Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa convida la resta de partits a treballar conjuntament pel benefici de la ciutat Els grups municipals coincideixen en la necessitat de construir nous ponts de diàleg entre les diferents formacions amb representació al Ple https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa convida la resta de partits a treballar conjuntament pel benefici de la ciutat

Els grups municipals coincideixen en la necessitat de construir nous ponts de diàleg entre les diferents formacions amb representació al Ple

El Ple extraordinari per debatre sobre l’estat de la ciutat ha tingut lloc a la sala Enric Vergés del consistori.
El Ple extraordinari per debatre sobre l’estat de la ciutat ha tingut lloc a la sala Enric Vergés del consistori

Aquest divendres al matí s’ha celebrat el primer Ple extraordinari per debatre sobre l’estat de la ciutat, tal com es va acordar a la sessió plenària de juliol de 2015.

La primera a intervenir ha estat l’alcaldessa, que ha fet un repàs a l’acció del seu govern durant els pràcticament dos anys de mandat que ja han transcorregut. Ana María Martínez ha parlat de les diferents accions que ja s’han dut a terme i dels projectes que estan en marxa, que responen a les línies prioritàries del seu equip: l’ocupació, el suport a les persones amb més necessitats i la millora de l’espai públic.

En el cas del foment de l’ocupació, la primera edil ha destacat el Pla Director de Polígons, el full de ruta per aconseguir convertir Rubí en una ciutat industrial del segle XXI, basada en la innovació tecnològica i de processos. Rubí és el municipi que més recursos propis ha invertit en els seus parcs d’activitat econòmica en els darrers anys (2012-2014): 6,7 milions d’euros executats en inversions. I en aquest mandat, el Pla d’inversions 2016-2017 recull més d'1,5 milions d'euros per a projectes als polígons, que aviat es licitaran. Martínez també ha parlat del treball conjunt amb la CECOT per tal de completar el desplegament de la fibra òptica als parcs d’activitat econòmica (PAE) de la ciutat. L’alcaldessa també ha comentat una altra de les línies de treball prioritàries del seu equip: les polítiques actives d’ocupació adreçades a aquells col·lectius que més han patit la crisi (joves, majors de 45 anys, dones, etc), així com l’aposta per la formació, a través del projecte Rubí Forma.

Pel que fa al suport a les persones amb més necessitats, Ana María Martínez ha explicat que l’objectiu és fer de Rubí una ciutat inclusiva i cohesionada. En aquest sentit, s’estan desenvolupant els Plans Estratègics de Política Social i de Drets de Ciutadania, prioritzant la infància i l’adolescència, l'atenció a la diversitat funcional i les polítiques de dret a l’habitatge.

I en el cas de la millora de l’espai públic, l’alcaldessa ha explicat que una ciutat cohesionada socialment únicament és possible si és, alhora, una ciutat equilibrada, neta i endreçada. Tota l’acció municipal en clau territorial pivota sobre dues visions: els projectes Alcaldia als barris ─element que aporta proximitat, transparència i participació a l’acció de govern─ i Rubí com a Ciutat de la infància. Entre els instruments que ha destacat l’alcaldessa per aconseguir una ciutat ordenada, segura, neta i accessible per a tothom destaquen el POUM, els plans de neteja impulsats, la millora dels parcs infantils, els projectes d’accessibilitat, la vianització del centre, la regulació dels abocadors i les extractives de la ciutat, les campanyes de civisme o el projecte de millora integral dels barris de Ca n’Oriol, Les Torres i el 25 de Setembre, entre d’altres.

Ana María Martínez ha finalitzat la seva intervenció estenent la mà a la resta de partits presents al Ple per treballar de forma compartida diferents projectes i reptes de ciutat.

