia. El 1962, va tornar a Rubí i va obrir un nou estudi, des del qual va deixar constància de la vida social de la població i de la comarca.

Durant més de 50 anys de professió, es va convertir en un testimoni de primera línia de la transició democràtica al Vallès. El seu llegat és molt ampli, amb gairebé 350.000 negatius, i el seu fons documental és especialment valuós per la seva temàtica local. L’Arxiu Municipal conserva actualment una important col·lecció de més de 1.500 fotografies històriques locals recopilades per Roset de diferents autors i procedències, digitalitzades el 1997 en el marc d’un conveni amb l’Ajuntament.

A banda de la seva important tasca com a fotògraf, Roset és un actor indispensable del teixit associatiu cultural rubinenc. El 1967, va participar en la fundació del Grup Fotogràfic El Gra, i el 1973 va ser confundador de la sala d’art Doble Sis, referent de l’avantguarda artística al Vallès. El rubinenc també va ser fotògraf d’El Globus, el CATEX, el Centre Dramàtic del Vallès i l’Institut del Teatre de Terrassa.

Fins a la seva mort, Roset ha seguit estretament vinculat a la vida cultural local, i se l’ha pogut veure a diferents actes relacionats amb la fotografia, com ara les diferents edicions del Festival de Fotografia La Nuu. El 2016, l’Associació Sant Galderic va organitzar a la ciutat una exposició retrospectiva de la seva obra i la publicació del llibre Tal com jo ho he vist, fotografies de Josep Maria Roset. L’any passat, va ser un dels guardonats als premis Gent del barri, gent de Rubí que organitza l’Associació de Veïns de la Zona Mercat.

Els reconeixements, però, també li han arribat de fora de la ciutat. La placa de Sant Joan Bosco (1969), el Premi Especial del Trofeu Egara (1970) o el Premi Negtor (1970) són alguns dels guardons que ha obtingut al llarg de la seva carrera. El 2018, va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la tasca de recerca fotogràfica i a la seva obra, així com pel seu compromís amb l'entorn de Rubí i del Vallès com a promotor i fundador d'entitats culturals.

La vetlla de les despulles de Josep Maria Roset tindrà lloc aquest dimecres de 10 a 20 h al Tanatori de Rubí i la missa funeral se celebrarà dijous a les 10 h a l’església de Sant Pere.