Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa dona la benvinguda a l’alumnat que participa al programa Erasmus+ de la Unió Europea Estudiants de 6è de Primària del Col·legi Balmes acullen aquesta setmana a casa seva 25 nois i noies de Grècia, Croàcia, Letònia, Irlanda i Itàlia https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa dona la benvinguda a l’alumnat que participa al programa Erasmus+ de la Unió Europea

Estudiants de 6è de Primària del Col·legi Balmes acullen aquesta setmana a casa seva 25 nois i noies de Grècia, Croàcia, Letònia, Irlanda i Itàlia

Els i les alumnes han estat rebuts per l’alcaldessa a l’Ajuntament (foto: Ajuntament - Localpres).
Els i les alumnes han estat rebuts per l’alcaldessa a l’Ajuntament (foto: Ajuntament - Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez, i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, han rebut aquest dilluns a l’Ajuntament els i les alumnes del Col·legi Balmes i d’altres cinc països europeus que participen al programa Erasmus+ de la Unió Europea. Durant aquesta setmana, els nois i noies, que cursen 6è de Primària, realitzaran el projecte Junior business minds selling online eco-traditional games.

Els 25 alumnes d’intercanvi, que proven de Grècia, Croàcia, Letònia, Irlanda i Itàlia ─cinc de cada país─, van arribar aquest diumenge a la ciutat i fins divendres s’allotjaran a casa dels estudiants rubinencs.

Durant la seva estada, tots junts hauran de crear una empresa de venda per internet de jocs tradicionals propis de cadascun dels països participants fets amb material reciclat. I tot plegat, utilitzant l’anglès com a llengua vehicular. Amb el projecte Junior business minds selling online eco-traditional games es pretén fomentar l’ús i el coneixement de la llengua anglesa entre els participants, així com que prenguin consciència de la necessitat de gestionar correctament els residus, coneixent els diferents models que ha adoptat cada ciutat.

En aquest sentit, l’alcaldessa ha explicat a l’alumnat d’intercanvi que a Rubí hi ha implantat el model de les cinc fraccions, que consisteix a separar els residus en cinc categories: matèria orgànica, vidre, paper i cartró, envasos i resta ─a banda dels residus especials, com l’oli de cuina, els mobles i trastos vells i l’esporga, entre d’altres, que es recullen a part─.

Els nois i noies han conegut que al terme municipal de Rubí hi ha 525 emplaçaments de contenidors, on sempre s’hi ubica, almenys, un contenidor de matèria orgànica i un de resta. I que cadascuna d’aquestes fraccions cal que es reculli de forma separada per tal de poder reciclar els residus adequadament i transformar-los en nous recursos.

Martínez ha fet especial èmfasi en la necessitat de canviar la visió que les administracions tenen de la gestió dels residus. I és que, com ha dit, cal incidir en la prevenció, en la no generació dels residus: “La vida moderna ens implica generar més residus perquè, per exemple quan anem a comprar, tot ens ho emboliquen amb plàstic i porexpan. I hem de començar a canviar aquesta tendència, perquè el millor residu és el que no es genera”.

L’alcaldessa ha traslladat als alumnes que aquesta nova visió ja està incorporada al Pla Local de Residus Municipals de Rubí 2018-2015, que és el full de ruta a seguir en aquesta matèria. I també els ha informat que l’Ajuntament posa al servei de la ciutadania diferents serveis per intentar evitar la generació de més residus, com el Dimecres Manetes ─servei gratuït d'assessorament i autoreparació de petits aparells elèctrics i electrònics─, la Trocalleria ─espai gratuït on es poden intercanviar objectes, allargant la seva vida útil i prevenint residus─ o els gots reutilitzables per fer les festes locals més sostenibles.

Per últim, Ana María Martínez ha posat de relleu l’augment de la taxa de recollida de residus registrat l’any passat, quan es van reciclar el 37% dels residus, quatre punts més que l’any 2017.

Iniciativa europea
Aquest curs, alumnes del Col·legi Balmes ja han viatjat a Grècia i Croàcia en el marc del programa Erasmus+ i, de cara al curs vinent, és previst que vagin a Letònia, Irlanda i Itàlia.

Erasmus+ és un programa europeu en l’àmbit de l’educació, la formació i l’esport pel període 2014-2020 que pretén impulsar les perspectives laborals i el desenvolupament personal dels participants. Aquesta iniciativa europea també buscar ajudar els diferents sistemes d’educació, formació i joventut a proporcionar una educació i un aprenentatge que dotin les persones de les capacitats necessàries per inserir-se al mercat laboral i a la societat actual i futura.