Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament reparteix prop de 3.000 clakis a les escoles per promocionar la recollida de l’oli de cuina usat entre l’alumnat La iniciativa s’emmarca dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i pretén donar un impuls al projecte Rubiclak que gestiona APDIR https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament reparteix prop de 3.000 clakis a les escoles per promocionar la recollida de l’oli de cuina usat entre l’alumnat

La iniciativa s’emmarca dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i pretén donar un impuls al projecte Rubiclak que gestiona APDIR

L’oli de cuina és un residu més que cal reciclar ( foto: Ajuntament).
L’oli de cuina és un residu més que cal reciclar ( foto: Ajuntament)

L’Ajuntament de Rubí reparteix aquests dies prop de 3.000 recipients clakis a les escoles públiques de la ciutat per fomentar que l’alumnat i les seves famílies recullin de forma separada l’oli de cuina usat. Aquesta és una de les accions incloses a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que a Rubí arrencarà aquest dijous i s’allargarà fins al 24 de novembre.

L’oli és un residu molt comú a casa i molt perillós si no es gestiona com cal. Cada litre d’oli pot arribar a contaminar 10.000 litres d’aigua. Per això és important no llençar-lo a l’aigüera, una acció que es fa a moltes llars i que cal evitar.

Els clakis són uns recipients que permeten guardar l’oli a casa per, posteriorment, portar-lo a reciclar i que es pugui transformar en biodièsel. Aquesta recollida es fa a través del projecte Rubiclak, una iniciativa que, d’una banda, evita la contaminació de les aigües ─amb el benefici mediambiental que això comporta─ i, de l’altra, genera llocs de treball per a persones amb diversitat intel·lectual residents a Rubí. El projecte Rubiclak el van impulsar les mares i pares de l’AMPA del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol i actualment està gestionat per l’entitat APDIR.

Rubiclak a les escoles
Un total de set centres educatius públics tenen el projecte Rubiclak instaurat i ara, la iniciativa s’estendrà a la resta. Així, l’Ajuntament els lliurarà clakis per distribuir entre l’alumnat i cofres per emmagatzemar aquests recipients a l’escola fins a la seva recollida. En total, se’n repartiran 2.975 a 13 centres de la ciutat.

La idea és que les famílies dipositin l’oli de cuina que ja no es pot aprofitar al claki i, un cop ple, el portin al punt de recollida més proper (a l’escola, a qualsevol de les deixalleries de la ciutat, a les entitats col·laboradores, associacions de veïns o dependències municipals). Quan entreguin el claki ple, els en proporcionaran un de buit i net.

El personal del projecte Rubiclak el recollirà i s'encarregarà que se sotmeti al tractament necessari per tal que es recicli convertint-se en biodièsel, un combustible que prové d'un recurs renovable i esdevé menys contaminant que els combustibles fòssils.

D’aquesta manera, entre tots contribuïm a mantenir l’aigua neta i a cuidar el medi ambient, en clara sintonia amb la declaració d’emergència climàtica feta pel consistori recentment.