La visió dels partits
En el torn d’intervenció dels diferents partits polítics, Veïns per Rubí (VR) ha retret a l’equip de govern tot un seguit de qüestions que, al seu entendre, no s’estan executant de manera satisfactòria. Entre d’altres, ha parlat de la deixadesa en el manteniment de l’espai urbà, de la pròrroga forçosa del contracte del servei de neteja viària, de la necessitat de proposar incentius per atraure noves empreses a la ciutat o qüestions relacionades amb la política d’habitatge

El Partit Popular (PP), en canvi, no ha volgut debatre sobre l’estat de la ciutat al no estar d’acord en la manera com s’ha organitzat aquest ple extraordinari, al considerar que només respon a qüestions polítiques.

El grup municipal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), per la seva banda, ha posat de manifest que l’equip de govern no ha volgut assumir l’esperit de la moció que els convergents, juntament amb Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), van presentar al primer ple ordinari del mandat ─que recollida, precisament, el compromís de celebrar un ple extraordinari sobre l’estat de la ciutat anualment─. Pel que fa a l'acció de l’equip de govern, ha criticat la gestió de l’àmbit econòmic i urbanístic i ha posat sobre de la taula alguns dels reptes pendents, com la modernització de l’administració, la millora d’aquells serveis que considera deficients, el manteniment dels equipaments esportius o la progressiva retallada del superàvit perquè aquests diners s’inverteixin en la millora de la ciutat.

Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) ha retret a l’equip de govern l’incompliment dels compromisos adquirits amb diferents grups a l’hora de pactar el pressupost de l’exercici passat. Els ecosocialistes han posat com a exemples el Pla d’inversions, el Pla Director de Polígons, la no aprovació del text refós del POUM, el projecte Rubí Forma, els processos de participació ciutadana o el cobrament de la quota de liquidació de la urbanització de Sant Muç.

Al seu torn, l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) també ha destacat l’incompliment dels acords assumits per l’equip de govern. En aquest sentit, ha criticat que l’equip de govern ha executat un nombre de mocions molt per sota de les que s’han aprovat al Ple. Entre els compromisos que han quedat pel camí, l’AUP ha posat com a exemples el Pla de mobilitat, el POUM, el Pla d’equipaments o el Pla d’inversions. L’AUP, però, també ha fet autocrítica i ha demanat que es reprengui el diàleg pel benefici de la ciutat.

Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C’s) ha explicat que en aquests dos anys de mandat han presentat diferents propostes que han comptat amb el suport de l’equip de govern. Però, segons la formació, encara queden temes pendents, com ara la municipalització del servei de parcs i jardins, la millora de la pàgina web del Catalonia Innovation Triangle (CiT) o la creació d’un parc tecnològic a la ciutat. Segons C’s, el seu suport a l’equip de govern no és un xec en blanc.

Per últim, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha assegurat que cal una transformació de la ciutat valenta, amb calat. I ha posat dos exemples: l’ampliació de l’illa de vianants i la rehabilitació del parc de Ca n’Oriol. Segons els republicans, cal un equip de govern valent i que engresqui la ciutadania, però per aconseguir-ho calen projectes importants, que només es poden aconseguir tirar endavant amb transversalitat, amb grans acords i fent la feina ben feta.

Altres aspectes que s’han criticat durant el debat han estat la incorporació del regidor Sergi Garcia a l’equip de govern i la consolidació de la plantilla municipal.

Per la seva banda, la portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Maria Mas, ha traslladat a la resta de grups la voluntat de l’equip de govern de donar compliment a totes les mocions que s’aproven al Ple. Així, ha manifestat que seguiran treballant per disposar d’un ROM modern i per comptar amb un POUM que permeti el creixement sostenible i endreçat de Rubí. El compliment de la legalitat, la transparència i la proximitat són aspectes essencials per l’equip de govern, que també treballarà per millorar la mobilitat de la ciutat, creant nous aparcaments i ampliant l’illa de vianants. La portaveu socialista també ha refermat el compromís de l’equip de govern amb Ràdio Rubí i amb el sector empresarial de la ciutat, entre d’altres. Mas també ha assegurat que la resposta ciutadana a la gestió de l’equip de govern és positiva i que cal tenir en compte que combatre l’incivisme és una tasca de llarg recorregut. Pel que fa a la plantilla municipal, ha assegurat que és una prioritat per l’equip de govern, però que és un procés lent.