Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament recuperarà la font de Can Moritz amb el suport del projecte BlueHealth i diverses entitats La construcció, que data de l’any 1922, havia quedat amagada sota la vegetació i va ser redescoberta el 2015 arran del projecte municipal de neteja de boscos https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament recuperarà la font de Can Moritz amb el suport del projecte BlueHealth i diverses entitats

La construcció, que data de l’any 1922, havia quedat amagada sota la vegetació i va ser redescoberta el 2015 arran del projecte municipal de neteja de boscos

Alumnes del Màster s’han desplaçat fins a la font per conèixer de primera mà tant la construcció com el seu entorn.
Alumnes del Màster s’han desplaçat fins a la font per conèixer de primera mà tant la construcció com el seu entorn

L’Ajuntament de Rubí té previst arranjar la font de Can Moritz, redescoberta l’any 2015 durant l’execució de les tasques de neteja de boscos municipals a la urbanització de Castellnou. El projecte de restauració també contempla la millora de l’entorn de la font, amb la finalitat de fer-lo més accessible. Un dels centres d’investigació que integren el projecte internacional d'investigació BlueHealth, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), ha escollit la font de Can Moritz per avaluar l’impacte que certes intervencions en els denominats espais blaus (rius, llacs, mars, fonts, etc.) tenen sobre la salut i el benestar de les persones.

La font va ser construïda l’any 1922 per la família de Louis Moritz, fundador de l'empresa de cerveses Moritz, que disposava d’una casa d’estiueig a la zona. Amb el pas del temps, la construcció havia quedat amagada sota la vegetació del torrent de Can Matarí. Va ser arran dels treballs de neteja de boscos, duts a terme entre finals de 2014 i 2015, que la font va quedar al descobert.

L'objectiu del projecte de restauració de la font i del seu entorn és recuperar aquesta construcció com a patrimoni històric, arquitectònic i paisatgístic i, alhora, pel gaudi de la ciutadania de Rubí, tot comptant amb la seva participació. De fet, s’han dut a terme diverses jornades de neteja promogudes per l’entitat Rubí d’Arrel.

Un cop restaurada, la font serà un dels punts d'interès a la Xarxa d'itineraris naturals impulsada per Rubí d'Arrel i el Centre Excursionista de Rubí (CER) en col·laboració amb l’Ajuntament, així com promoure l'ús d’aquest espai per a la realització d'activitat física i com a zona de relaxació i facilitar el seu ús didàctic. Tot plegat, involucrant diferents actors en tot el procés: societat civil, arquitectes del paisatge, administració, investigadors, etc.

Taller per plantejar propostes
Amb l’objectiu de disposar de diversos punts de vista a l’hora de redactar el projecte de restauració, aquesta setmana estudiants del Màster internacional en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), juntament amb tècnics municipals, han participat al taller La gestió dels paisatges ordinaris com un patrimoni emergent, que s'ha dut a terme a Rubí.

Durant la presentació del taller al Fòrum de la Masia de Can Serra, el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez, ha comentat: “L’Ajuntament ha iniciat estudis per a la restauració d’aquesta peça arquitectònica. I en col·laboració amb el projecte BlueHealth i els alumnes del Màster donarem un impuls a aquesta recuperació, facilitant l’accessibilitat d’aquest espai i apropant-lo a la ciutadania perquè el gaudeixi”.

Entre els objectius del workshop destaquen l’elaboració d’una recerca històrica sobre l’origen i situació de la font per contextualitzar el seu valor patrimonial urbà i ambiental en relació al seu entorn immediat; vincular el projecte de rehabilitació amb l’entorn paisatgístic i proposar un projecte global d’intervenció i gestió del paisatge amb l’objectiu de dissenyar una infraestructura paisatgística que connecti peces urbanes actualment fragmentades i afegeixi valor al territori de les urbanitzacions de baixa densitat (Castellnou).