Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa explica els avenços de Rubí en matèria d’eficiència energètica a la Setmana Europea de les Regions i Ciutats L’Ajuntament ha coordinat el taller “L’autoconsum d’energia: reptes i oportunitats per a les ciutats europees”, on s’han donat a conèixer les experiències de diversos municipis https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa explica els avenços de Rubí en matèria d’eficiència energètica a la Setmana Europea de les Regions i Ciutats

L’Ajuntament ha coordinat el taller “L’autoconsum d’energia: reptes i oportunitats per a les ciutats europees”, on s’han donat a conèixer les experiències de diversos municipis

L’alcaldessa, durant la seva presentació.
L’alcaldessa, durant la seva presentació

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha presentat l’experiència de Rubí en el desenvolupament d’accions de millora de l’eficiència energètica en el marc de la 20a Setmana Europea de les Regions i Ciutats, organitzada conjuntament pel Comitè Europeu de les Regions i la Comissió Europea. L’Ajuntament ha estat l’encarregat de coordinar, amb el suport de l’Association of European Border Regions (AEBR), el taller telemàtic Autoconsum d’energia: reptes i oportunitats per a les ciutats europees.

Durant l’activitat, s’han pogut contrastar les estratègies de transició energètica de Rubí, Donegal (Irlanda) i Lappeenranta (Finlàndia). En el cas de la ciutat catalana, l’alcaldessa hi ha destacat la feina feta durant els darrers 12 anys per implementar mesures d’estalvi i eficiència energètica, que ja han permès reduir el consum un 16% en termes absoluts i un 21% menys en termes relatius ─tenint en compte l’increment de la població. Un cop optimitzat els consum, Martínez ha explicat que s’està treballant per generar l’energia necessària a partir de fonts renovables: actualment, l’Ajuntament disposa d’una instal·lació de geotèrmia per a la producció de calor i fred a la Masia de Can Serra, de calderes de biomassa a les escoles i de 50kW d’instal·lacions fotovoltaiques per a l’autoconsum d’edificis municipals i per abastir vehicles elèctrics. L’objectiu és que el 2023 hi hagi 28 instal·lacions d’aquest tipus que produeixin 2 mWh l’any d’energia neta per al funcionament de 80 equipaments municipals, de manera que s’estalviïn anualment 512.000 € i més de 1.400 tones de CO2. Segons ha apuntat, l’actual inflació i l’oportunitat de rebre ajuts provinents dels fons Next Generation EU fan que aquest sigui el moment idoni per avançar en aquest sentit.

A la seva presentació, l’alcaldessa també ha posat l’accent en la necessitat que la tothom s’impliqui en la transició energètica. Amb aquesta voluntat, l’Ajuntament ha impulsat actuacions específiques de foment de l’autoconsum fotovoltaic adreçades la tant a la indústria com a la ciutadania. En el primer cas, s’ha posat en marxa el projecte Autonconsum 0/0, en el marc del qual 16 empreses ja estan contribuint a reduir 1.000 tones de CO2 anuals. Pel que fa a la ciutadania, l’Ajuntament realitza informes gratuïts per a l’optimització del consum energètic a llars i comunitats veïnals, organitza sessions informatives sobre l’autoconsum i ofereix bonificacions fiscals.

Actualment, Rubí és el sisè municipi de Catalunya amb més instal·lacions d’autoconsum solar construïdes i el cinquè amb més potència fotovoltaica.

L’alcaldessa ha insistit que cal actuar ràpid i amb determinació per revertir l’actual situació d’emergència climàtica: “Afortunadament, aquesta és una idea cada cop més compartida. Ciutadania, institucions, empreses... ens estem alineant en un objectiu que no és altre que garantir el nostre propi futur, i ho fem conscients que tothom és essencial i que les grans decisions internacionals no poden ser efectives si no compten amb el suport i l’impuls local”.

Al taller d’aquest dimarts, el municipi finlandès de Lappeenranta ha explicat de quina manera ha aconseguit un ràpid creixement de l’ús de les energies renovables i com està treballant per desterrar els combustibles fòssils dels sistemes de calefacció. De la seva banda, Donegal ha exposat l’aposta irlandesa per un pla específic d’acció climàtica amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 51% el 2030 i totalment el 2050.

El taller Autoconsum d’energia: reptes i oportunitats per a les ciutats europees es pot seguir en diferit a través de la pàgina web de la Setmana Europea de les Regions i Ciutats.

Objectius de Desenvolupament sostenible