Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa dona la benvinguda als infants saharauís que aquest estiu passaran dos mesos a la ciutat Els nens i nenes conviuen amb tres famílies acollidores, en el marc del projecte 'Vacances en pau' que ha recuperat Rubí Solidari https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa dona la benvinguda als infants saharauís que aquest estiu passaran dos mesos a la ciutat

Els nens i nenes conviuen amb tres famílies acollidores, en el marc del projecte 'Vacances en pau' que ha recuperat Rubí Solidari

Infants, famílies acollidores, membres de Rubí Solidari, l’alcaldessa i la regidora s’han fet una foto de família davant l’Ajuntament (foto: Localpres).
Infants, famílies acollidores, membres de Rubí Solidari, l’alcaldessa i la regidora s’han fet una foto de família davant l’Ajuntament (foto: Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, i representants del Consell dels Infants de Rubí han donat la benvinguda a la ciutat als tres nens i nenes saharauís que aquest estiu estan passant les vacances amb famílies acollidores rubinenques en el marc del projecte Vacances en pau. Es tracta d’una iniciativa organitzada per la Delegació del Front Polisario a Catalunya, que enguany ha reprès a la ciutat l’entitat Rubí Solidari, en col·laboració amb l’Associació d’Amics amb el Poble Saharauí.

Els infants són víctimes directes d’un conflicte que va començar l’any 1975  i que l’ONU i la comunitat internacional són incapaços de solucionar. Els nens i nenes són els més afectats per les difícils condicions de vida dels campaments de refugiats. No tenen cobertes necessitats bàsiques com l’alimentació, l’accés a l’aigua potable i l’atenció sanitària. Les famílies solidàries es fan càrrec durant dos mesos d’aquests infants, als quals els ofereixen la possibilitat de sortir de la seva rutina, participar en diferents activitats lúdiques i culturals i, a la vegada, realitzar diverses revisions mèdiques.

Vacances en pau és una iniciativa de la que estem molt orgullosos. Una iniciativa que, gràcies a la feina i el compromís de Rubí Solidari i de les famílies acollidores, s’ha pogut recuperar”, ha comentat l’alcaldessa. Ana María Martínez ha explicat que “moltes vegades hem refermat la nostra voluntat de ser una ciutat d’acollida, però qui dona valor a aquest compromís sou les famílies acollidores”. La primera edil ha recordat que iniciatives com aquesta van molt lligades a la voluntat del govern municipal “de ser no només una ciutat amiga de la infància, que ja ho som, sinó una ciutat dels infants”. I ha assegurat que “ells [els infants saharauís] tenen una experiència important i inoblidable, però per nosaltres també ho és”.

Per la seva banda, Núria Ribera, representant de Rubí Solidari, s’ha referit a l’oblit en què ha caigut el poble saharauí: “Ara estem molt pendents d’altres refugiats, però ens hem oblidat d’aquest poble que fa 40 anys que està fora del seu país, que no viu al Sàhara ─que és el seu territori─, sinó que viu a Algèria. El poble saharuí està fent coses, s’ha organitzat amb l’ajuda que li arriba, però encara viuen sota mínims”. Ribera ha parlat de la importància del projecte i ha desitjat que “tingui continuïtat i es pugui ampliar”.

Joan Carles Salinas, membre d’una de les famílies acollidores, ha comentat que “la solidaritat forma part de l’ésser humà i ens fa sentir bé ser solidaris. I els nostres fills ho han de viure. Han de créixer tenint aquesta sensació de sentir-se bé quan comparteixen”. Salinas ha assegurat que “l’experiència està sent increïble” i ha explicat que la nena, de 12 anys, “és súper agradable, educada i molt receptiva”. El rubinenc ha aprofitat per animar les famílies de Rubí a acollir nens saharauís, “perquè és súper gratificant per tots. I per les persones que tenim nens, és una gran oportunitat pels nostres fills, perquè vegin una altra realitat”.

Amb aquest projecte, Rubí ─agermanada amb la localitat sahrauí de la Daria de Guelta─ reforça els llaços amb el Sàhara Occidental.

Pla Director de Cooperació
Durant la recepció institucional d’aquest dilluns, l’alcaldessa també ha avançat que des de l’Ajuntament s’està enllestint un Pla Director de Cooperació de Rubí. Els objectius que es fixaran en aquest document són actualitzar i reactivar els agermanaments i treballar de manera més estreta amb les entitats que treballen per recuperar el projecte Vacances en pau.

A més, el consistori continuarà donant visibilitat a les accions de sensibilització i conscienciació de la situació que pateix el poble sahrauí.