Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament regula les instal·lacions fotovoltaiques a través d’una nova ordenança per fomentar l’autoconsum El text, que contempla una simplificació dels tràmits administratius, s’ha aprovat de forma inicial al Ple ordinari del mes de gener https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament regula les instal·lacions fotovoltaiques a través d’una nova ordenança per fomentar l’autoconsum

El text, que contempla una simplificació dels tràmits administratius, s’ha aprovat de forma inicial al Ple ordinari del mes de gener

L’ordenança suposa una simplificació dels tràmits per a la instal·lació de fotovoltaica (foto: Ajuntament de Rubí).
L’ordenança suposa una simplificació dels tràmits per a la instal·lació de fotovoltaica (foto: Ajuntament de Rubí)

El Ple de l’Ajuntament ha donat llum verda, per unanimitat, a l’aprovació inicial de la nova ordenança d’energia fotovoltaica. El servei Rubí Brilla ha impulsat la redacció d’aquest text amb l’objectiu de promocionar i regular les instal·lacions d’autoconsum al municipi, tant a nivell domèstic com d’activitats econòmiques. La voluntat del Consistori és la d’avançar cap a un sistema de generació elèctrica més net, més distribuït i amb una major participació ciutadana.

Els tècnics i tècniques de Rubí Brilla fa temps que treballen per promoure l’autoconsum fotovoltaic al municipi, tant a l’entorn industrial com al residencial. Actualment, la tramitació dels permisos que cal demanar a l’Ajuntament per a poder fer la instal·lació (comunicació prèvia d’obres en la gran majoria dels casos) és força feixuga. La complexitat de la tramitació no és exclusiva de l’Ajuntament de Rubí, sinó que és comuna a una gran part d’administracions locals.

Coincidint amb la voluntat del Consistori rubinenc de redactar un marc normatiu que reguli i simplifiqui les instal·lacions fotovoltaiques, el grup de treball d’Administracions Locals de la Taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic a Catalunya, promoguda per l’Institut Català d'Energia (ICAEN), va aprovar un model d’ordenança municipal per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica.

El servei Rubí Brilla, conjuntament amb el servei de Llicències, han adaptat aquest model per crear l’ordenança d’energia fotovoltaica de Rubí, que contempla el tràmit de Comunicació prèvia d’obres (CPO) específic per a aquest tipus d’instal·lacions. Aquest nou tràmit de CPO per a instal·lacions d’autoconsum solar serà més simplificat que l’actual, requerirà presentar menys documentació i hi haurà determinats documents que podran estar inclosos dins del projecte tècnic. A més, inclourà automàticament la sol·licitud de bonificació de l’ICIO, que és del 95%, com es contempla a l’ordenança fiscal nº 6.

Paral·lelament, s’han treballat altres millores associades a aquest tràmit, com ara l’exempció del pagament de la taxa de CPO per a instal·lacions fotovoltaiques, que fins ara era de 298,15 euros (aquesta mesura està en vigor des de principis d’any, d’acord amb l’article 8.2 de l’ordenança fiscal nº 17); i l’eliminació del pagament de la fiança per possibles desperfectes a la via pública, que és previst que s’aprovi properament.

Des del servei Rubí Brilla s’ha impulsat la redacció d’aquesta ordenança amb la ferma voluntat de promocionar i regular les instal·lacions d’autoconsum a Rubí, per tal d’assolir els objectius previstos al Pla Director del Rubí Brilla (PDRB) en relació a l’autoconsum energètic”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Després de ser aprovada inicialment, ara l’ordenança s’exposarà públicament fins a la seva aprovació definitiva.