Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa de Rubí participa en un acte contra el Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió entre Europa i EUA El Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar, a finals de 2014, una moció de rebuig a aquest acord internacional https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa de Rubí participa en un acte contra el Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió entre Europa i EUA

El Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar, a finals de 2014, una moció de rebuig a aquest acord internacional

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha estat una de les ponents a la jornada 'Municipios contra el TTIP' (foto: Campanya #NoAlTTIP).
L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha estat una de les ponents a la jornada 'Municipios contra el TTIP' (foto: Campanya #NoAlTTIP)

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, ha participat com a ponent a la jornada Municipios contra el TTIP, que ha tingut lloc aquest dimecres a Madrid. Amb aquest acte, la Campanya #NoAlTTIP ha volgut portar a debat les conseqüències del Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió EUA-UE (TTIP per les seves sigles en anglès) i, alhora, analitzar les eines existents per oposar-se fermament a aquest acord internacional.

Carme García, juntament amb els alcaldes de Rivas-Vaciamadrid (Madrid) i d’Orendáin (País Basc), han estat els ponents de la conferència Municipios Zona Libre de TTIP en España, durant la qual han explicat com la signatura d’aquest tractat els impediria tenir el més mínim marge de maniobra a l’hora de poder seguir fomentant una millor economia local pel bé comú i defensar els drets de la ciutadania.

A la jornada hi han participat representants polítics dels centenars de municipis que s’oposen a aquest tractat a Europa i a l’Estat espanyol, entre ells el de Rubí. Recordem que el Ple municipal del Consistori rubinenc va aprovar una moció de rebuig al TTIP el desembre de 2014, amb les abstencions del PP i CiU. 

Durant l’acte, representants de diferents partits polítics contraris al Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió han expressat el seu compromís polític contra aquest acord internacional. A més, també hi ha hagut ponents a nivell europeu que han explicat les accions que s’estan portant a terme a diferents països d’Europa per rebutjar un tractat que, al seu entendre, posarà els governs estatals, regionals i municipals en mans dels interessos de les grans empreses transnacionals i dels inversos especulatius.  

Oposició al TTIP
Segons la Campanya #NoAlTTIP, l’aprovació del Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió (TTIP) ─que estan negociant la Unió Europea i els Estats Units─ no només limitaria la sobirania dels estats, sinó que també afectaria greument els municipis. Els ajuntaments perdrien tota capacitat per gestionar, per exemple, les contractacions públiques o les regulacions mediambientals. Per això a Europa hi ha centenars de municipis que s’han declarat contraris al tractat.

A Espanya, a mesura que es revela més informació sobre el que implicaria el TTIP, hi ha més municipis que s’uneixen a la llista. Segons els termes del tractat, estaria prohibit qualsevol intent d’aplicar un criteri de proximitat o desenvolupament sostenible local a les contractacions públiques, aplicar moratòries a nivell local sobre pràctiques perilloses en zones d’alta sensibilitat mediambiental, o restringir l’ús de tècniques que es consideren perilloses (pesticides, transgènics, hormones…).